INTERVJU: Domen Don Holc v Gustafu pričaral kabaretsko vzdušje

18. September, 2021

Domen Don Holc, sicer poznan kot kitarist zasedbe Koala Voice, je minuli torek v Gustafu v KC Pekarna nastopil v solo izvedbi. Šlo je za koncert, ki sta ga Gustaf in Altr radio prenašala preko spleta.

Domen Don Holc, foto: Bojan Šalamun

Domen Don Holc od leta 2010 sodeluje in ustvarja v umetniškem kolektivu Koala Voice. Od leta 2018 pa potuje tudi po samostojni glasbeni poti, kot glasbenik, kitarist, pevec in pisec pesmi & poezije. S svojim prvim singlom ‘Getting High With You’ se je pojavil tudi v filmu Nemir/Unstil v režiji Andraža Kadunca. Nastopal je že po mnogih koncertnih odrih po Evropi in Slovenij in sodeloval ter nastopal z imeni, kot so Ford Pier in Tom Holiston (Ex No Means No), Denton Supple, Peter Dekleva, Tomaž Štular (The Tide, Bordo ), Jakob Kobal, itd. Leta 2019 je sodeloval tudi pri projektu 40 let norosti z Andrejem Šifrerjem, kjer je s svojim bendom Domen Don Holc & Najete Pištole odigral eno boljših prired skladbe ‘Tvoj spomin’ iz prve plošče Andreja Šifrerja, ki nosi naslov Moj Žulj. Leta 2020 pa je izdal komad ‘Kam da dam’ v sodelovanju s Thomas March Collective.

Že scena na odru dvorane Gustaf v Pekarni je dajala vtis domačnosti in topline. Bil je takšen občutek kot takrat, ko se pozimi zvečer v dnevni vsedeš zraven toplega kamina, si naliješ kozarec viskija in na gramofon daš ploščo svojega najljubšega kantavtorja. In tokrat je dnevno sobo predstavljala dvorana Gustaf, ploščo najljubšega kantavtorja pa solo koncert Domna Don Holca, ki je med komadi pripovedoval zgodbe o nastanku njegovih pesmi in življenskih anekdot ter tako pričaral kabaretsko vzdušje med tem, ko je lovil frekvence v zraku. Odigral je vse single, ki so zunaj in skladbe, ki jih bomo lahko slišali na njegovi solistični plošči. Koncert, ki bi lahko trajal precej dlje, pa bi bili ob koncu še vedno razočarani, da ga je dejansko konec.

Ker smo se koncerta zelo veselili in so nas zanimale vse podrobnosti solo kariere Domna Don Holca, smo se z glasbenikom pred koncertom pogovorili na štiri oči.

Solo nastop. Pomeni, da v zasedbi Koala Voice ne moreš izživeti vsega svojega glasbenega potenciala?

Domen: “Ne. S Koala Voice nastopamo že 11 let, solo kariero pa sem štartal šele leta 2018. Začel sem pravzaprav zaradi tega, ker sem v času, ko nisem ustvarjal ali igral s Koala Voice, potreboval nekaj, da mi je glava ostala v glasbenem pogonu. Potem pa se je zelo hitro začelo dogajati. Po tem, ko se je moja glasba pojavila v filmu Nemir/Unstil in je film obiskal nekaj filmskih festivalov, so me začeli vrteti tudi na radiu. So pa ljudje vmes že govorili, da Koala Voice razpadajo, ker sem začel solo kariero, kar niti približno ne drži. Morda je zdaj, ko ni toliko koncertov ta ločnica bolj vidna, sicer pa je to zgolj moj stranski projekt, ki prav paše zdaj, po štirinajstih dnevih igranja s Koala Voice, če me razumeš….hehe. Pa če se vrnem nazaj na vprašanje, če se ne morem pri Koala Voice toliko izražati. Par komad je komadov, ki dolgo niso bili uporabljeni za albume Koala Voice in jih jaz zdaj igram na solo nastopih, nekateri pa so bili uporabljeni za zadnji album Plata.”

Na tonski vaji sem slišal, da imaš besedila v slovenskem in angleškem jeziku.

Domen: “To je povezano s tem, da smo z bendom veliko igrali po tujini in zato pisali angleška besedila, potem pa sem se dve leti nazaj preselil na gorenjsko in živel tam v osamitvi, saj je bila prva “čik pumpa” 8 kilometrov od moje hiše. In tam sem se malo hecal in naredil EP Slovenskih pet, kjer sem se trudil uglasbiti zadeve, ki sem jih v srednji šoli pisal kot poezijo.”

Torej si pravi kandidat za projekt Rokerji pojejo pesnike, ki je zdaj žal v mirovanju.

Domen: “Sem vsekakor zainteresiran!”

Kaj je pravzaprav rdeča nit tvoje solo kariere oziroma tvojih solo nastopov?

Domen: “Smešno je, ker se v zadnjem času precej ubadam s tem, predvsem ker izdajam pod lastnim imenom in ne vzevkom. Preden sem začel to delat sem si vsak teden izmislil en bend, posnel par komadov in pod imenom tega benda, to so bili Šmi, Sin Satana…..tako da, rdeča nit je pravzaprav ves ta čas in kar se je vzporedno dogajalo z mojim bendom. To kar si doživel, toliko boš tudi lahko skozi glasbo podal in ljudje, ki to poslušajo, boto to lahko tudi zares slišali. Bi rekel, da je glasba rdeča nit tega in bi še najmanj pretenciozno izpadel.”

Na solo nastopih si precej bolj razgaljen pred publiko kot z bendom. Tam se morda ne sliši vsaka napaka, imaš ostale glasbenike na katere se lahko nasloniš in ti pomagajo prikriti morebitne napake.

Domen: “Je tako kot si rekel, čeprav je v solo nastopu istočasno tudi veliko svobode, ker veš, da si sam to vse izpeljal. Sigurno pa je, da v bendu imam ritem na katerega se lahko naslonim, groove basista in energijo Mance, ki zraven še igra kitaro. Zadevo najbolje opiše moj prijatelj, ki mi je nekoč dejal, da vse kar bom delal z bendom se pri solo nastopu nikoli ne bom imel tako fajn. Kljub vsemu pa je solo nastop možnost, da grem iz nekega mehurčka cone udobja, ki ti ga nudi bend. Tako sem začel tudi drugače pisati glasbo. Tako se kvaliteta glasbe dvigne tudi v bendu.”

Bi trpel, če ne bi imel solo projekta?

Domen: “V zadnjem času precej bolj razmišljam, če ne trpim ravno zaradi tega….hehehe. Sem se pa sigurno spoznal veliko stvari o sebi in se spreminjal kot človek ter kdaj znal rešiti situacijo prav zaradi tega, ker sem šel iz cone udobja.”

Kdaj lahko pričakujemo solo album?

Domen: “To je zdaj fora, ker folk napi..ujem že tri leta, da bom izdal album. Pa ne gre za to, da ne bi delal na tem, ampak so konstantno neke druge stvari, ki se zraven dogajajo. Album bi moral izdati leta 2019, tako da zdaj nekako obljubljam, da bo izšla marca naslednje leto. Res si me dobil v zanimivem obdobju z mikrofonom pred obrazom, ker se stvari na novo sestavljajo in na novo razmišljam kako in kaj.”

Foto: Bojan Šalamun
Foto: Bojan Šalamun