FOTO in INTERVJU: Tudi v soboto presenečenja na festivalu Scena

18. April, 2022

Festival, ki se je začel leta 2010 kot pilotni projekt evidentiranja in predstavitve glasbenih skupin znotraj mesta Maribor in okolice se je v dobrem desetletju razvil v kulturno-glasbeno izmenjavo, ki v vsaki ediciji poskrbi za izstrelitev novih imen glasbene scene Maribora in njegove okolice, ki sicer ne dobivajo toliko priložnosti, da svoj glasbeni talent predstavijo širši publiki.

Taste Of Plague, foto: Rok Zorc/MC Indijanez

Če so nas v petek še posebej navdušili ptujski šalamun, sem včeraj z ušesi zastrigel predvsem pri fuzzovskem zvoku kitar zasedbe 3rd Planet, ki ga pri nas ne slišiš tako pogosto, in neusmiljen thrash metal z Motörhead predznakom zasedbe Uporabniki, kar pa ne zmanjšuje kvalitetne vrednosti včerjašnjih nastopov Ive & Bratka, temačnih deathcorovcev Taste Of Plague in eksprimentalnih funk/prog metalcev Liburoa. Gre zgolj za načrtno preusmeritev percepcije v nove, redko slišane zvoke na domači glasbeni sceni, ki bi si zaslužili precej več pozornosti. Ena takih zasedb je prav gotovo 3rd Planet, ki jo sestavljajo Rok Purg, Alan Kresnik, Domen Škrlec in Teo Kotnik. Zasedba sicer še nima avtorskega repertoarja, vendar so včeraj s svojo fuzijo bluesa, indie rocka in stonerskega zvoka kitar spomnili, kako lahko prava mera različnih glasbenih žanrov ob dobri interpretaciji tvori popolnoma novo zmes goriva, ki poganja plovilo po širni prostranosti vesolja in njegovih galaksij. Četudi so fantje preigravali priredbe zasedb The Blue Stones, The Black Keys in drugih, so jih odigrali v svoji maniri, s svojo interpretacijo in fuzijo, ki je kar klicala po tem, da jih povabim pred mikrofon in najprej zastavim vprašanje, kdaj bodo začeli izvajati avtorsko glasbo. Predvsem je navdušil zvok kitar, manipuliran s fuzz efektom, ki je znan predvsem v stoner rock žanru, izumil pa ga je prav gotovo Tony Iommi iz zasedbe Black Sabbath.

3rd Planet, foto: Matej Regent

Zakaj torej preigravate zgolj priredbe?

3rd Planet: “V prvi vrsti zato, da smo se sploh našli in začutili ter ugotovili ali vsem ta zvok ugaja. Vsekakor pa imamo v planu avtorski material, ki ga čim prej želimo začeti ustvarjati. Pravzaprav že delamo na avtorski. Imamo tudi v planu izdati EP in morda še kakšen videospot.”

Glede na to, da že delate na novih komadih, kam boste peljali zadevo? V katerem jeziku bodo besedila?

Rok (vokalist in kitarist): “Zaenkrat je plan, da bodo besedila v angleščini, vendar slovenskih besedil ne izključujemo.”

Domen (basist): “Takšnih zasedb kot smo mi s slovenskimi besedili praktično ni, zato bi bilo prav gotovo zanimivo, če bi se lotili besedil v materinem jeziku. Verjetno bi bilo publiki to zanimivo in bi morda zaradi tega lahko dobili več podpore tudi pri koncertih.”

Rok (vokalist in kitarist): “Besedila bodo v vsakem primeru osebno izpovedna v obliki opazovalca vsakdanjega življenja in motećih faktorjev, ki se pri tem pojavljajo. V politične vode se zaenkrat ne želimo spuščati.”

Alan (kitarist): “V zadnjih letih se je veliko spremenilo in ogromno je bilo nekega prilagajanja, zato je veliko materiala, ki ga lahko obdelamo v naših besedilih.”

