Minilo že 20 let odkar je Jason Newsted zapustil Metallico

17. januarja, 2021
Jason Newsted

Basist Jason Newsted je zasedbo Metallica zapustil 17. januarja 2001. V času odhoda je Newsted dejal, da je zapustil Metallico, ker mu je bilo onemogočeno, da bi v zasedbi igral bolj kreativno vlogo in da je zasedba takrat preveč časa porabila za boj proti Napsterju in premalo časa za novo glasbo. Kot najbolj pomemben razlog pa je takrat navedel prepotreben čas, da si opomore od poškodb vratu in hrbta, ki jih je utrpel zaradi značilnega “headbanganja”.

Razlogov, da zapusti zasedbo je Newsted imel prav gotovo dovolj, saj je znano, da ga preostali člani zasedbe, tudi po 14-ih letih igranja v skupini, nikdar niso vzeli povsem za svojega. Newsted je igral pri zasedbi Flotsam And Jetsam in leta 1986 v Metallici nadomestil tragično preminulega originalnega basista Cliffa Burtona, ki je življenje izgubil v prometni nesreči, ki jo je zasedba doživela s svojim turnejskim avtobusom. Zasedba izgube Cliffa Burtona nikdar ni resnično prebolela, zato je velikokrat, neupravičeno, svoje frustracije zlivala nad Newsteda.

V resnici je Newsted pomagal rešiti Metallico v trenutku velike krize. Stresla jih je smrt Burtona in potrebovali so tesnega, profesionalnega igralca, ki bi jim pomagal zbistriti misli in skočiti nazaj na metalsko sceno. Newsted je bil prožen in je na odru igral odlično; kmalu so ga sprejeli navijači in kritiki, ki si niso predstavljali, da bi lahko kdo zamenjal Burtona. Newsted je igral na šestih albumih Metallice, ‘… And Justice For All’, ‘Metallica (black album)’, ‘Load’, ‘Re-Load’, ‘Garage Inc.’ in ‘S&M’. V svojih 14 letih v bendu je izvedel več kot 1000 koncertov in večkrat gostoval po vsem svetu.

Jasona Newsteda je nato leta 2003 zamenjal Robert Trujillo, ki je pred tem igral v legendarni crossover trash zasedbi Suicidal Tendencies, funk metal superskupini Infectious Grooves, heavy metalcih Black Label Society in spremljevalni zasedbi Ozzyja Ossbournea.