VIDEO: 32 let albuma, ki je definiral ska-punk

2. maja, 2021

Ska-punkerji Operation Ivy so delovali le od leta 1987 do 1989, toda njihov edini album Energy je vplival na tisoče alternativnih glasbenih zasedb. V kratkem času obstoja je zasedba iz Berkeleya v Kaliforniji za vedno spremenila prihodnost punka in skaja.

Album Energy

Energy je edini studijski album ameriške ska punk skupine Operation Ivy. Prvotno je bil izdan zgolj v obliki vinilne plošče in kasete, maja 1989 pri založbi Lookout! Kljub temu da ni dosegel odmevnega prodajnega uspeha, Energy velja za najpomembnejši album ska-punka in je pogosto naveden kot vpliv številnim kasnejšim skupinam tega žanra.

Operation Ivy sicer niso bili prvi, ki so mešali punk in ska, toda zasedba, ki so jo sestavljali pevec Jesse Michaels, bobnar Dave Mello in bodoča člana skupine Rancid Tim “Lint” Armstrong in Matt “McCall” Freeman na kitari in basu, je popolnoma spremenila pravila za takšno mešanico žanrov in navdihnili tisoče drugih, da so sledili njihovim glasbenim navodilom.

Operation Ivy v 924 Gilman St. leta 1988

Skupina ni obstajala v vakuumu, saj je punk scena East Baya iz poznih osemdesetih, iz katere so nastali, predstavljala plodna tla za ustvarjalnost. V osrčju je bil 924 Gilman St., prizorišče, ki je svojo prvi koncert izvedlo 31. decembra 1986. Ustanovitelj Tim Yohannan, ki je prav tako lansiral vplivni fanzine Maximum Rocknroll, si ga je zamislil kot prostor, ki bi izpodbijal vse norme kapitalističnega nočnega kluba. To je bilo odlično gojišče za inovativno žanrsko mešanico zasedbe Operation Ivy.
Pravzaprav se je vse začelo z zasedbo Basic Radio, ki ni bila tradicionalna ska zasedba, saj niti niso skušali posnemati zvok 2 Tone skajana kakršen koli način. Skupina v kateri sta bila Tim Armstrong in Matt Freeman je igrala rock, punk in hip-hop, a je kot lepilo med temi žanri uporabila ska. “Ta raznolikost vplivov je bila značilna za skupine v tistih časih, ker je bil Berkeley v zgodnjih osemdesetih letih pravi talilnik glasbenih kultur in različnih vrst mladine,” je za medije dejal Jesse Michaels. Eden izmed zadnjih koncertov zasedbe Basic Radio je bil v majhni garaži Davea Mella v Albanyju v Kaliforniji; dobili so občutek, kako dobro njihova mešanica skaja deluje znotraj majhne skupnosti punk rockerjev East Baya. Ko se je zasedba Basic Radio razšla je Armstrong želel ustanoviti punk rock skupino. Povabil je Freemana, Michaelsa in Mella. Armstrong si je zamislil, da bo Operation Ivy nekje med punkovsko skupino Crimpshrine iz East Baya in zgodnjimi Social Distortion ter Clash. V prvih nekaj vajah so se ti elementi dobro sestavili. Vendar je v njihovi glasbi z enako energijo kot punk, pronical tudi ska. “Ko smo začeli igrati, so se zaradi Timovega poznavanja in naravnega talenta s to vrsto glasbe, hitro pojavili tudi vplivi skaja in pesmi, ki smo jih napisali, so zvenele zelo dobro,” je dejal Michaels.

“Nikoli nisem zares igral skaja,” dodaja Mello. “Spomnim se, da je Tim rekel, da moramo poslušati plošče zasedb The Specials, Madness, English Beat in Selecter.” V srcu so bili člani zasedbe Operation Ivy punk rockerji, tudi ko so igrali ska. To je bilo na glasbenem področju takrat povsem novo ozemlje. Šli so dlje od tega, da so skaju dodali punk elemente. To se je že dogajalo. Mighty Mighty Bosstones so izdali ska pod vplivom hardcora in metala, vendar so se Bosstonesi še vedno držali ska tradicije. Nosili so obleke, imeli pihalno sekcijo in igrali čim bolj tesno in uglašeno. Nekatere pesmi Operation Ivy so bile energični punk, druge optimistični ska. Ampak to ni bila plesna zabava. Bila je sproščena in neprimerna punk-rock norija. “Nikoli zares nismo igrali ska koncertov, zgolj punkovske,” pove Michaels. “Nekateri oboževalci skaja nas očitno niso marali, ker nismo imeli pihalne sekcije ali oblek in sem bil zanje preveč divji in brez kontrole.”

Zasedba Operation Ivy je počela nekaj, česar si noben bend pred njimi ni upal. Znotraj punk žantra so na novo kontekstualizirali ska.