VIDEO: 10 stvari, ki jih niste vedeli o albumu ‘Life Is Peachy’ zasedbe Korn

23. October, 2021

Manj kot dve leti po izidu svojega istoimenskega prvenca iz leta 1994 se je zasedba Korn soočila z monumentalno nalogo nadaljevanja komercialno uspešnega in ustvarjalno prelomnega albuma. Da bi to naredili, so se ponovno združili s producentom Rossom Robinsonom in se vrnili na ranč Indigo v Malibuju v Kaliforniji, kjer so ustvarili prvenec Korn. Pod pritiskom, ki ga je predstaviljal zelo kratek časovni okvir, je skupina izstrelila tisto, kar je pevec Jonathan Davis imenoval “zelo hiter, zelo surov” album Life Is Peachy, ki ga je zasedba izdala 15. oktobra 1996, kar pomeni, da je album pred kratkim praznoval 25. rojstni dan.


“Pravkar smo posneli prvo ploščo Korn in smo šli na 18 mesečno turnejo in morali smo pohiteti in narediti to ploščo ter se vrniti na turnejo,” je leta 2015 povedal Davis in dodal: “To je še vedno kul album. Bil sem tako prestrašen, ko je izšel, toda izpadel je morilsko.”
Life Is Peachy je bolj kot njihov prvi album odražal raznolike vplive skupine. “Poslušali smo veliko hip-hopa,” se je spomnil kitarist James “Munky” Shaffer. “Verjetno sem poslušal veliko glasbe zasedbe Mr. Bungle, hip-hopa, kot so zgodnji Outkast in Pharcyde pa Sepulturo in Rage Against the Machine, če jih naštejem le nekaj.”
Ti vplivi so se združili na albumu Life Is Peachy. Prilagamo še 10 zanimivih dejstev o prelomnem albumu, ki jih morda še niste poznali.

Korn

1. Člani zasedbe Korn so bili presenečeni, ko so prvič slišali skladbo ‘Twist’
Life Is Peachy se začne s pokom – z nadrealističnim vokalom, ki je ‘Twist’. Ne glede na to, da je skladba z leti vznemirjala poslušalce, je razburila misli tudi soborce Jonathana Davisa, ko so jo prvič slišali. “Ko je Jonathan naredil ‘Twist’ smo se vprašali kaj za vraga je to? Takoj smo rekli, da mora to biti prva skladba na albumu saj bo ljudi pustila oprtih ust. Pogledali smo Jonathana, ko je posnel svoj vokal in pomislili smo kdo je on, saj prej od njega kaj takšnega nismo doživeli,” so skladbo ‘Twist’ komentirali ostali člani zasedbe Korn.

2. Značilno “scat” petje pri skladbi ‘Twist’ je navdihnil pionir hip-hopa Doug E. Fresh
Preden je postal pevec je bil Jonathan Davis DJ in bobnar, kar najverjetneje vpliva na bolj ritmične vidike njegovega vokala, zlasti na njegov podpis, kot je bilo slišati na uvodni skladbi albuma Life Is Peachy. “Beatboxal sem, ker obožujem beatbox.” Kot primarni vpliv je izpostavil Douga E. Fresha: “On je bil takrat najboljši beatboxer,” je vpliv na njegov vokal opisal Davis.

3. Zasedba Korn je čutila velik pritisk, da bi se izognili pregovorno slabšemu “drugemu albumu”
“Vsekakor sta nas založba in managerji poskušali prestrašiti,” je Welch povedal za medije. “Dejali so nam, da se velikokrat zgodi, da je drugi album razočaranje in da tega nočejo. Zato so nam rekli, da moramo začeti delati na albumu, hkrati pa na nas pritisnili s časovnico šestih tednov, čeprav za album nismo imeli še nič napisano. Za prvo ploščo smo imeli nekaj let časa, zdaj pa smo imeli dva meseca za pisanje in snemanje plošče. Vsi smo bili še zelo mladi, vendar smo vseeno stisnili zobe in si rekli, da bomo to izpeljali.”

4. Davis je pijan grizel ostale člane zasedbe
Eden od načinov, kako se je zasedba Korn spopadala z ogromnim pritiskom, ki je obkrožal album, je bilo pitje alkohola. Alkohol in mamila so pripeljala do prepirov, producent Robinson pa je bil pogosto na sredini, ko je poskušal skupino med snemanjem obdržati na pravi poti. Davisova agresija do včasih dobila drugo, bolj zobato obliko. “Pili smo velike količine vsega in ko smo bili močno okajeni nisi hotel biti v naši bližini,” se je spomnil Davis. “Grizel sem ljudi, ko sem bil pijan. Vse v skupini sem močno griznel. Nisem vedel, kaj počnem in bilo mi je vseeno.”

5. Pesem ‘Chi’ je poimenovana po pokojnem basistu skupine Deftones Chi Chengu, čeprav besedilo nima nič opraviti z njim
Druga skladba na albumu ‘Chi’, govori o zlorabi alkohola in drog kot načinu za lajšanje čustvene bolečine, vendar je naslov ljubeč poklon prijatelju Chi Chengu, basistu in ustanovnemu članunu-metal začetnikov Deftones. “Poimenovali smo jo po njem, ker jo je imenoval ‘Reggae’ in obožuje reggae glasbo,” je pojasnil Davis. “Vse naše pesmi poimenujemo še preden imam zanje besedilo. Tako sem na primer eno pesem sem imenoval ‘Dick Nose’. Tako se je tudi ta skladba najprej imenovala ‘Reggae’, potem pa smo jo preimenovali v ‘Chi’, ker vedno pomislimo nanj, ko jo igramo.”

