AVDIO: NOFX praznujejo 25 let od izida albuma ‘Heavy Petting Zoo’

31. januarja, 2021

‘Heavy Petting Zoo’ v vinilni različici imenovan ‘Eating Lamb’ je šesti studijski album legendarne punk rock zasedbe NOFX. Izšel je 31. januarja 1996 pri založbi Epitaph Records. Album je produciral Ryan Greene.

Album je zasedel 63. mesto na ameriški Billboard lestvici in se kot prvi album zasedbe NOFX sploh uvrstil na glasbeno lestvico. V Avstriji je album zasedel 20. mesto na tamkajšnjih glasbenih lestvicah in 13. mesto na Švedskem in Finskem. Glasbo na albumu ‘Heavy Petting Zoo’ so kritiki pohvalili kot melodično in ga primerjali z albumom ‘Ribbed’, ki ga je zasedba NOFX izdala leta 1991. Skladbi ‘Hobophobic (Scared of Bums)’ in ‘Freedom Lika Shopping Cart’ so hvalili zaradi duhovitih naslovov, kritizirali pa zaradi pretirane ciničnosti. Skladba ‘August 8th’ se navezuje na smrt Jerryja Garcie, kitarista in avtorja večine skladb zasedbe Grateful Dead. Avtor besedila, Fat Mike, je dejal, da je skladbo napisal, ker sovraži zasedbo Grateful Dead, vendar se je izkazalo, da je izbral napačen datum. Garcia je namreč umrl 9. avgusta. “Ups. Sem pač beden,” se je na zamenjavo datuma takrat odzval Fat Mike. Po besedah Fat Mikea, prva polovica skladbe ‘The Black And White’ govori o nezaželjenem homoseksualcu, ki živi v “Small Townu v ZDA”. Skladba ‘Liza’ ponovno govori o lezbijkah Lizi in Louise, ki sta bili predstavljeni že na albumu ‘White Trash, Two Heebs and a Bean’ iz leta 1992. Tretjo skladbo v “lezbični” seriji, ‘Louise’ pa lahko zasledimo na albumu ‘Pump up the Valuum’ iz leta 2000.

Za album sta na voljo dve različni naslovnici, ki ju je ilustriral Mark deSalvo, znani oblikovalec punk albumov. Po mnenju revije CMJ New Music Monthly gre za njihovo najbolj provokativno naslovnico, ki je namenjena zgolj razburjanju in šokiranju javnosti.

Za promocijo izdaje albuma je založba Epitaph uporabila napihljive ovce s priloženim sporočilom “Fuck ewe”. Vinilna različica albuma je bila. zaradi vsebine, ki napeljuje na zoofilijo, v Nemčiji prepovedana. Sodna odločba iz oktobra 1996 je prepovedala distribucijo plošče v Nemčiji in zasegla kopije, ki so že bile na ogled javnosti.