AVDIO: Melvins z novim albumom ‘Working with God’

4. aprila, 2021
Melvins

Legendarni Melvins, ki že osemintrideset let gojijo samostojen obrat, ki je zdaj res že prepoznaven, vendar vedno prinese nekaj svežega. Konec letošnjega februarja so filozofi razvoja stonerja in sludge metala ter botri grungea, izdali novi album ‘Working with God’, ki ga sami promovirajo kot album z izvorno postavo zasedbe. Buzz Osborne in Dale Crover kot edina konstantna člana zasedbe sta k sodelovanju zopet povabila bobnarja Mikea Dillarda, ki velja za prvega bobnarja zasedbe.

Tokrat je Dale kot dolgoletni bobnar presedlal v vlogo basista, saj za bobni sedi prvi bobnar Mike. Novi album je pričakovano še ena melvinsovka samosvoja kreativa, ki ne pozabi na svoj pedigre po drugi strani pa pokaže svežino, zagnanost, kreativnost in zabavo večobraznih Melvinsov, ki kljub dolgi kilometrini ohranjajo ostrino in “šus”. Album ‘Working with God’ se humorno začne s skladbo ‘I Fuck Around’, ki je pravzaprav samosvoj pogled na klasiko Beach Boysov, ki v originalu sliši na ime ‘I get around’. Pravzaprav je celoten album odkrito konfrontacijski, hkrati pa uteleša čudaški smisel za humor in nagnjenost k bizarnemu. Smisel za humor je prav gotovo dober način, da te brutalna glasbena industrija popolnoma ne pogoltne. Skladba ‘Negative No No’ ohranja zagon z nenavadnim, umazanim rifom, ki poganja pesem, zasidrano v robusten ritmičen del. Zmagovita energija heavy metala v žilah Judas Priestov se kaže pri skladbah ‘Bouncing Rick’ in ‘The Great Good Place’, ki spomni tudi na zlato dobo grungea, medtem ko glavni kitarski rif groovy skladbe ‘Caddy Daddy’ spomni na zasedbo Down, ki so jo opazno navdihnile starejše kreacije Melvinsov. Hit iz petdesetih ‘Good Night Sweetheart‘ pa dobi vlogo umirjenega zaključka albuma, če omenimo le nekatere skladbe iz novega albuma.

‘Working With God’ lahko v celoti opišemo kot še en fantastičen album zasedbe Melvins. V primerjavi z ostalimi kreacijami je razmeroma linearen in jasen z namenom, da se osredotoči na dobro napisane pesmi. Čuden humor in eksperimentalna miselnost tudi tokrat nista povsem opuščena.