INTERVJU: Hogminister z novim singlom ‘Decades’

14. novembra, 2020
Hogminister

Šentjurski band Hogminister, ki deluje od leta 2017 sestavljajo Miha Andrenšek na kitari, Luka Logar poje in igra kitaro, Maks Ivo Moser špila bas, Filip Eisenkoler pa razbija po bobnih. Fantje so s singlom ‘Decades’, ki ga lahko slišite na Altr radiu, zmagali natečaj CityBand in bili finalisti letošnjega Šourocka, kar dokazuje, da “špilajo hudo musko”, kot so sami ubesedili razlog sestave benda.

Altr radiu so povedali, da jih je v glasbene vode pripeljala svoboda ustvarjanja. “Vsi smo iskali nek outlet za izražanje, nekaj kjer ni pravil. Pa seveda ljubezen do glasbe same,” so dejali Hogminister, oziroma Luka Logar, ki je Altr radiu zaupal še nekaj podrobnosti in zanimivosti o zasedbi Hogminister.

Od kod črpate inspiracijo za glasbo in besedila, ki jih ustvarjate?

“Inspiracijo za glasbo črpamo iz žanrov ki jih poslušamo. Tako kot se človek izoblikuje na podlagi izkušenj, se je izoblikoval tudi naš stil (s poslušanjem izvajalcev). Kar se besedil tiče, so v večji meri instiktivna. Pišemo o stvareh ki jih doživljamo in čutimo.”

Pred kratkim ste izdali single ‘Decades’. Lahko kaj več poveste o singlu in njegovi vsebini?

“Decades je zelo nedolžen komad. Govori o ljubezni in kako se ta skozi čas spreminja. Pri samem pisanju komada in njegove strukture, smo vzeli dokaj “simplističen” pristop, zato imamo samo verz in refren, ki se ponavljata, kar je v nasprotju z večino drugih naših komadov.”

Kako izgleda vaš kreativni proces? Je v času korone drugačen?

“Večinoma jaz (op.p. Luka Logar) s preigravanjem rifov in različnih akordov pridem do osnove komada. Ko sem približno zadovoljen s strukturo, začnemo skupaj delati na komadu. Pokažem kaj sem si zamislil za kitaro, bas in bobne. Na podlagi tega pa ostali člani dodajo svoje ideje, svoj “take” na celo zadevo. Tako nekako se izoblikuje Hogminister komad. Komadi so v času korone še v nepripravljenem stanju, saj ne moremo preigravat zadeve. Sem pa začel obdelovati komade, ki so bili zasnovani že dosti časa nazaj, recimo kakšnih 5 let nazaj.”

Morda pripravljate še kaj v času, ko ne morete koncertirati? Veliko glasbenikov si je zdaj vzelo čas za snemanje albumov, EP-jev, videospotov…

“Zaradi vladnih ukrepov nam je sodelovanje in snemanje v studijih onemogočeno. Čakamo da se stvari sprostijo, ta čas pa pišemo nove komade, stare popravljamo, izboljšujemo in delamo selekcijo.”

Če bi vam omogočili neomejeno količino finančnih sredstev za snemanje videospota, kakšen videospot bi posneli?

“Najverjetneje nekaj komičnega in “over the top”. Prva asociacija nam je komičen Foo Fighters video (recimo ‘Learn to Fly’ ali pa ‘Big Me’) na DMT-ju.”

Kolikor vem ste sodelovali na večih glasbenih natečajih. Bili ste zmagovalci glasbenega natečaja Citycenter, finalisti Šourocka. Kje vidite prednosti udejstvovanja na takšnih natečajih?

“Natečaji so odlična zadeva, saj če zmagamo dobimo sredstva, ki nam omogočajo snemanje in ustvarjanje. Edini problem, ki ga vidim je, da se lahko bendu po večih neuspehih zameri igranje v živo, ali glasba sama po sebi. Ob enem se malce razbija kolegialnost med glasbeniki, saj se namesto sodelovanja spodbudi tekmovalnost. Ampak ja, življenje je borba ali kak že pravijo?”

Kaj želite doseči z vašo glasbo?

“Z glasbo želimo vzbujati občutke poslušalcem, tako kot nam naši vzorniki. Ne želimo pisati komadov, ki bi bili po všeči samo množici, moramo uživati ob igranju le-teh, saj je glasba brez tega le nek produkt.”

Kaj je bila največja težava s katero ste se srečali ob vašem glasbenem udejstvovanju?

Naš neutemeljen glasbeni žaner. Teško se damo v nek predal, kar je ob enem dobro, po drugi strani pa težavna stvar.

Katerega vašega koncerta ne boste nikdar pozabili?

Najverjetneje piknik koncert na Frankolovem. S Spotless Minds in Kroniko smo igrali za prijatelje in znance v bazenu, nekaj nepozabnega.

Če bi lahko šli na turnejo z enim bendom, kateri bend bi to bil?

“Vsak izmed članov bi rekel drug bend, jaz bi pa najraje rekel Devin Townsend. Gledati glasbenega genija iz zakolisja mora biti nekaj nepredstavljivega.”

Če bi se vas lahko oboževalci zapomnili po eni stvari, kaj bi to bilo?

“Po tem, da se ne jemljemo preveč resno, našo glasbo pa.”

Povejte še kakšno vašo zanimivost, ki ni povezana z glasbo.

“Radi debatiramo o najbolj absurdnih temah možno, tem manj smisla, tem bolj zabavno.”