FOTO in INTERVJU: V Gustafu snežilo in lomilo kosti

11. May, 2022

Če ponedeljek tradicionalno velja za najbolj turoben in najdaljši dan v tednu, so v dvorani Gustaf v Pekarni pod okriljem organizatorjev Defenders Of Metal poskrebli, da je bil tudi najbolj temačen. Za nov temačen pridevnik minulega ponedeljka so poskrbeli domači eksperimentalni black metalci Snøgg in avstralski punk/thrash metalci Reaper.

Snøgg, foto: Matej Regent
Reaper, foto: Mitja Brodén

Pečat temačnemu ponedeljku je najprej dal eksperimentalni black metal dvojec Snøgg iz Velenja, ki ga v osnovi sestavljata Ulv in Mørke, čeprav dvojec ves čas sodeluje tudi z drugimi glasbeniki. Velikokrat jima na odru in v studiu dela družbo noise veteran Azbuka, ponedeljkov večer pa je z njima v temo zavijal Vrag, vokalist velenjskih black metalcev Kholn, ki je s freeride blackmetalcema sodeloval že na EP-ju Abeloth in na aktualnem albumu Dan, ko je vrag vzel šalo, ko je poskrbel za živo interpretacijo Desetega brata izpod peresa Josipa Jurčiča. In tako se je veljalo zgoditi tudi na temačnega ponedeljka dan, ko je Jurčičev recital iz knapovskih ust ponedeljek dokončno zapečatil v temačnega. Noiserski vložki kitarista, ki mu domačini rečejo kar Matej in podiranje meja obsežne zvočne pokrajine black metala, ter drugih okoliških ekstremnih in alternativnih žanrov so dali odlično podlago avstralskim crust metalcem Reaper, da zabijejo še zadnji žebelj v temačno krsto ponedeljkovi turobnosti. Avstralski metal punkerji iz divje okolice Melbourna so nato ponedeljkovo temačno zgrabili za vrat, ter jo divje premetavali sem ter tja. Reaper, ki so me najprej spomnili na začetke zasedbe Dark Throne in nato začetke prvega vala mešanja punka in thrash metala zasedb Celtic Frost, Bathory, Discharge in Warfare so divjali po odru dvorane Gustaf in spomnili na divje in surove začetke zmetaliziranega punka, ko produkcija še ni imela zadnje besede pri ustvarjanju zvoka. Postapokaliptični cestni bojevniki prašnega izgleda so lomili kosti obiskovalcev in jih pretepene vlekli na svojo rušilno ladjo, ki je kot valjar pod seboj teptala zaprašeno postapokaliptično cesto, polno človeških kosti in kamenja, medtem, ko so iz vokalistovega grla streljale topovske granate, ki so dokončno pokopale še zadnje upornike, ki ponedeljku niso želeli pripisati temačnosti. Vsakršno upiranje je bilo brezpredmetno, saj so Reaper v zgolj 30 minutnem nastopu v kali zatrli še zadnje upanje, ki bi lahko prinašalo veder začetek tedna. Ne! Takšnih misli se znebite takoj ali pa se cvrite v postapokaliptičnem peklu, ki mu poveljujejo avstralski Reaper.

Reaper, foto: Mitja Brodén

Ker še nisem želel v pekel, sem pred naš roza mikrofon raje postavil domačine Snøgg, ki tako kot jaz ljubijo sneg. Odločitev se je tako kazala sama od sebe, saj v Avstraliji živi ogromno strupenih živali.

Kdaj ste ugotovili, da ne potrebujete bas kitare?

Snøgg: “Pravzaprav jo, vendar je basist, ki trenutno z nama sodeluje, pred kratkim postal oče in je na porodniškem dopustu.”

Zakaj ste med nastopom izbrali nagovor iz Desetega brata?

Snøgg: “Naša zadnja plata je vbistvu spin off na Desetega brata. Glavna tema ni sicer tema celotnega Desetega brata, ampak zgolj del, ko se je Kerjavelj s hudičem sabljal in ga ukanil.”

Kaj pa je nasplošno rdeča nit vaših besedil?

Snøgg: “Načeloma so naša besedila vezana na razne mitologije. Imeli smo Grenlandsko pa Indijsko mitologijo, pa Star Wars, zdaj pa smo presedlali na Jurčiča. Za naprej pa se pogovarjamo o Tolkienu, vendar zadeva še ni dorečena. Sicer pa pri nas besedila niso v prvem planu, saj vedno pridejo za glasbo. Smo preslabi pisci, da bi si sami izmišljevali besedila in moramo zato vzeti od drugih.”

Snøgg, foto: Matej Regent

Kaj bi si želeli, da si vaši oboževalci zapomnili o vas?

Snøgg: “Statičnega Vraga na odru. Čemur ste bili priča nocoj, se namreč še nikdar ni zgodilo.”

Vrag: “Ja, to sem danes eksperimentalno preizkusil, vendar me je vmes začel križ bolet.”

Snøgg: “Sicer pa to, da smo precej eksperimentalna zasedba in da ljudje posledično začnejo na black metal gledati drugače, da ni potrebe, da je vse po pravilih nekega glasbenega žanra.”

Kako to, da imate na odru na stojalih besedila?

Snøgg: “Imava zgolj besedilo od Jurčiča, ki je precej obsežno. Sicer ga večino znava na pamet, vendar je to še ena gesta s katero kažemo, da nismo običajen black metal bend.”

Popularni ste tudi izven meja Slovenije. Pravkar se odpravljate na turnejo izven meja domače države.

Snøgg: “Drži. Odpravljamo se na krajšo turnejo, ki jo začenjamo na Dunaju, nato sledijo trije koncerti v Romuniji in nato še zadnji koncert turneje v Zagrebu. Romunija je praktično naš nov dom, saj sva tam stkala kar nekaj prijateljstev in imava tam tudi managerja, ki nama organizira koncerte. Na zahod Evrope je namreč precej težje prodreti.”

Poslušata za sproščanje morda glasbenike za katere si nihče ne bi mislil, da jih?

Mørke: “Jaz poslušam Erosa Ramazzottija.”

Ulv: “80’s pop in Indie pop.”

Mørke: “Sicer pa imava še en projekt, kjer vrtiva Euro dance in hard bass.”

Si predstavljata tudi ženski vokal v zasedbi Snøgg?

Snøgg: “Vsekakor, zakaj pa ne.”

Avtor: Matej Regent