INTERVJU: Ingrit Schüller in The Vampyres pripravili uvod v noč čarovnic

30. October, 2021

V klubu MC v KC Pekarna so včeraj organizatorji koncertov Brutal Partysan in A Cure For Happiness z domačimi Ingrit Schüller in avstrijskimi The Vampyres pripravili uvod v najbolj temačen vikend leta.

Ingrit Schüller

Kot prvi so v koncertni dvorani kluba MC, ki se lahko pohvali z novim ozvočenjem, nastopili dolenjski psihadeliki z afiniteto do shoegazea in gotskega new wavea 80-ih let prejšnjega stoletja Ingrit Schüller, ki, sodeč po aktualnem EP-ju, koketirajo tudi s sint popom. Njihov letos izdani EP s ciničnim naslovom Thank God For Isolation je prijeten opomnik, da je tudi v cinizmu nekaj resnice. Fantje so s primerom reverberirane estetike introspektivnega rocka 80. let, nakazali, da je njegova začetna faza, kjer so nakazali tudi ljubezen do indieja mimo, saj so se ob njihovem nastopu pred očmi risali bendi kot so Depeche Mode, The Cure, My Bloody Valentine in na trenutke Sister Of Mercy. Temačna novovalovska melanholija in estetika gotskega punka za Ingrit Schüller pomeni predvsem povezavo na zvočni in manj vizualni ravni, če odmislimo pregovorno temačno in enolično odrsko osvetlitev, ki je del njihove identitete. Četudi na njihovih zvočnih posnetkih velikokrat pomislimo na rabo digitalnih bobnov namesto klasičnega seta, so na včerajšnjem koncertu pokazali, da še vedno prisegajo na klasične bobne, ki so včeraj njihovi glasbi dajali še posebno težak in temačen ton, ki so ga distorzirane kitare potencirale do te mere, da je publika imela občutek lebdenja. Kljub poznanim tonom lahko mirno rečemo, da Ingrit Schüller v današnji slovenski alternativni glasbeni prostor vseeno prinašajo edinstven, če ne ravno povsem svež zvok. V dodelanem nastopu so Ingrit Schüller pustili vtis, da so jim blizu predvsem zvočno temotni in počasno težki riffi z melanholično-romantičnim, a postpunkovsko odločnim vokalnim dvoglasjem. Podvojene ali izmenične kitarske linije so začinjene s selektivno uporabo oscilirajočih efektov, ki bi si jih lahko sposodili tudi noise rockerji.

Za njimi so oder zasedli avstrijski krvosesi The Vampyres, ki so, kljub pričakovanem psychobilly rocku, ponudili precej širšo paleto glasbenih vplivov. Njihov edinstven zvok, ki včasih spomni na zasedbo Sleep, spet drugič pa na zasedbo Man or Astro-man?, medtem ko dajejo občutek hoje po odpadlem jesenskem listju zamegljenega večera. Glasba The Vampyres spominja na strašljiv krvni ritual, skupaj z vsemi svojimi zloveščimi in psihedeličnimi preobrati. Predanost skupine svoji obrti je očitna, ko njihove skladbe pronicajo v atmosfero skozi prepleteno tapeto mračnih organov, preganjajočih jokov in hitrih delov evforije, dopolnjeno z osupljivo vokalno izvedbo na vožnji od stonerja, rock’n’rolla do punka.

The Vampyres
The Vampyres

Koncertni večer, ki je navdušil in pomenil odličen uvod v temačne dneve, ki prihajajo, zato bi bilo škoda, če glasbenikov ne bi povabili pred naš roza mikrofon. Zasedba Ingrit Schüller je za Altr radio naredila izjemo in dala prvi radijski intervju do zdaj. Četudi je bil posnet v zaodrju kluba MC v Pekarni.

INGRIT SCHÜLLER

Kdo je Ingrit Schüller?

Ingrit Schüller: “Pravzaprav smo začeli pod imenom Arnold Layne. Potem pa je nekega dne našemu vokalistu in kitaristu babica prinesla ustno harmoniko na kateri je pisalo Ingrit Schüller. Verjetno gre za lastnico harmonike, ki jo je dedek prinesel iz Nemčije, kjer je delal selitveni servis. V resnici je bilo ime napisano z D-jem, torej Ingrid, mi pa smo d zamenjali s t-jem, da nas Google lažje loči od ostalih istoimenskih predstavnic.”

Kolikor vem obstajate od leta 2015 in na začetku se je vaš zvok nekoliko bolj nagibal k indie rocku, zdaj pa zelo spominjate na estetiko gotskega punka in angleški new wave iz 80-ih let prejšnjega stoletja, ki iz spomina pritegne zasedbe kot so The Cure in Depeche Mode. Kdaj in zakaj je prišlo do tega glasbenega preskoka?

Ingrit Schüller: “Stilsko nimamo občutka, da bi se zelo spremenili, smo pa morda začeli igrati nekoliko hitreje in živahneje.”

Glede na vašo mladost je precej zanimivo, da ste si za objekt poželenja izbrali zgodnja osemdeseta prejšnjega stoletja. Od kod izvira vaša afiniteta do glasbe iz tega obdobja?

Ingrit Schüller: “Poslušamo to glasbo, ki je v dobi interneta, kljub njeni starosti, ni bilo težko najti. Sicer pa nas je na občudovanje tega glasbenega stila napeljala slovenska pogosta značilnost – depresija. Melanholija se nam zdi zelo zanimiva in privlačna.”

Letošnjega aprila ste izdali EP Thank God for Isolation. Naslov je pravzaprav precej ciničen.

Ingrit Schüller: “Glede ciničnosti se strinjamo, ozadnje naslova pa prepuščamo poslušalcem, naj sami razvozlajo vpliv.”

EP krasi ekspresionistična podoba, ki je delo mlade umetnice Nastje Utroša. Zakaj ste to delo prepustili njej oz. zakaj je pomembno, da je platnica albuma umetniško delo?

Ingrit Schüller: “Njene risbe so pritegnile našo pozornost in takoj je bila pripravljena sodelovati. Spoznali smo jo s pomočjo našega prijatelja Jošta Dolinška, ki skrbi za vizualno podobo na našem odru. Trenutno delujeta na Švedskem. V krogu prijateljev imamo še eno umetnico, ki nas je očarala in bi jo želeli izpostaviti. Gre za Ajdo Kadunc, ki je poskrbela za zunanjo podobo singla ‘Moving Images’. Tudi ona je punca enega naših prijateljev. Hvala vama.””

Kaj bi pravzaprav z vašo glasbo radi dosegli?

Ingrit Schüller: “Želeli bi ljudem v nekem trenutku dati uteho, motivacijo oziroma inspiracijo. V bistvu gre za trenutek, ko potrebuješ nekaj, da te napolni z energijo in upanjem.

Kdaj lahko pričakujemo album?

Ingrit Schüller: “Kmalu, ampak ne pred drugim letom.”

Kateri je najboljši nasvet, ki ste ga dobili od glasbenega kolega?

Ingrit Schüller: “Nikoli ne bo dovolj dobro, ampak vztrajajte še naprej.”

Kateri so vaši najbolj neuporabni talenti?

Ingrit Schüller: “Naš vokalist se lahko s kolesom zeloooooo dolgo pelje po zadnjem kolesu.”

Ingrit Schüller
The Vampyres