VIDEO: 21 alternativnih albumov za poletje

21. July, 2021

Dolgi dnevi. Vroče noči. Prosti čas. Pikniki in zabave na plaži vsakič, ko sonce pokuka izza oblakov. Ne glede na to, ali ste skejter, deskar na valovih, popotnik z nahrbtnikom ali utrujen delavec, ki se le veseli hlajenja v najbližjem pivskem vrtu, glasba ponuja nekaj za vsakogar. Kaj boste želeli od poletnega albuma, bo seveda odvisno od tega, kdo ste in kaj nameravate. Pitje piva s prijatelji? Zgrabi Guns N ’Roses! Potapljate se v novo romanco? Predstavi jim užitke zasedbe Ash! Na plažo? Dobrodošli na ozemlju zasedbe Weezer! Tudi če samo ubijate čas z najbližjimi prijatelji, dokler se šola ali delo spet ne začne, vas lahko reši cel pop-punk žanr. Predstavljamo 21 najtoplejših, najbolj divjih in najbolj čudnih glasbenih favoritov poletja.
In ne pozabite na kremo za sončenje!

Andrew W.K. – I Get Wet (2001)

Hard rock poliglot Andrew W.K. vam bo povedal, da je vedno pravi čas za zabavo. Ko se v najdaljših dneh v letu sproščate ob bazenu in žari ni boljše zvočne kulise kot prvenec I Get Wet gospoda Wilkes-Krierja iz leta 2001.

Ash – 1977 (1996)

Severnoirski trio Ash, ki je po letnici rojstva dveh tretjin članov poimenoval svoj prvi album, je bil še vedno na repu svojih najstniških let, ko je album 1977 izšel maja 1996. Posledično je njegovih 12 skladb prepletenih z vso negotovostjo, čudenjem, neomejenim navdušenjem in nespametno svobodo mladih moških, ki se bližajo poletnim počitnicam, ki bi lahko trajale do konca življenja. Od grobega ‘Kung Fuja’ prek mehkega sanjarjenja ‘Oh Yeah’ (‘Oh ja, bil je začetek poletja’) do sladke romantičnosti ‘Girl from Mars’, je album neustavljivo lahkotno poslušati tudi četrt stoletja kasneje.

Audioslave – Audioslave (2002)

Zasedba Audioslave, ki je pevca zasedbe Soundgarden združila s člani zasedbe Rage Against The Machine je leta 2002 izdala istoimenski album, ki je mojstrovina s soncem pretepenega hard rocka. Album je v napadu na odprte ceste predstavil ‘Show Me How To Live’, mračno mehkobo ‘Shadow On The Sun’ in v funk vdihnjene občutke ‘Light My Way’. Vrhunski album za poletno potovanje.

Beastie Boys – Paul’s Boutique (1989)

Po prvi predstavitvi albuma License to Ill iz leta 1986 je glasbena skupnost mislila, da Beastie Boys nikoli več ne bodo ujeli anarhične čarovnije, ki jo je ponudila skladba ‘(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)’, saj so se razšli s superproducentom tega albuma Rickom Rubinom in založbo Def Jam. Nato pa sta producenta The Dust Brothers za vedno spremenili hip-hop pokrajino z albumom Paul’s Boutique iz leta 1989, tako barvitim in kaotičnim, kot je blokovska zabava na najbolj vroč avgustovski dan. Pesmi, kot je 3-minutna scratch klasika ‘Car Thief’, so še vedno popolna spremljava poletja v mestu.

Blink-182 – Take Off Your Pants And Jacket (2001)

Če zajamemo vso brezskrbnost in neupoštevanje staršev ameriške predmestne mladine v obdobju pred 11. septembrom 2001, bi lahko izbrali katerega koli izmed albumov zasedbe Blink-182 pred letom 2003, ki bi bil del dobre poletne playliste. Album iz leta 2001 Take Off Your Pants And Jacket natančno uravnoveša občutke neizkoriščenih možnosti in grenko nostalgijo v skladbah, kot so ‘Anthem Part Two’, ‘Roller Coaster’ in ‘Reckless Abandon’, medtem ko skladbe kot sta ‘First Date’ in ‘The Rock Show’ opisujejo tiste poletne izkušnje s katerimi se vsak lahko poistoveti.

Deafheaven – Sunbather (2013)

Večina bi se verjetno strinjala, da black metal ni glasbena zvrst, ki bi spominjala na poletne ritme. Kalifornijski blackgaze kolektiv Deafheaven pa je z drugim albumom Sunbather dokazal, da ni nujno tako. Fronzman George Clarke je takrat razložil, da je izbral takšen naslov albuma, ker “mi daje takšen občutek. Žalost in razočaranje ter jeza prihajajo iz prizadevanja k popolnosti. Sanje o toplini in ljubezni kljub bolečini idealizma.” Najbolje, da si album zavrtite v celoti, saj vam bo dokazal, da se tudi najbolj zavzetim črnogledom poleti ni potrebno skrivati pred soncem.