6. Pesem ‘Kill You’ govori o Davisovi mačehi, ki naj bi ga med drugimi zlorabami na silo hranila s tabasco omako, ko se je slabo počutil.
Kot je zanj značilno, je Davis za svoja besedila izkopal vse vrste mučnih osebnih demonov. Ena najbolj strupenih in katarzičnih pesmi na albumu je zadnja skladba ‘Kill You’, v kateri pevec izraža morilsko fantazijo do svoje mačehe, ki naj bi bila do njega sadistično žaljiva. “Pesem govori o sorodniku, ki sem ga prvič srečal, ko sem bil star 12 let,” je pojasnil David. “Prekleto sovražim to prasico. Ona je najbolj zlobna, zajebana oseba, ki sem jo srečal v svojem življenju. Dajala mi je čajem s Tabasco omako in me silila, da ga pijem, zraven pa mi govorila, da moram izžgati prehlad iz sebe. Kakšno sranje!”

7. Skladbo ‘Mr. Rogers’ je navdihnilo Davisovo sovraštvo do priljubljene otroške televizijske oddaje in njenega voditelja.
Še en Davisov osebni demon je bil Mr. Rogers, voditelj otroškega televizijskega programa “Mister Roger’s Neighbourhood” in vir pevčevega gneva na Peachyjevi sedmi skladbi. “Ko sem bil majhen otrok sem gledal to oddajo in sranje je bilo resnično strašljivo,” je dejal Davis o izvornem materialu pesmi. “Bil je čuden starec…Dežela Makebelieve in gospod McFeely in ostalo sranje mi je obračalo želodec. Tako da sem takrat, ko sem jemal veliko speeda, pet ali šest dni zaporedoma, se mi je začelo mešati in postal sem shizofreničen. Tako sem si oddajo snemal in gledal vsak dan znova in znova…ne vem, slabo mi je bilo v glavi. Kot otroka me je skozi oddajo učil naj bom vljuden, vendar me je naredil le nervoznega. Prekleto sovražim tega človeka. Hvala, ker si me naredil vljudnega, da sem zaupal vsem, zato me je bilo enostavno izkoristiti. Zato sem tri mesece porabil za to pesem, saj je šlo za popolno obsesija nad Mister Rogersom in mojim prepričanjem, da je hudoben. TAkšno percepcijo so povzročile predvsem droge.”

8. Zasedba Korn je želela, da bi bila skladba ‘K @ #%!’ vodilni single albuma Life Is Peachy.
Smešno grd “jebi se” za Davisove bivše punce je ‘K @ #%!’ verjetno zadnja pesem, ki bi jo kdo izbral za radijski single. Toda Korn so imeli načrt, da bi naredil prav to. “Poslali smo ga na radio kot šalo, ker smo vedeli, da ga ne bodo predvajali, nato pa je približno teden dni kasneje sledil pravi,” je Munky razkril v knjigi Korn: Life in the Pit. Za Davisa je nameravana šala zarezala nekoliko globlje. “Tako sem utrujen od tega, da radii izrezujejo moje grde besede,” je pojasnil. “Tako pojem in to je način, da se postavim sam zase.”

Ni treba posebej poudarjati, da je njihova založba spodkopala idejo in namesto tega izdala veliko bolj radijsko prijazen ‘No Place to Hide’ kot prvi singel albuma.

9. ‘Ass Itch’ je bila zadnja pesem, ki jo je Davis napisal za Peachy in govori o samem procesu pisanja pesmi.
Ni presenetljivo, glede na to, kako globoko pevec koplje v svojih besedilih, da se je Davisu zdela izkušnja pisanja besedil za Peachy izčrpavajoča. Ko je torej šlo za pisanje zadnjih besed za album je pisal neposredno o tej izkušnji. “‘Ass Itch’ je bila zadnja pesem, ki sem jo napisal. Bil sem izagorel od pisanja besedil, ker sem vsakič, ko pišem, depresiven, ker začnem razmišljati o stvareh,” je rekel Davis. “Torej je celotna pesem o tem. V refrenu govori o tem, da moje pesmi umirajo, saj se ves čas postavljam na kocko, čeprav ljudje tega tako ali tako ne bodo poslušali.”

10. Tudi Korn priznavajo, da Peachy še zdaleč ni njihov najboljši album.
Že nekaj let po izidu Life Is Peachy je Davis priznal, da so bili on in njegovi glasbeni kolegi manj navdušeni nad albumom. “Nismo bili tako ponosni na Peachy,” je razkril. “Sprva smo bili, a živeti s tem nismo želeli. Preveč smo hiteli. Bilo je zanič.” Skoraj dve desetletji pozneje, leta 2015, ko je Davis razvrščal diskografijo zasedbe, je album Life Is Peachy postavil v spodnjo polovico, na št. 8.