FOTO: Funk Fu kot drugi nastopili na festivalu LACHA – posrkaj kulturo!

7. June, 2021

Že drugo soboto zapovrstjo je dvorišče Muzeja narodne osvoboditve Maribor gostilo koncert na prostem v organizaciji festivala LACHA – posrkaj kulturo! Tokrat so publiko vnovič duševno hranili izjemno kvalitetni glasbeniki iz različnih glasbenih univerz, ki slišijo na ime Funk Fu. Zasedbo sestavlja osem glasbenikov, ki preigravajo funk s primesmi jazza in r’n’b-ja z afiniteto do popa.

Funk Fu, foto: Matej Regent

Če je prvi letošnji ediciji festivala LACHA nekoliko zagodlo vreme, je tokrat bila narava precej prizanesljiva za razliko od inšpektorjev in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so na prizorišču prepovedali točiti kakršnokoli pijačo. Kulture kljub vsemu ne gre kar tako ustaviti, zato koncert zasavskih Funk Fu nikoli ni bil zares ogrožen. Čeprav je zasedba glasbeno kariero začela s priredbami, so tokrat publiko hranili predvsem z avtorskimi komadi v slovenščini, ki so se skoraj prehitro končali. Kvalitetne glasbe nikdar ni preveč, četudi živimo v času raznoraznih omejitev. Glasba pač ne pozna omejitev, kar dokazuje obvezen glasbeni jam session, ki pregovorno sledi vsem koncertom festivala LACHA – Posrkaj kulturo! Glasbeni jam session je pravzaprav dal tisto piko na i prehitro končanem koncertu Funk Fu, saj se ga je udeležilo kar nekaj članov prej omenjene zasedbe, ki so tako podaljšali koncert, ki bi lahko trajal tudi do sončnega vzhoda. Popolna simbioza vokala Klare Veteršek in glasbene podlage idejnega vodje zasedbe Funk Fu, kitarista Tilena Gavranoviča, bobnarja Luke Jahna, pianista Blaža Avsenika (op.p. vnuk Slavka Avsenika), basista Luke Groboljška, pozavnista Žana Kopšeta, saksafonista Lana Tureka in trobentača Tadeja Vujaniča, je namreč nežno božala glasbe lačne duše publike, ki je že skoraj pozabila, kako zveni glasba v živo.

Publika pogreša koncerte v živo, foto: Matej Regent

Še dobro, da imamo festival LACHA – posrkaj kulturo!, ki že naslednjo soboto pripravlja koncert prodornega hip-hoperja Leopolda I., ki je znan po globokih besedilih, ki jih odrapa v pogovornem jeziku – v radgonščini.

Funk Fu iz ozadja, foto: Matej Regent

Tudi tokrat smo se pred nastopom pogovorili s protagonisti glasbenega večera – Funk Fu.

Po skoraj enem letu spet koncert pred živo publiko. Občutki?

Veseli smo in navdušeni. Komaj čakamo, vuhuuuu! Je bil že čas!

Kam ste usmerili glasbeno kreativo, ko niste mogli koncertirati?

V avtorsko glasbo. Veliko smo pisali svoje glasbe. Jaz (Tilen) in Klara sva se velikokrat dobila in skupaj ustvarjala novo avtorsko glasbo, prav tako sva se z Luko (bobnar) velikokrat dobila pri njemu doma. In naučili smo se uporabljati tehnologijo, ki nam je omogočala ustvarjanje na daljavo...hehe.

Kako pri tako številčni zasedbi izgleda skladanje nove glasbe?

Imamo neko hierarhijo…hahaha. Nekako Tilen nastavi osnovno idejo, ki jo potem pošlje Klari in Luki, nato pa na vajah še vsi ostali dodajo svoj del k celoti. Sicer pa vlada v zasedbi demokracija, zato se o vseh idejah pogovorimo skupaj in nato tudi skupinsko odločimo. Ideje damo na glasovanje. Na koncu pa je vedno tako kot reče Klara….hahahahahaha.

Ste eni od treh zmagovalcev glasbenega natečaja Standouts 2021. Kako boste, zraven snemanja skladbe v Mariborskem studiu RTV Slovenija, še skušali vnovčiti to nagrado?

Upamo, da bomo lahko odigrali še kakšen koncert več kot sicer. Pa seveda predvajanje na radiu, kar nam še posebej veliko pomeni. Vsekakor pa takšna nagrada, predvsem po takšnem obdobju zatišja, pomeni predvsem motivacijo za naprej. Sicer pa so nam glavni cilj koncerti in morda kakšna turneja.”

Začeli ste s priredbami, zadnje čase pa od vas slišimo predvsem avtorske skladbe. Bodo priredbe počasi šle v pozabo in boste preigravali zgolj avtorsko glasbo?

Ja, želja je, da bi imeli koncert samo z avtorsko glasbo, vendar so dobrodošle tudi priredbe, če jih aranžiramo čisto po svoje, kar tudi zdaj pravzaprav počnemo. So pa priredbe pravi način, da se bend uigra in da spoznaš, kaj delajo drugi. Sicer pa so priredbe tudi nek poklon drugim glasbenikom, ki jih zelo spoštujemo. Potrebno pa je povedati, da je Tilen velik oboževalec Coreya Wonga, kitarista zasedbe Vulfpack, zato naši komadi nastajajo pod tem vplivom.

Kaj želite doseči z vašo glasbo?

Prepoznavnost funk glasbe v Sloveniji. Da publiki pokažemo, da se pri nas dela tudi takšna glasba, ki je v zadnjem času nekoliko zamrla. Predvsem pa želimo promovirati slovenska besedila v Sloveniji. V angleščini je namreč precej lažje pisati besedila, saj zvenijo dobro, slovenščina je nekoliko bolj zahtevna.

Če bi vam ponudili neomejeno količino denarja za snemanje videospota, kakšen videospot bi posneli?

“Malo bi se ‘preseravali’. Prav gotovo bi vključili profesionalne igralce in kup efektov. Če smo pa čisto iskreni, bi si pa bolj želeli neomejeno količino denarja za snemalni studio kot pa za videospot.”

Največji problem s katerim ste se srečali na vaši glasbeni poti?

“Usklajevanje časa za vaje. Naj je kar nekaj v zasedbi in prihajamo iz različnih krajev, zato je to usklajevanje kar zahtevno.”

Če bi lahko spremenili eno stvar v glasbeni industriji, katera bi to bila oz. kaj bi spremenili?

“Časovno omejitev komadov za radio. Zdaj je priporočljiva dolžina nekje do 3,5 minute, mi pa bi si želeli občutno več. Predvsem pa si želimo, da bi se glasbena industrija skoncentrirala na glasbo, saj trenutno izgleda kot da je v ospredju zgolj denar. Temu primerno se potem tudi dela komade. Tako bi avtomatsko dvignili kvaliteto glasbe, saj bi takoj odpadli vsi tisti enodnevni plehki hiti. Sicer pa je en znan basist zelo dobro orisal trenutno situacijo, ko je dejal, da bo tisti, ki se bo danes boril proti glasbeni industriji, umrl reven.”

Kdaj lahko pričakujemo novo glasbo zasedbe Funk Fu? Morda celo album?

“Album načeloma naslednje leto, ko bomo praznovali 5 let delovanja. Pred tem pa sigurno še kakšen single.”

Obstaja kakšna zanimivost o vas, ki ni povezana z glasbo?

“Da nas je večina klasičnih glasbenikov…aja…to je povezano z glasbo…hehehe. Aha, da naš kitarist Tilen zelo rad kolesari.”