Intervju: V Kibli duet Mance Trampuš in Domna Don Holca

26. November, 2021

V okviru cikla Nova slovenska glasba sta včeraj (op.p. 25.11.2021) v prostoru MMC KIBLA, v nekoliko bolj intimni verziji, nastopila Manca Trampuš in Domen Don Holc, sicer člana in pisca besedil zelo uspešne alternativne zasedbe Koala Voice.

Domen Don Holc in Manca Trampuš, foto: Matej Regent

Manca Trampuš in Domen Don Holc sta se tokrat predstavila v malce drugačni zasedbi kot smo je vajeni. Igrala sta tako pesmi iz repertoarja albumov Koala Voice kot tudi solo material Domna Don Holca in tudi nekaj Mancinega materiala. Člana zasedbe Koala Voice sta namreč dejavna na večih področjih, predvsem Manca, ki je hkrati še dizajnerka, performerka, plesalka in igralka, tako v gledaliških predstavah, kot tudi s svojimi lastnimi gibalno-izraznimi umetniškimi delavnicami, Domen pa se v zadnjem času posveča solo karieri, kar pa ni novost, saj je v preteklosti že sodeloval z imeni kot so Andrej Šifrer, Danton Supple, Thomas March Kolektiv, ter tudi kot samostojni kantavtor, inštrumentalist in performer, tako v gledališču, kot filmu in fotografiji. Gre torej za vsestranska umetnika, katerih fokus še vedno ostaja zasedba Koala Voice, obenem pa se ne bojita stopiti iz lastnih okvirjev in razmišljati “out of the box”. Zato ne čudi, da sta se, z velikim odobravanjem in spodbudo preostalih dveh članov zasedbe Koala Voice, z veseljem odzvala povabilu projekta Nova slovenska glasba.

Manca Trampuš, foto: Matej Regent

Pravzaprav je včerajšnji nastop ponudil precej več kot le akustično/električni vpogled v avtorske pesmi Domna Don Holca in Mance Trampuš, ampak njuna osebna razmišljanja, občutke, pogled na svet in neposreden stik s publiko, ki je dajal občutek dolgotrajnega prijateljstva med vsemi zbranimi in precej enakovredne vloge, ki so ob klasičnih koncertih, ko z evforijo in ponižnostjo pod odrom častimo naše najljubše glasbene izvajalce, precej drugačne. Ne, tokrat je občutek glasbenega božanstva popolnoma zvodenel, saj sta protagonista bila v isti ravnini kot publika in s sproščeno debato ter zelo osebno razlago nastanka vsakega komada posebej, publiki dala zelo intimen vpogled v osebno življenje, kar je ultimativna želja vsakega oboževalca. Tako sta pred izvajanjem skladbe ‘Ključ’ priznala, da je pred nastopom sploh nista vadila, kar sta pravzaprav naredila zanalašč. “Ta pesem mora biti takšna, da vsak malo po svoje pojeva,” je Manca zaupala svojim prijateljem v publiki. Predvsem pa je bila Manca s buliko zelo iskrena, ko je ob izvajanju Domnovih avtorskih pesmi priznala: “Domen, prav zanimivo te je tako opazovati, ko igraš svoje skladbe. Priznam, da te prej nisem tako pozorno spremljala, zdaj pa je prav zabavno poslušati tok tvojih misli in zraven s tabo celo zapeti in igrati.”

Domen Don Holc, foto: Matej Regent

Žal pa je vsega lepega enkrat konec, tako sta tudi Domen in Manca po dobri uri izlivanja duše priznala, da se počasi bližamo koncu. “Pravzaprav smo že zelooo blizu, praktično na koncu, saj bova odigrala še zadnjo skladbo,” je z iskrenimi očmi dejala Manca. Prijatelji iz publike se seveda niso pustili zmesti in z glasnim ploskanjem ter volčjim tuljenjem, ki je podkrepilo njuno zadnjo skladbo ‘Vukovi’, dali vedeti, da želijo še. Tako smo dočakali še bis v obliki ene skladbe in napovedi, da preostanek zasedbe Koala Voice, brata Prašnikar, že pridno pripravljata kombi, ki jih bo danes peljal na koncert v Novi Sad in v soboto v Skopje.

Preden smo čisto zares odšli, smo dvojec povabili še pred naš roza mikrofon.

Kaj vaju je pri ciklu Nova slovenska glasba tako pritegnilo, da sta potrdila sodelovanje?

Domen in Manca: “Povabilo….hahahaha.”

