VIDEO: 44 let albuma ‘Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols’

31. October, 2021

Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols je edini studijski album legendarne angleške punk skupine Sex Pistols, ki je v Združenem kraljestvu izšel 28. oktobra 1977 pri založbi Virgin Records in 11. novembra 1977 v ZDA pri založbi Warner Bros.

Naslovnica albuma Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols

Album je vplival na številne skupine in glasbenike ter glasbeno industrijo nasploh. Zlasti surova energija albuma ter posmehljivo izražanje frontmana Johnnyja Rottena in njegovo “polpetje” se pogosto štejejo za prelomne spremembe na alternativni glasbeni sceni. Album je pogosto naveden kot najvplivnejši punk album ter eden najpomembnejših in najboljših albumov vseh časov. Leta 2003 je revija Rolling Stone album uvrstila na 41. mesto med petsto najboljših albumov vseh časov.

Delovni naslov albuma je bil God Save The Sex Pistols, vendar so naposled izbrali bolj udarni naslov Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols po frazi kitarista Stevea Jonesa. Ob izidu albuma je skupina postala še bolj kontroverzna, ko je policija nasprotovala naslovu albuma, ki je bil razstavljen na oknu glasbene trgovine. Sex Pistols so bili obtoženi na podlagi britanskega Zakona o neprimernem oglaševanju iz leta 1889, ker v angleškem slengu beseda “bollocks” pomeni moda (organ), vendar je njihov odvetnik uspel dokazati, da ima beseda več pomenov in da je v naslovu albuma iz konteksta razvidno, da pomeni “nesmisel”

Še intenzivnejše ogorčenje sta povzročili besedili skladb ‘God Save the Queen’ in ‘Anarchy in the U.K.’ ter platnica singla ‘God Save the Queen’. Člane skupine so napadli na ulicah, člani parlamenta pa so celo zahtevali, da se jih “obesi” pri londonskih izdajalskih vratih. Sicer pa so bili Sex Pistols v času izdaje albuma že poznano kontroverzni, saj so preklinjali na v živem programu televizije in bili odpuščeni pri dveh založbah. V nekaterih delih Velike Britanije so jim celo prepovedali koncertiranje. Tako so, zaradi kontroverznega naslova, album številne glasbene prodajalne zavrnile, nekatere glasbene lestvice pa niso želele navesti naslova, namesto tega pa je bil prikazan samo prazen prostor.

Sex Pistols

Johnny Rotten se v svojih besedilih loti Boga (‘No Feelings’), političnih institucij (‘God Save The Queen’) in podjetij (‘EMI’). Bolj specifično se loti tudi vseh vrst eskapizma (‘Holiday in the Sun’), od drog (‘New York’), moralnih prevar (‘Liar’), nedelavnosti (‘Seventeen’) do intelektualne lenobe (‘Pretty Vacant’). Resnično zaskrbljujoči ‘Bodies’ pa skrči bistvo človečnosti do kosti.

Sicer pa so bili odnosi v skupini vedno nestanovitni, saj se je zasedba med snemanjem albuma spremenila. Originalni bas kitarist Glen Matlock je skupino zapustil že v začetku snemanja in čeprav je zaslužen kot soavtor pri vseh skladbah razen dveh, je bas igral le v pesmi ‘Aarchy in the U.K.’. Snemanje albuma se je nato nadaljevalo z novim basistom Sidom Viciousom, ki je zaslužen za dve pesmi, ki ju je skupina napisala, ko se ji je pridružil. Medtem ko se Viciousovo igranje basa pojavi na dveh skladbah, je njegovo pomanjkanje spretnosti na inštrumentu pomenilo, da so bile številne skladbe posnete s kitaristom Stevom Jonesom, ki je igral bas. Bobnar Paul Cook in pevec Johnny Rotten nastopata na vsaki skladbi. Producenta albuma sta Chris Thomas ali Bill Price.