Zmelkoow in Lilith Cage

Potrpljenje je božja mast pravijo strokovnjaki za maščobe … in evo, ker ste verjeli v nas in mi smo vam verjeli, da res verjamete, smo prignali naš rokenrol cirkus do 10. plošče, ki je po mnenju strokovne žirije tudi najboljša doslej in je prejela vseh 10 točk (od desetih možnih kajpada). Naslov 10/10 torej pomeni vse možne točke za vseh 10 komadov na jubilejni, 10. plati! Poleg že predstavljenih Kaj nam fali 2020, Forenzika, Ježka in Zmagali smo! je na plati še veliko biserov, brez katerih v verižici se nobena dama, ki se ceni, ne sme prikazati v operi ali na modni pisti pariške scene. Da pa bo vsebina tudi odeta v statusu primerno patino, smo se odločili, da bomo poleg izumirajočega CD-ja spekli še čisto tapravi vinil, ki ga lahko, če nimate gramofona, montirate na salamoreznice tipa: 250 TOP, FS-9017A, HBS/300 in R 901AOb izdaji jubilejnega 10. albuma 10/10 bodo Zmelkoow za ljubitelje sveže pripravljenih glasbenih sladic odigrali tri koncerte, na katerih bodo prvič (drugič in tretjič, potem pa zelo verjetno nikoli več) odigrali vse pesmi s plošče. Ker pa je tega materiala le za slabo uro, bo sledila zakuska evergrinov in drugega žlahtno staranega repertoarja. Skratka najnovejša haute cuisine s pridihom tradicije.

Predvozači Lilith cage: Lilith Cage je glasbena zgodba z dolgoletnim ozadjem, ki sega v odmaknjena osemdeseta leta, ko sta svoje glasbeno sodelovanje v zasedbi Kuga začela kitarist Vili Domijan in bobnar ter soustanovitelj brežiške zasedbe Demolition Group, Matjaž Pegam. Kratka, a intenzivna glasbena zgodba s svojo vizijo punka jima morda ni bila usojena, a mnogo let po tem sta skupno slo po glasbenem ustvarjanju vnovič združila. V njuno družbo je kmalu pristopila pevka Lili Žigo in basist Tomi Tršar.
Eterični spoj analognega in elektronike, oplemeniten z noto revolta in subtilno atmosfero, v svetu mačističnega rocka prinaša v prvi plan žensko energijo in upornega duha prve ženske upornice Lilith.
Rezultat sinergije Posavsko-Primorske zasedbe je alternativni ekskurz v področje meditativnega shoegazea in post-punka, ki združuje ravno pravšnje odmerke temačnosti in eskapistične meditativnosti. V osnovnem zvoku skupine lahko zaznamo najboljše prvine osemdesetih, ki z repetitivno in melanholično mešanico nenadejano zadane z močnim »after tastom«.
Glasba kvarteta Lilith Cage je glasba s karakterjem, harmonijo in občutkom za melodičnost. Morda res ne stavi na decibele in distorzije, ponuja pa atmosferično poetiko, ki stopnjuje reformo koncepcije preteklosti in nekdanjih vizij glasbe. Bolj kot poudarjanje mondenosti in aktualnosti je tu pomembna karakterna drža benda, ki funkcionira ravno prav zamaknjeno, eklektično, a obenem koncizno, da vam spolzi s počasnim ritmom in vztrajnostjo globoko v podkožje ter vas uroči in odreši skrbi časov, v katerih ždimo prekleto predolgo.
Na albumu Shadows je dvanajst avtorskih skladb in bonus track in je v celoti delo skupine. Mastering je prispeval Grega Zemljič celoto pa je zaokrožil ovitek v izvedbi studia Arcademis. Album je založila založba Sintetic production.