Sodnik zavrnil tožbo “Nevermind dojenčka” proti Nirvani

5. January, 2022

Pet mesecev po tem, ko je dojenček na naslovnici albuma Nevermind, Spencer Elden vložil pravne dokumente za tožbo Nirvane zaradi izkoriščanja in otroške pornografije za naslovnico albuma, je sodnik v Kaliforniji tožbo zavrnil z “dovoljenjem za popravo”.

Zdaj 30-letni Spencer Elden je zahteval odškodnino v višini 150.000 dolarjev od vsake od 15 različnih strank, vključno z Daveom Grohlom, Kristom Novoseličem, Courtney Love (vdovo Kurta Cobaina) ter fotografom Kirkom Weddleom. Trdil je, da je “trpel in bo še naprej trpel vseživljenjsko škodo”, potem, ko se je na naslovnici izjemno popularnega albuma Nevermind pojavil kot gol dojenček in da je doživel ekstremno in trajno čustveno stisko, motnjo njegovega normalnega razvoja in napredka v izobraževanju, ter zdravstveno in psihološko zdravljenje”.

Pred kratkim so tožene stranke zahtevale zavrnitev tožbe z obrazložitvijo, da je Spencer “tri desetletja zaslužil s svojo slavno osebnostjo kot ‘Nirvana dojenček'”, kot tudi dejstvo, da je zastaralni rok potekel več kot desetletje nazaj. Njegovi odvetniki so zamudili rok 30. decembra 2021 za vložitev ugovora na ta predlog, pri čemer je sodnik Fernando M. Olguin zadevo zavrnil “z dovoljenjem za popravo”.

Nov rok je 13. januar, v primeru ponovne zamude pa naj bi tožbo zavrnili.

Oktobra je Dave Grohl razkril svoje “stališče” do celotne situacije: “Ne vem, ali lahko govorim o tem, ker nisem porabil preveč časa za razmišljanje o tem. Počutim se enako kot večina ljudi, ki se s to tožbo ne strinja. To je vse, kar bom rekel.” Poudaril je tudi: “Spencer ima tetovažo Nevermind. Jaz je recimo nimam.” Kasneje je glasbenik tudi izjavil, da so tovrstna pravna vprašanja lahko “primerna” in da bi lahko na koncu posodobili naslovnico albuma Nevermind. “Imam veliko idej, kako bi morali spremeniti to naslovnico,” je dejal Dave, “vendar bomo videli, kaj se bo zgodilo.”