AVDIO: Album ‘Zen Arcade’ legendarnih Hüsker Dü praznuje 37 let!

6. July, 2021

Zen Arcade je drugi studijski album ameriške punk rock skupine Hüsker Dü, ki je izšel 1. julija 1984 pri založbi SST Records. Zen Arcade je bil prvotno izdan kot dvojni album in pripoveduje zgodbo o mladem fantu, ki beži od svojega doma, vendar ugotovi, da je zunanji svet še hujši. Album Zen Arcade je bil ključen za ustvarjanje zvoka alternativnega rocka, zato ga nekateri označujejo za enega največjih rock albumov vseh časov.

Zasedba Hüsker Dü je bila na ameriški indie glasbeni sceni v zgodnjih osemdesetih letih opažena kot hiter, agresiven hardcore punk bend. Bili so prva skupina, ki ni prihajala iz zahodne obale in podpisala pogodbo s kalifornijsko neodvisno založbo SST Records, ki se je takrat specializirala za izdaje trših zvokov, predvsem legendarne punkerske zasedbe Black Flag. Vendar pa je glasba tria Hüsker Dü z vsakim albumom postajala bolj melodična in polna nians; pesmi, kot je ‘Diane’ (iz EPja Metal Circus), ki govori o resnični zgodbi posilstva in umora mlade ženske, so zajemale teme, ki jih takrat hardcore ni obravnaval, skupina pa je pokazala tudi zanimanje za rock iz šestdesetih let, ko je priredila skladbe ‘Eight Miles High’, zasedbe The Byrds.

V intervjuju s Steveom Albinijem za kolumno Matter leta 1983 je pevec in kitarist Bob Mould dejal: “Poskusili bomo narediti nekaj večjega kot je rock & roll in ideja turnejske zasedbe. Videli bomo kaj bo nastalo, vendar bo prav gotovo preseglo celotno idejo punk rocka ali kar koli drugega.”

Zasedba Hüsker Dü (nekoč)

Skupina je začela vaditi in se pripravljati na snemanje albuma poleti 1983 v St. Paulu v Minnesoti v poslopju cerkve, ki se je spremenila v punkerski skvot. Skupina je med več urnim prostim preigravanjem razmišljala o glasbi in tekstih.
Skupina je nato posnela 25 skladb, pri čemer so bile vse pesmi, razen dveh (‘Something I Learned Today’ in ‘Newest Industry’), posnete v prvem poskusu, kar je trajalo 40 ur. Nato je bil celoten album glasbeno zmiksan v eni 40-urni seji tako da je snemanje in produkcija albuma skupaj trajalo le 85 ur. Za album je zasedba porabila 3200 ameriških dolarjev. Skupina je med snemanjem sodelovala s kolegi iz glasbenega podzemlja, saj skladba ‘What’s Going On’ vsebuje gostujoče vokale Deza Cadene, nekdanjega vokalista legendarnih Black Flag.
Zen Arcade je imel skladno s prejšnjim albumom zasedbe Hüsker Dü poudarek na hardcore punku, na kar nakazujeta skladbi ‘Indecision Time’ in ‘Pride’, ki vsebujeta klasične poteze hardcore punk žanra. Album pa je zaznamovala tudi uvedba bolj melodičnega in s kitaro usmerjenega glasbenega sloga z elementi akustičnega folka (‘Never Talking to You Again’), psihedelije (‘Hare Krsna’ in ‘The Tooth Fairy and the Princess’) in klavirskih vložkov (‘One Step at a Time’ in ‘Monday Will Never Be the Same’), koncepti, ki so se jih v zgodnjih osemdesetih redko dotaknili hardcore punka. Kar kaže na željo skupine, da bi album vzeli kot celoto, z njega niso izdali nobenega singla.

Uvodna pesem ‘Something I Learned Today’, ki jo je napisal kitarist Bob Mould, je bila pogosto uporabljena za odprtje njihovega koncertnega seta že leta 1983. Besedilo opisuje odraščanje in zaupanje zgolj peščici ljudi. Hitra pesem s preprostimi verznimi in akordnimi progresijami se začne s preprostim ritmom bobnov, nato valovitim basovskim ritmom in na koncu zažene v verzni riff. Mould in Hart se v refrenu vokalno usklajujeta.

Album Zen Arcade pripoveduje zgodbo o mladeniču, ki pobegne, da bi se rešil bednega in nasilnega domačega življenja (‘Broken Home, Broken Heart’ in ‘Never Talking to You Again’). Mladenič se nato za kratek čas pridruži vojski (‘Chartered Trips’), se obrne k veri (‘Hare Krsna’) in zdi se, da z ljubeznijo (‘Somewhere’) najde mir, preden izgubi ljubljeno osebo zaradi mamil (‘Pink Turns to Blue’). Nato doseže točko obupa in na koncu sklene, da ne bo mogel spremeniti svojih okoliščin (‘Newest Industry’ in ‘Whatever’), preden se zbudi in ugotovi, da se je celotna odisejada zgodila v njegovi podzavesti med spanjem. Izzivi njegovega življenja – v dobrem ali slabem – tako ostanejo pred njim (‘The Tooth Fairy and the Princess’ in ‘Turn on the News’). Skladba ‘Reoccurring Dreams’, zmeden 14-minutni instrumental, ki predstavlja krajši instrumentalni interludij, zaključi album.