Kako na te vajine “solo izlete” gledata preostala člana zasedbe Koala Voice?

Domen: “Največja zasluga za najin nocojšnji nastop gre prav starejšemu od bratov Prašnikar, ker je povabilo od Mateje iz Kible, dobil pravzaprav on. In potem je takoj poklical mene in mi povedal, da pri tem projektu iščejo nekaj novega in če bi jaz bil pripravljen pri tem sodelovati. Ker so želeli, da igramo tudi komade od Koala Voice, sva se nato z Manco odločila, da zadevo narediva skupaj. Informacijo pa je posredoval Miha, zato gredo zasluge njemu.

Manca: “Se mi pa zdi, da smo glede teh različnih sodelovanj izjemno sproščeni. Ne čutimo nekega pritiska, saj na stvar gledamo tako, da vsakič, ko se nekdo od nas nekje pojavi, se na nek način pojavi tudi Koala Voice, kar je zgolj pozitivno. Zato je čisto mogoče, da bosta v prihodnosti tudi Tilen in Miha sodelovala z drugimi glasbeniki ali projekti.”

Zanimivo slišati, saj laična javnost ob takšnih solo projektih hitro pomisli na nesoglasja v zasedbi in posledičen razpad.

Domen: “Leta 2018 me je, ravno med vajami z zasedbo Koala Voice, klical en glasbenik s katerim sem sodeloval pri enem projektu in mi rekel, da pravkar montira en svoj komad in so mu tam povedali, da so Koala Voice razpadli, ker sem jaz tistega leta začel solo kariero. Potem me je klicala prijateljica, da je na enem radiu, preden so zavrteli moj singel slišala, da smo razpadli, čeprav smo mi bili takrat na turneji. Gre za percepcijo realnosti.”

Manca: “Mi štirje in vsak posebej bi samo radi delali to kar radi delamo. Tudi na različne načine, saj se kot skupina in posamezniki zgolj hočemo najti v kreativnem mehurčku. Slovenija je majhna, zato je potrebno izkoristiti čim več priložnosti za kreativnost.”

Domen: “Gre tudi za to, da si med sabo pomagamo. Vsak koncert, ki ga mi nismo mogli odigrati v tujini, smo vedno prepustili neki drugi zasedbi iz Slovenije, ki pripada isti sceni.”

Kaj pa bi se moralo zgoditi, da greste kot zasedba narazen?

Domen: “Takoj, ko bo nekomu postalo tako nezabavno, da mu bo igranje v zasedbi Koala Voice predstavljalo breme, potem ne rabimo več nadaljevati.”

Manca: “Imamo dogovor, da bomo še zmeraj prijatelji in del življenja drug drugemu, ampak, če nekomu več ni, potem je čas, da neha.”

Domen: “Z Miho sva na to temo v preteklosti že imela debato, do kdaj bomo igrali, do katerega leta oziroma do katere plate, pa smo te navidezne omejitve že zdavnaj presegli.”

Po kakšnem ključi pa sta izbirala nocojšnje komade, glede na to, da gre za mešanico komdov Koala Voice in vajinih solo projektov?

Domen: “Dobila sva se prejšnji teden na vaji in preigravala komade. Končna odločitev pa je padla danes na licu mesta, ker kre za dve različni struji in s tem zavedanjem sva sprejela odločitve glede playliste. Želela sva tudi nek dramaturški trikotnik. Vsekakor pa vedno jemljemo celoten prostor kot del inštrumenta, enako velja ko gremo v stidio snemat ploščo. Nekaj pa je seveda odvisno tudi od trenutnega počutja.”

Kaj vama je nocojšnji večer prinesel v smislu novih izkušenj?

Domen: “Gre za manjšo uverturo v koncertno obdobje in življenje v kombiju, ki nas čaka v prihodnjih dneh. Intimen ambient pa mi je zmeraj zanimiv in izzivalen, saj precej bolje vidiš publiko in opaziš njihove reakcije, kar me vedno fascinira. Zelo rad razbijam te meje med nami, vsaj med komadi, če že ne kar s komadi. Res je poseben občutek, ko si na odru z nekom, ki ga res dobro poznaš in ima vsak odigran komad za sabo neko zgodbo o kateri lahko med komadi razpredaš.”

Manca: “Cel večer mi je dal vedeti, da delamo to, kar nam je všeč, ne glede na to, kaj kdo reče, da bi se moralo zgoditi. Sami si delamo pot naprej in poskušamo različne stvari. Greš in daš sebe v to, kar verjameš da si in to kar rad delaš.”

Foto: Matej Regent