V Gustafu “Protesti za aktivne”

Protesti za aktivne

Okrogla miza in filmski večer posvečen protestom v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja.
AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 6. 7. 2020, ob 18. uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na drugi večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen protestniškemu gibanju v Sloveniji. Na okrogli mizi bodo sodelovali strokovnjaki s področja raziskovanja protestniških gibanj, avtorji in akterji filmov ter člani Iniciative Mestni zbor in drugi udeleženci. Okroglo mizo bo povezovala Aleksandra Goropevšek.

Program:
ob 18.00: Projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2015: »Boj za« (2014, Tramal Films, režija Siniša Gačič, 85 min)
Sredi trga pred ljubljansko borzo je v mrazu in vsem pred očmi potekala protestna zasedba v okviru »Occupy Movement« – globalnega gibanja proti finančnemu kapitalizmu, ki se je začelo s protesti »Occupy Wall Street« v finančnem predelu New Yorka. Ne glede na odzive, kritične ali nekritične, in vprašanja, kaj so ali niso dosegli, so prepoznani kot pobuda neposredne demokracije in politike postajanja, poziv k skupnim akcijam in raziskovanju alternativ kapitalizmu. Film Siniše Gačiča neposredno vstopa v diskusije, spremlja oblikovanje argumentov in prepoznavanje skupnih izhodišč ter dokumentira skupnostne prakse, ki odpirajo obzorja.

Trenutno v Sloveniji potekajo vsak petek ob 19. uri protesti v Mariboru in Ljubljani, pojavljajo pa se tudi v nekaterih drugih mestih, na primer v Celju, Novi Gorici, Črnomlju in Murski Soboti, ter v okviru združevanja kulturnikov ter nekaterih zaradi ukrepov še posebej ogroženih in drugih skupin ter predvsem izvirajo iz različnih pobud, organizacij, skupnosti itd. S tovrstnimi povezavami si želimo in prizadevamo, da bi bilo pobud v Sloveniji čim več in bi jih skupaj sooblikovali.