VIDEO: Nina Bulatovix z novim albumom za ples v času neznosnosti

1. februarja, 2021
Album ‘Zob za zob’

Podoba neznosnega časa na novem albumu Nine Bulatovix. ‘Zob za zob’.

Pisalo se je leto 2014. Izšle so ‘JATE’. Nina se je (samo)ironično spraševala: “Kakšne jate smo vzgojili, tovariši?” Šest let pozneje se zdi, da sega dlje. V stanje, kjer spraševanja in s tem možnosti za premišljevanje, razpravo, dogovor skorajda ni več. Apokaliptično? Nikakor. Pač pa prekleto realno. Znosno v majhnih intimnih svetovih; večinoma zasebnih, na pol skritih. Oklevajočih. Vedoč, da onkraj tekanja in lajšanja vsakdanje neznosnosti soobstojita le še dve  možnosti: ali Tisto, ki vrta v tvoje možgane, kmalu potrka na tvoja vrata in te dokončno odvede v nepovrat, ali pa boš stopil ven in naredil … kar je pač treba narediti. 

Omlednost in neprodušnost prostoračasa sta na albumu ujeta v zapeljive melodije, popevkarske tekste in eklektičnost izraz(j)a. Kaj bi še lahko želeli več?
Album ‘Zob za Zob’, katerega skladbo ‘Morgenrot’ lahko slišite na Altr radiu, je nastajal na ulicah in v zavetjih kl(j)ubovja, večinsko v placu za vaje na Metelkovi ter v okviru umetniških rezidenc Layerjeve hiše v Kranju in ministrstva za Kulturo RS v Berlinu. Triu se je pridružil multinstrumentalist Andrej Hrvatin. Snemanje in produkcija sta ponovno delo Marka Lavrina. Za celostno podobo stoji Zoran Pungerčar. Fotografijo ureja Tadej Vaukman.

Nina Bulatovix je post-punk trio, nastal leta 2009 kot surov glasbeno-besedni upor proti nesposobnostim in samozadostnostim politike ter obče blaznosti. Drugi album ‘Jate‘ je kritika uvrstila med najboljše domače albume v letu 2014. Kaj obeta prihodnost?