AVDIO: Pixies praznujejo 33 let od izida njihovega prvenca ‘Surfer Rosa’

21. marca, 2021
Surfer Rosa

Prvi studijski album ameriške alternativne rock skupine Pixies je bil izdan na prvi pomladni dan 21. marca 1988 pri britanski založbi 4AD. Produciral ga je Steve Albini. Pred tem, oktobra 1987, je zasedba izdala mini prvenec ‘Come On Pilgrim’, vendar je Ivo Watts-Russell, vodja založbe 4AD, predlagal, naj se vrnejo v studio in posnamejo album. ‘Surfer Rosa’ vsebuje številne elemente prejšnjih izidov zasedbe, vključno s španskimi besedili in navezavo na Portoriko. Vsebinsko se navezuje na pohabljanje in voajerizem, eksperimentalne tehnike snemanja in značilen zvok bobna.

Ker je bila 4AD neodvisna založba je distribucijo v ZDA opravljala britanska založba, Rough Trade Records, vendar v nobeni državi ni uspel pustiti večjega pečata. Izdan je bil samo en singl, ponovno posneta različica skladbe ‘Gigantic’, ki je dosegel 93. mesto na lestvici singlov v Veliki Britaniji. Album ‘Surfer Rosa’ je bil leta 1992 v ZDA izdan pri založbi Elektra Records, leta 2005 pa ga je Ameriška zveza snemalne industrije certificirala z zlato naklado.

Med snemanjem vokalov pevke Kim Deal v skladbah ‘Where Is My Mind?’ in ‘Gigantic’ je Albini opremo za snemanje preselil v studijsko kopalnico, da bi dosegel bolj “prostoren” odmev. John Murphy, takratni mož Dealove, je dejal, da “Albiniju ni bil všeč studijski zvok.” Albini je kasneje dejal, da bi ploščo lahko končali v enem tednu, “vendar smo na koncu poskušali z več eksperimentalnimi stvarmi, da bi ubili čas in videli, če se je kaj dobrega udejanjilo.” Eden takšnih primerov je skladba ‘Something Against You’, kjer je Albini skozi kitarski ojačevalnik filtriral glas Blacka Francisa, da bi dosegel popolnoma raztrgano, hudobno teksturo.

Kljub temnejšim trenutkom albuma zveni, da se je zasedba na svojem prvem albumu zelo zabavala. Albinijeva odločitev, da se “snemalni trak vrti brez pavze,” je zajela trenutke in pogovore, ki so se spontano zgodili med snemanjem. Album tako daje občutek, da prisluškujete dobrto uspelim vajam zasedbe. Čeprav Pixies niso bili seznanjeni z Albinijevim trikom, imajo te vmesne besede težo, saj poleg glasbe dobiš tudi njihovo osebnost. Kljub vsemu ta spontanost in nepreverjeno vzorčenje glasbe tvorita kohezivno enoto. Ko so Pixies izgubili to skupnost najprej osebno, nato glasbeno, so zavrgli tisto, zaradi česar so bili nedotakljivi.

Kritiki album ‘Surfer Rosa’ pogosto uvrščajo na sezname najboljših rock albumov vseh časov. Alternativni rock izvajalci, med njimi Billy Corgan (Smashinh Pumpkins) in PJ Harvey, so album navedli kot navdih; vplival je na Nirvanin album ‘Nevermind’ iz leta 1991, skupina pa je Albinija najela za snemanje njihovega albuma ‘In Utero’ iz leta 1993.