AVDIO: Darkthrone izdala novi album ‘Eternal Hails…’

12. July, 2021

Darkthrone je nedvomno ena najpomembnejših zasedb v zgodovini black metala. Zasedba je bila v ospredju drugega vala black metala, ki je razburjala misli s fantastično izdajo A Blaze in the Northern Sky iz leta 1992, ki je sledila prvencu Soulside Journey, ki temelji na death metalu in je izšel le eno leto prej. Čeprav bo skupina vedno znana po svojem čistem, surovem black metalu je svojo glasbe vedno prepustila različnim vplivom, ki se razvejajo od speed metala do hardcore punka in crusta. Darkthrone na svojem najnovejšem albumu Eternal Hails… še naprej črpa iz svojih umazanih starošolskih norveških black metal pljuč, hkrati pa zajema ključne vidike epskega heavy metala in doom metala.

Darkthrone, ki ga sestavljata duo Nocturno Culto (kitara, bas in vokali) in Fenriz (bobni in besedila) predstavlja 41-minutni vrtinec epskega black metala v petih raztegnjenih skladbah. Album je organski in dinamičen ter raziskuje vintage metal in doom v nedvoumnem Darkthrone slogu, hkrati pa vključuje tudi instrumente, kot je Moog, ki še dodatno širijo zvočne kulise. Fenriz je pred kratkim omenil, da njegova strast do skupin, ki so pisale daljše pesmi, kot so Uriah Heep in Metallica, obstaja že od malih nog.

Darkthrone

Na naslovnici novega albuma je del Plutona in Harona (1972), priznanega umetnika znanstvene fantastike Davida A. Hardyja. Fenriz in Nocturno Culto sta nad podobo navdušena že več desetletij, zato je tudi simbolna povezava med žanrsko prelivajočimi slogi, ki so bili očitni v najzgodnejših delih zasedbe Darkthrone, do istih, ki so razvidni na novem albumu Eternal Hails…

Novi album odpira skladba ‘His Master’s Voice’ z nenavadnim, psevdogotskim vzdušjem, ki ustvarja pot za nekaj navdihujoče kakofonije hitrosti. Delo s kitaro je bistveno bolj nasičeno in oddaljeno kot na prejšnjih ploščah, verjetno tudi zaradi uporabe skupine boljšega studia (Oslo Chaka Khan Studio), namesto lastnih primitivnih studiev, ki so bili uporabljeni za snemanje prejšnjih albumov. Sledi skladba ‘Hate Cloak’ z najjasnejšim prikazom Fenrizove strasti do epskega doom metala, ki je filtriran skozi zlobno in umazano prizmo Darkthronea.

Zasedba Darkthrone je bila ustanovljena leta 1986 v Kolbotnu na Norveškem in takrat nosila ime Black Death. Leta 1991 se je duo preimenoval v Darkthrone in začel ustvarajti black metal pod vplivom zasedb Bathory in Celtic Frost, ter postal ena vodilnih zasedb na norveški black metal sceni.