AVDIO: 40 let albuma, ki je definiral hardcore

24. aprila, 2021

Hardcore ’81 je debitantski album kanadske hardcore punk zasedbe D.O.A., ki je bil izdan 22. aprila 1981 pri založbi Sudden Death. Nekateri menijo, da je album prelomnica oziroma rojstvo nekega žanra, saj album hiter in jezen punk rock prvič poimenuje hardcore. Leta 2019 je album prejel nagrado Polaris Heritage Prize. Je eden tistih albumov, katerih prodaja ne odraža vpliva na razvoj alternativne glasbene scene, saj se je prodal zgolj v 100.000 izvodih.

Trši zvok, predstavljen na albumu Hardcore 81, se je zdel primeren način za izražanje skupine jeznih mladeničev. Jeza in čustvena besedila se odlično skladajo z intenzivnostjo glasbene podlage. Glasba je precej težja in hitrejša od takrat zelo popularnih vzornikov The Stooges ali Sex Pistols. “D.O.A. je bila takrat klasična zasedba jezne mladine. Naša ideja je bila, da gremo ven in se čim bolj zabavamo ter hkrati spremenimo svet,” je dejal frontman Joey “Shithead” Keithley.

In dejansko so spremenili sceno. Z uvedbo hardcore punka in aktiviranjem misli mnogih na področju kulture, politike in okolja. Zasedba D.O.A. je pomagala ustvariti novo zvrst glasbe, ki se je postavila zase, svoje oboževalce in svoje ideale. Hardcore uteleša neodvisnost, trdo delo in še posebej novopečeni duh DIY filozofije.
Glasba, ki kljubuje žanru, je redka. Ko se nekaj naredi prvič, v nadaljevanju sledi le evolucija. Punk je torej igral varno. Poznani kordi in forma verz-refren-verz-refren-refren-refren-refren. Psihološka in zmedena različica The Faces ali The Who, ki se tu in tam morda ujame v nek drug žanr, kot je ska. Še vedno zabavno, a nič revolucionarnega ali celo evolucijskega. Zato so mnogi bili razočarani in se počutili neizpolnjeno. Punk rock ni delal dovolj, da bi dosegel te ljudi. Še naprej se je moral razvijati, dobivati ​​nove, bolj ekstremne različice. Glasba, ki je toliko obljubljala razočarani mladini, je propadala. Zahtevana je bila druga vrsta glasbe, ki kljubuje žanru. Poleg tistega, kar je bil prvi val punka.

V nekaterih delih ZDA se je začela pojavljati ekstremna, agresivna glasba. Poudarek je bil zgolj na glasbi. Njegova dostava. Njegova agresija. Bilo je intenzivno ropotanje. Bilo je agresivno razbijanje. In divje ropotanje. In nerazumljiv, a povsem razumljiv vokal. Imel je vratolomno hitrost in neskončno intenzivnost. To je bil hardcore, čeprav takrat ni nihče uporabljal tega izraza. Ljudje so postali navdušeni.

Leta 2019 je kanadska nagrada Polaris Music priznala vpliv albuma Hardcore 81′, pogosto navedene kot prvi album te nove glasbene zvrsti. Zapis, ki definira žanr. Nekaj ​​popolnoma drugačnega od tistega, kar je bilo do takrat objavljeno.