AVDIO: Nadir izdal debitantski EP

12. marca, 2021
Nadir

EP ‘Zaljubljeni’ je Nadirjeva prva izdaja, katere pesmi so nastale v izolaciji leta 2020, ko je imel največji izliv navdiha, tak glasbeni projekt pa je načrtoval že dolgo. Navaja, da prej ni imel česa izjemno pomembnega za izražanje z besedami in da ni pisal besedil za pesmi, ljubezenska zgodba z zaročenko pa ga je navdihnila, da jo je uporabil kot glavno temo svojih pesmi, ki jih lahko slišite na Altr radiu.

Nadir Čajić se je z glasbo začel ukvarjati pri sedmih letih, ko ga je oče vpisal v glasbeno šolo za harmoniko, saj v mestu ni bilo učitelja kitare. Nezadovoljen s tem prvim instrumentom je že v desetem letu izrazil upor in zahteval kitaro, ki pa je bila kmalu izpolnjena. Električna kitara, majhen ojačevalnik in procesor z več učinki so bili dovolj, da se je vse premikalo v pravo smer.

Na začetku je Nadir igrl s prijatelji in v šolskem orkestru, medtem ko se je sam učil pesmi svojih vzornikov in kitarskih virtuozov, kot so Vai, Satriani in Hendrix. S svojim takratnim samostojnim projektom je nastopal na avtomobilskih razstavah, šolskih prireditvah, lokalnih festivalih, razstavah, kavarnah, kot spremljevalec gledaliških predstav in raznih drugih vrst prireditev.

Danes, nekaj let kasneje in nekoliko bolj izkušen in pametnejši, Nadir kot največjega glasbenega vzornika navaja Kevina Parkerja, prej pa so to bili Sonny John Moore, Harley Streten, Jeff Montalvo in Joel Zimmerman, kar je čutiti v njegovem zvoku in produkciji . Največji navdih najde z odkrivanjem nove in neznane glasbe.

Že vrsto let preučuje, kako doseči zvok, ki ga rad posluša, zato v majhnem improviziranem domačem studiu v Maglaju samostojno ustvarja, snema in producira svojo glasbo. Tam Nadir dela na novih prihajajočih pesmih in nestrpno čaka, da bo poslušalce popeljal v svet njegove glasbe, da bodo obiskali kraje, za katere sploh niso vedeli, da jih morajo obiskati.