AVDIO: Sepultura praznuje 30. obletnico albuma ‘Arise’

25. marca, 2021

‘Arise’ je četrti studijski album brazilske death/thrash metal zasedbe Sepultura, ki ga je 25. marca 1991 izdala pri založbi Roadrunner Records. Po izidu je album prejel odlične kritike različnih metalskij revij, kot so Rock Hard, Kerrang! in Metal Froces. ‘Arise’ med oboževalci velja za prelomni album Sepulture. Medtem ko je glasba na albumu ‘Arise’ večinoma v istem death/thrash slogu kot na prejšnjem album ‘Beneath the Remains’, je bilo jasno, da zvok Sepulture dobiva eksperimentalno noto. Album je namreč predstavil vplive industrijske glasbe, hardcore punka in južnoameriških tolkal.

Avgusta 1990 je skupina odpotovala na Florido, kjer je začela snemati album ‘Arise’. Scott Burns je ponovil svojo vlogo producenta in tonskega inženirja, vendar tokrat z veliko ugodnostjo; Sepultura je bila v njegovem domačem studiu Morrisound, ki je bil ustrezno opremljen za snemanje njihovega glasbenega sloga. Njihova založba Roadrunner je odobrila proračun v višini 40.000 USD, kar je pomagalo izboljšati produkcijo albuma. Boljši finančni položaj je bobnarju Igorju Cavaleri in Burnsu omogočil, da sta cel teden preživela samo s preizkušanjem uglaševanja bobnarske opreme in eksperimentiranje z mikrofoni.
Album ‘Arise’ je pokazal tudi, da se zasedba Sepultura odpira vplivom nemetalskih zasedb. Einstürzende Neubauten, Nine Inch Nails, The Young Gods in Ministry, so bile zasedbi, ki so jih poslušali člani skupine Sepultura. zato na albumu ‘Arise’ lahko zasledimo tudi njihove vplive oz. vplive industrijske glasbe. Zaščitni znak kasnejše faze zasedbe – latinska tolkala in “plemensko” bobnanje – se je prvič pojavil v pesmi ‘Altered State’. Staro ljubezen skupine do hardcore punka je čutiti v skladbah ‘Subtraction’ in ‘Desperate Cry’.


“Mislim, da mi je od vseh izdaj Sepulture verjetno najbolj pri srcu ‘Arise’,” je nekaj let kasneje dejal Max Cavalera, soustanovitelj zasedbe in njen nekdanji frontman in dodal, da je naslovna skladba ena njegovih najljubših pesmi, ki jo je igral v živo. “Resnično imam rad energijo te pesmi. Govori o vojni in je resnično močna. Obožujem refren: Under the pale grey sky / We shall arise.”

Turneja (1991–1992), ki je podprla album, je bila takrat njihova najdaljša, saj so imeli skupaj kar 220 koncertov v 39 različnih državah.