Deftones – Around The Fur (1997)

Podobe senc na soncu kličejo po ponovnem predvajanju izjemnega drugega albuma zasedbe Deftones. Podcenjena grožnja prve skladbe ‘My Own Summer (Shove It)’ je očitno izhodišče pri katerem Chino Moreno poje: “Senca je orodje, naprava, rešitelj / Glej, poskušam pogledati v nebo / Ampak oči me pečejo.” Poleg tega pa se skriva še zvita poletna senzibilnost, ki jo je priganjala nenehna vročina v Sacramentu, od nervoznega nu-metal obupa naslovne skladbe do sproščene mirnosti ‘Be Quiet And Drive (far away)’, ki še vedno bije v ozračju, ko se v brezciljni poletni noči zažene avtomobilska klimatska naprava in pogled usmeri proti zvezdam.

The Dillinger Escape Plan – Calculating Infinity (1999)

Za bledo polte poletje ni le sezona prostega časa in druženja s prijatelji na prostem, ampak tudi letni čas, ko bo zakleto sonce pripekalo. Dillinger Escape Plan imajo popolni zvočni posnetek za sončne opekline, ki sliši na ime ‘43% burnt’. Kljub svoji spektakularni disonanci pa ta debitantski album, zdaj že nekdanjih ameriških ustvarjalcev hrupa, zahvaljujoč ognjevitemu vokalu Dimitrija Minakakisa in energiji ostalih članov zasedbe, ves čas vre, zato morda ni najbolj primeren za družinske piknike.

Gatecreeper – Deserted (2019)

Gatecreeper s svojim death metal pustoši in prinaša življenje, ki se večno živi na soncu. Skladbe, kot so ‘Boiled Over’ in ‘Sweltering Madness’ so bile napisane v njihovem domačem kraju Tempe v Arizoni na ameriškem ožganem jugozahodu in ne odražajo le neizprosnost pokrajine, temveč tudi norost, ki jo lahko najdete v senci. “To je skrajno podnebje,” je pojasnil frontman Chase Mason ob izidu albuma. “Poleti postane res vroče, tako močno, da te prisili bežati v notranjost. Kot otrok, ki vas prisili, da uporabite svojo domišljijo, ne glede na to, ali se ukvarjate z glasbo ali vizualno umetnostjo, morate te stvari najti, da se zabavate.” Skladbe, kot je ‘From The Ashes’ ponudijo dovolj groova, da pivo teče v bolj gostoljubnih klimatskih pogojih.

Green Day – Dookie (1994)

Čeprav je album izšel 1. februarja 1994, Dookie deluje dobro celo leto. Ujel je sončni občutek Berkeleyja v Kaliforniji in pomagal punk rocku prodreti v mainstream in tako postal sinonim za poletne zabave, zato se mora uvrstiti na naš seznam. Že od uvodne salve ‘Burnout’, ‘Have A Blast’ in ‘Chump’, Billie Joe Armstrong vzbuja brezskrben občutek dolgih počitnic. Uspešnice, kot so ‘Basket Case’, ‘Longview’, ‘Welcome To Paradise’ in ‘She’, pa bodo obudile zlate spomine na festivalske odre, ki so bili nekaj časa od nas zelo oddaljeni.

Guns N’ Roses – Appetite For Destruction (1987)

Za tiste bolj divjega razpoloženja sezona vročine ne prinaša samo apetita po hamburgerjih in pivu, temveč tudi po vrsti prepovedanih zabav, o katerih so prepevali Guns N ’Roses na svojem prvencu leta 1987. Tam so tudi pesmi za vse priložnosti. Vožnja z motorjem skozi družinsko ognjišče? ‘Welcome to the jungle’. Nepremišljena počitniška romantika? ‘Sweet Child O ’Mine’. Ste se peklu izognili po spoznanju slabih odločitev, ki ste jih sprejeli? ‘Nightrain’. ‘Paradise City’ mora biti nujna izbira, saj poželjivo opisuje poletno prizorišče zaslepljenega rockerja, “kjer je trava zelena in dekleta so lepa …”

Jimi Hendrix – Are You Experienced? (1967)

Znameniti kitarist, ki je bil skoraj sam odgovoren za zakoreninjenje rock’n’rolla v zahodne poletne sanje, saj je Jimi Hendrix ustvaril glasbo, ki preprosto povedano gre z roko v roki s širokimi majicami, hitrimi avtomobili in svobodno ljubeznijo.

Kyuss – Blues For The Red Sun (1992)

Desert rock ali stoner rock je še ena podvrst, ki zajema praznino življenja v suhi vročini. Kyuss, starešine stoner rocka, so se razširili v puščavi Palm v južni Kaliforniji in črpali iz bluesa in stoner metala, obenem pa dodali malo pejotlove psihadelije. Album Blues For The Red Sun iz leta 1992 s svojimi štirimi konjeniki – Johnom Garcio, Joshom Hommejem, Nickom Oliverijem in Brantom Bjorkom – sledi zvoku do njegovih očarljivo sušnih začetkov.