Domen, Teo, Rok in Alan (3rd Planet), foto: Matej Regent

Zakaj pa ste se pravzaprav prijavili na festival Scena?

3rd Planet: “Predvsem smo se želeli pokazati. Sploh pa zdaj, ko dve leti praktično ni bilo možnosti koncertiranja.”

Če odmislimo ti dve leti pandemije, imate občutek, da je sicer dovolj priložnosti, da se pokažete publiki?

3rd Planet: “Takšne zvrsti, ki jo preigravamo mi, v Sloveniji prav gotovo manjka. Surovi rock, zmešan z bluesom in efektom fuzza na kitarah, tega pri nas praktično ni. Imamo sicer afiniteto do stoner rocka, vendar vseeno stremimo k nekoliko hitrejšemu ritmu, kot je značilen za slednjega. Hočemo biti plesni band…hahaha.”

In kaj vas je najbolj pritegnilo pri tem zvoku, ki ga preigravate?

Alan (kitarist): “Mene zelo zanimajo fuzz zvoki na kitarah. V teh zvokih se najdem in znam pri tem tudi zelo dobro uporabljati efekte. Zanima me pa zato, ker je drugačen od ostalih zvokov, ker hrusta in ni takšen kot distorziran zvok, ampak čisto nekaj posebnega.”

Kakšna glasba oziroma katere zasedbe so vas glasbeno izoblikovale?

Alan (kitarist): “Definitivno grunge in zasedbe Nirvana, Pearl Jam, Alice In Chains, Melvins,….”

Rok (vokalist in kitarist): “Mene so Guns’n Roses in pa stari rock kot so Greta Van Fleet in Led Zeppelin. Nato pa sem se začel družit z Alanom, ki mi je pokazal fuzz zvoke in spremenil tok zgodovine…hehehe.”

Teo (bobnar): “Jaz prihajam iz nu-metal scene. V zadnjem času pa me vleče predvsem k rock’n’rollu. Sicer pa igram tudi v pop bandu, tako da brskam povsod malo.”

Domen (basist): “Jaz sem začel, tako kot večina z Metallico in Nirvano, nato pa v različne smeri od zasedbe Muse do groova, ki ga preigrava Jamiroquai, pa tudi zasedba Toto.”

Gledate na sebe kot na umetnike ali zabavljače?

3rd Planet: “Kot umetnike, čeprav je potrebno biti tudi zabavljač. V Sloveniji je nasplošno težava, da se resne glasbe ne ceni dovolj in se v ospredje postavlja glasbo oziroma zasedbe pri katerih se lahko pleše in pije, brez poglobljenega razmišljanja. Prav iz tega razloga smo se odločili za takšno zvrst, da jo publiki pobližje predstavimo.”

Je lahko glasbenik neiskren?

3rd Planet: “Mislimo, da ljudje to vidijo, zato v nedogled prav gotovo ne moreš biti neiskren.”

Kadar govorimo o fuzzovskem zvoku kitar, se nam pred očmi venomer izrišeta zgolj vesolje ali puščava. Zakaj ste vi izbrali vesolje?

Rok (vokalist in kitarist): “V puščavi si nekoliko bolj omejen kot v vesolju.”

Alan (kitarist): “Tudi zvoki najinih kitar velikokrat spominjajo na vesolje.”

In kje v vesolju je 3rd Planet?

3rd Planet: “In a galaxy far, far away……”

Uporabniki, foto: Matej Regent
Iva & Bratko, foto: Rok Zorc/MC Indijanez
Libuora, foto: Rok Zorc/MC Indijanez
3rd Planet, foto: Matej Regent
Alan Kresnik (3rd Planet), foto: Matej Regent
Domen Škrlec (3rd Planet), foto: Matej Regent
Foto: Matej Regent

Tekst: Matej Regent