FOTO: Best Foot Forward v Maribor privabil mednarodno zasedbo skejterjev

12. July, 2021

Četrta postaja turneje Blue Tomato x Zumiez Best Foot Forward Europe Tour je prvič doslej potekala v Mariboru. Gre za tekmovanje, ki amaterskim skejterjem ponuja edinstveno priložnost za začetek profesionalne kariere. Mariborski skatepark je privabil skejterje iz kar sedmih različnih držav, kar je največ mednarodnih tekmovalcev na turneji tekmovanja Best Foot Forward v Evropi.

Foto: Jernej Zadravec

Tako so lahko v mariborskem skateparku organizatorji s podporo Rolkarske zveze Slovenije pozdravili kar 62 skejterk in skejterjev, ki so kljub pripekajočemu soncu pokazali ogromno tehničnega znanja, vratolomnih trikov in različnih načinov drsenja po objektih mariborskega skateparka. Vročina ni zmotila niti številne publike, ki je z odprtimi usti in glasnim aplavzom nagradila vsak uspešno izveden trik ali z glasnimi vzkliki vzpodbujala tiste, ki jim trik ni uspel v prvem poskusu. Gre namreč za enega izmed tehnično najbolj zahtevnih športov na svetu.

Foto: Jernej Zadravec
Foto: Jernej Zadravec
Foto: Jernej Zadravec

Še en vrhunec dneva je bilo tekmovanje za najboljši trik, ki je potekalo na velikem stopnišču mariborskega skejtparka. Tako so vsi skejteri lahko pokazali svoj najboljši trik in z njim zaslužili tudi nekaj denarja.

“Zelo sem zadovoljen, saj je izpadlo točno tako kot sem pričakoval. Z organizacijo ni bilo nobenih težav. Skurili smo zvočnike, ampak punk’s not dead! Skateboarding is well alive and kicking,” je za Altr radio dejal Iztok Šumatič, predsednik Rolkarske zveze Slovenije in eden od organizatorjev dogodka. “Mislim, da ima takšen dogodek širšo paleto dobrih lastnosti za Maribor. S tem dogodkom Maribor postavljamo na mednarodni skejterski zemljevid, kar pomeni, da bo mariborski skateprak privabljal ljudi iz različnih držav. Na današnje tekmovanje je prišla družina iz daljnega Izraela. Bolj bomo delali na tem, bolj bo zadeva rastla. S tem Maribor postaja tudi mednarodno mesto. Kar pa se tiče skejtanja oziroma rolkanja kot športa pa se na takem tekmovanju lahko vidi, kakšen je nivo tega športa, ki je tudi olimpijska disciplina, v drugih državah, kar predvsem motivira domačine, da postanejo boljši,” je Šumatič izpostavil dobre plati mednarodnih tekmovanj v Mariboru. “Zato imam željo v Maribor pripeljati tekmo za svetovni pokal. Bomo videli, kakošno bo stanje s pandemijo, saj gre pri takšnem tekmovanju za precej večji logistični in finančni zalogaj. V kratkem pa naj bi bilo potrejno, da bomo v Mariboru gostili European Olympic Youth Festival, kjer bo rolkanje prvič predstavljeno kot olimpijski šport,” Šumatič opiše plane za prihodnost. “Predvsem pa radi slišimo pohvale na račun našega skateparka iz strani tujcev, ki hvalijo njegovo uporabnost in funkcionalnost,” zaključi Šumatič.

Najboljše skejterke in najboljši skejterji na kvalifikacijah v Mariboru, ki so se uvrstili na evropski finale v Innsbruck in se bodo tam spopadli v tekmi za super nagrade in prepoznavnost na skateboard sceni so bili:

Kategorija moški: 1.mesto: Martin Atanasov 2.mesto: Luka Božič 3.mesto: Kaloian Trenkov

Kategorija ženske: 1.mesto: Hana Terrell 2.mesto: Rajana Spiljak 3.mesto: Sara Pušnik

Martin Atanasov je za osvojeno prvo mesto pokazal moz back tail in backside desaster v bowl. Potem je nadaljeval s hitrostnimi triki in pokazal gap to nosebluntslide na railu in na koncu še najtežji trik backside 270 lipslide na veliki ograji mariborskega skateparka. Hana Terrell pa je kot edina punca pokazala 50-50 na visoki polici, sodnike pa je navdušila predvsem s svojim stilom in lepo izpeljanimi kickflipi.

Foto: Jernej Zadravec
Foto: Jernej Zadravec