Neck Deep – Life’s Not Out To Get You (2015)

Večina pop-punka je nastala na glamurozni zahodni obali Združenih držav Amerike, ki je otrokom v krajih, kjer nenehno dežuje, prinesel prepotreben okus življenja, kjer je celo leto sončno. Neck Deep, ki prihajajo iz enega takšnih krajev – Wrexhama v Severnem Walesu – so leta 2015 izdal drugi album Life’s Not Out To Get You, ki usmerja to duhovno upornništvo in ljudi opominja, naj izkoristijo stvari, ko posije sonce, in naj ne obupujejo preveč, ko se spet pojavijo sivi oblaki.

Parkway Drive – Ire (2015)

V Avstraliji je vedno poletje, kajne? Kot skupina deskarjev iz Byron Baya ni presenetljivo, da ima glasba Parkway Drive še posebej dozorel občutek na soncu, a šele z drznim širokozaslonskim obsegom albuma Ire iz leta 2015 so svoj odnos do iskanja vznemirjenja v celoti preoblikovali v zvok. Če ste v dvomih, si oglejte glasbeni video za skladbo ‘Vice Grip’, ki je posvečen padalstvu, ki prikliče legendarni akcijski film Point Break, ne da bi se vsaj malo potrudil.

Queens Of The Stone Age – Rated R (2000)

V osnovi gre pri poletnem hitu zasedbe Queens Of The Stone Age morda za nekaj več kot serotonin, toda stoner rock zasedba zagotavlja, da je album Rated R še vedno odlično poslušanje za pitje pod sončnimi žarki. Uživajte na potovanju…

Saves The Day – Saves The Day (2013)

Na istoimenskem osmem albumu emo rockerji iz New Jerseya Saves The Day, ponujajo vse, od grenivke na njeni naslovnici do najglobljih rezov v ostro inteligenco kravatarjev do osnovne sladkosti. Od ostro vztrajene uvodne skladbe ‘Remember’ do strašnega strmoglavljenja zadnje skladbe ‘Stand In The Stars’. Gre za prefinjen izdelek, ki ga mora poslušati več ljudi.

Sum 41 – All Killer No Filler (2001)

Če ste določene starosti in so bila poletja v najstniških letih vsaj približno živahno norenje in nespametno zajebavanje, potem verjetno ni bilo boljšega albuma, na katerega bi lahko to storili kot prvenec zasedbe Sum 41, ki nosi naslov All Killer No Filler. Pop-punk zasedba, ki na tem albumu vleče elemente old-school heavy metala in hip-hopa, podobnega Beastie Boys, z bujno drznostjo otrok, ki poskušajo ugotoviti, kdo v resnici so. Med norostjo so trenutki minljive negotovosti in melanholije pri pesmih, kot so ‘Rythms’ in ‘Handle This’, ki razbijejo plaz visokoenergijskih uspešnic, kot sta ‘Fat Lip’ in ‘In Too Deep‘, vendar nikoli ne postanejo tako zelo resne. Na albumu je tudi pesem, ki se dobesedno imenuje ‘Summer’.

Van Halen – Van Halen (1978)

Na eni ravni je prvi album ameriških hard-rock ikon Van Halen primeren zatemnjenim prizoriščem pozno v letu, saj so vsi štirje člani na njegovi platnici upodobljeni v senci in uvodna skladba ‘Runnin ’With The Devil’ ne kliče po soncu. Ko prevzame odgovornost kitara Eddieja Van Halena in frontman David Lee Roth se resnično sprosti šumeča lahkotnost skladb ‘Eruption’, ‘Ain’t Talkin ‘Bout Love’ in ‘Atomic Punk’, ki delujejo zelo osvežujoče. In to še preden pridemo do priredbe skladbe ‘Ice Cream Man’ iz leta 1922. Za obliznit!

Weezer – Blue Album (1994)

“Morje se peni kot steklenica piva/val prihaja, vendar se ne bom bal/povoskal sem, da bom šel zelo hitro…” ‘Surf Wax America’, šesta skladba na prvencu zasedbe Weezer je morda najbolj poletna pesem vseh časov. Gre le za desetino albuma, ki zavre kot pretresena steklenica sode, strmoglavi kot valovi ob obalo in napolni celo svoje najhujše trenutke z občutkom svobode na nebu. Tudi po skoraj 30 letih se v najbolj vročih dneh še vedno natakne kot ohlapna majica.

Yellowcard – Ocean Avenue (2003)

Pop punk kolektiv iz Jacksonvilla Yellowcard resnično ne dobi zaslug, ki bi si jih zaslužili. Z vbrizganjem violine Seana Mackina v sicer preprosto formulo, pripravljeno v vročini na Floridi, je bilo videti, kot da so odklenili dodaten odtenek sončne svetlobe, ki se je pretakala skozi njihov že tako žareč zvok in našli sladko točko, kjer je pop-punk iz začetka novega tisočletja srečal emo tretjega vala. Četrti album Ocean Avenue iz leta 2003 je njihova nesporna mojstrovina, ki temelji na mladostniških srčnih bolečinah z nemirno elastičnostjo pesmi, kot sta ‘Life Of A Salesman’ in ‘Miles Apart’, medtem ko naslovna skladba ostaja ena najbolj nepozabnih skladb žanra. Podcenjena klasika.