VIDEO: 25 let albuma Evil Empire!

16. aprila, 2021

‘Evil Empire’ je drugi studijski album ameriških alternativcev Rage Against the Machine, ki je bil izdan 16. aprila 1996 pri založbi Epic Records. Njegov naslov se nanaša na izraz, ki so ga v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja predsednik Ronald Reagan in številni ameriški konservativci uporabljaji za opis nekdanje Sovjetske zveze.

‘Evil Empire’ je ob izidu zasedel prvo mestu ameriške Billboardove lestvice, single ‘Tire Me’ pa je leta 1996 prejel nagrado Grammy za najboljšo metalsko izvedbo. Singla ‘Bulls on Parade’ in ‘People of the Sun’ sta tudi bila nominirana za grammyja v kategoriji najboljši hard rock nastop.
Naslov ‘Evil Empire’ se sicer navezuje na Reaganovo poimenovanje nekdanje Sovjetske zveze, vendar je ob izidu albuma zasedba RAge Against The Machine dejala, da si takšno oznako zaslužijo tudi ZDA.
Naslovnico albuma krasi nekoliko spremenjena različica stripovskega junaka Crimebusterja avtorja Mela Ramosa, ki je izhajal med 40. in 50. leti 20. stoletja, njegov emblem na prsih je bil spremenjen v malo črko “e”. Ostali dizajn albuma je ustvarila Barbara Kruger, nekaj njenih umetniških del pa se pojavlja v videospotu za ‘Bulls on Parade’.

V notranjosti knjižice CDja je slika kupa različnih političnih in filozofskih knjig.