AVDIO: Metallica praznuje 35 let od izida albuma ‘Master Of Puppets’

3. March, 2021
Metallica v času albuma ‘Master Of Puppets’

‘Master of Puppets’ je tretji studijski album legendarne thrash metal zasedbe Metallica, izdan 3. marca 1986 pri založbi Elektra Records. Posnet na Danskem v studiu Sweet Silence Studios s producentom Flemmingom Rasmussenom je bil zadnji album skupine z basistom Cliffom Burtonom, ki je umrl v nesreči avtobusa na Švedskem med promocijsko turnejo albuma.

Naslovnica albuma, ki so jo oblikovali člani Metallice in Peter Mensch, naslikal pa jo je Don Brautigam, prikazuje pokopališko polje belih križev, privezanih na strune, ki jih manipulira par rok na krvavo rdečem nebu. Za promocijo albuma Metallica ni izdala singla ali videospota, ampak začela petmesečno ameriško turnejo v podporo Ozzyju Osbourneu. Evropski del turneje je žal bil odpovedan zaradi smrti basista Cliffa Burtona septembra 1986 in skupina se je vrnila domov, da poišče novega basista.

Album ‘Master of Puppets’ je prejel široko priznanje kritikov, ki so pohvalili njegovo glasbo in politična besedila. Štejejo ga za enega največjih in najvplivnejših thrash oz. heavy metal albumov vseh časov, zaslužen pa je tudi za konsolidiranje ameriške thrash metal scene. Leta 2015 je ‘Master of Puppets’ postal prvi metalski album, ki ga je Kongresna knjižnica izbrala za hrambo v nacionalnem registru posnetkov, ker je “kulturno, zgodovinsko ali estetsko pomemben”.

Prvenec Metallice iz leta 1983 ‘Kill ‘Em All’ je postavil temelje thrash metala. Album je oživil ameriško underground sceno in navdihnil druge izdaje albumov. Drugi album skupine ‘Ride the Lightning’ je z bolj izpopolnjenim pisanjem pesmi in izboljšano produkcijo razširil meje žanra. Album je pritegnil predstavnika založbe Elektra Records Michaela Alaga, ki je s skupino jeseni 1984 podpisal pogodbo za osem nadaljnjih albumov. Založba Elektra je 19. novembra 1984 reizdala ‘Ride the Lightning’ in skupina je začela gostovati na večjih prizoriščih in festivalih. Po razhodu z menedžerjem Jonom Zazulo je Metallica najela direktorja Q Prime-a, Cliffa Burnsteina in Petra Menscha. Poleti je skupina igrala festival Monsters of Rock na gradu Donington pre 70.000 ljudmi.

Metallica je bila motivirana za album, ki bo navdušil kritike in oboževalce, in začela je pisati novo gradivo sredi leta 1985. Glavni vokalist in ritem kitarist James Hetfield in bobnar Lars Ulrich sta bila glavna avtorja pesmi na albumu, že naslovljenem ‘Master of Puppets’. Oba sta razvila ideje v garaži v El Cerritu v Kaliforniji, preden sta na vaje povabila basista Cliffa Burtona in kitarista Kirka Hammetta. Hetfield in Ulrich sta postopek pisanja pesmi opisala kot “začetek kitarskih rifov, sestavljenih in razstavljenih, dokler niso začneli zveneti kot pesem”. Po tem je skupina prišla do naslovov pesmi in tematike, Hetfield pa je napisal besedila, ki so ustrezala naslovu. ‘Master of Puppets’ je prvi album Metallice, v katerem ni besedil nekdanjega vodilnega kitarista Davea Mustainea. Mustaine je trdil, da je napisal skladbo ‘Leper Messiah’, ki temelji na stari pesmi ‘The Hills Ran Red’. Skupina je to zanikala, vendar je izjavila, da en del vključuje Mustaineove ideje.
Kritiki zunaj thrash metalske publike so ‘Master of Puppets’ pozdravili kot mojstrovino, nekateri pa ga navajajo kot največji album te zvrsti. V sodobnem pregledu je Tim Holmes, novinar revije Rolling Stone, zatrdil, da je skupina redefinirala heavy metal s tehnično spretnostjo in prefinjenostjo, predstavljeno na albumu, ki ga je opisal kot “zvok globalne paranoje”.