Esad Babačič izdal antologijo slovenske punk poezije

12. April, 2021

Pesnik, publicist in nekdanji frontman (post)punk zasedbe Via Ofenziva Esad Babačić je v okviru društva Hiša imen uredil in izdal antologija slovenske punk poezije z naslovom ‘Zamenite mi glavo’, ki se navezuje na besedilno legendarne domače punk zasedbe Otroci Socializma katere frontman je bil Brane Bitenc.

Pravzaprav gre za antologijo slovenskih besedil punk bendov prve in druge generacije (1977-1984) kot so bili Otroci Socializma, Kuzle, Čao Pičke, Niet, Indust Bag, Berlinski zid, Pankrti, Lublanski psi in drugi.   Gre torej za nek nostalgičen izbor tekstov, ki so morda danes bolj relevantni kot desetletja poprej, ko so nastali. Lahko bi rekli, da zbirka tudi služi kot dokument, ki bo mlajšim generacijam odstiral del glasbene scene o kateri bo v medijskih arhivih malo zaznamkov. Današnji medijski prostor pa jo skoraj popolnoma ignorira, čeprav alternativna scena še zdaleč ni mrtva.

Knjigo je mogoče kupiti le neposredno pri avtorju in preko spleta, saj avtor pri njeni distribuciji, v pravi punkerski maniri, noče imeti opravka z institucijami kot so knjigarne in knjižnice.