VIDEO: AFI praznujejo 25 let od izida drugega albuma ‘Very Proud of Ya’

21. June, 2021

Very Proud of Ya, drugi studijski album ameriške alternativne rock skupine AFI je izšel 18. junija 1996 pri založbi Nitro Records.

AFI nekoč

Opombe v albumu navajajo, da so vse skladbe zaščitene z avtorskimi pravicami Anthems for Insubordinates (AFI), medtem ko poštni naslov ime skupine navaja kot Asking for It (AFI), danes pa zasedba krajšavo AFI razlaga kot A Fire Inside. Very Proud of Ya je zadnji album na katerem lahko zasledimo basista Geoffa Kresgeja, ki je ilustriral tudi naslovnico albuma. Na albumu je lahko slišimo tudi prihodnjega člana skupina Jadea Pugeta, ki izvaja spremljevalne vokale. Zasedba je album Very Proud of Ya posnela v približno enem tednu.

Skladbi ‘Two of a Kind’ in ‘Yürf Rendenmein’ sta iz prvega albuma Answer That and Stay Fashionable. Naslov skladbe ‘Love is a Many Splendored Thing’ se sklicuje na istoimensko pesem Sammyja Faina in Paula Francisa Websterja, čeprav ne gre za priredbo.

Prvi videospot so posneli za skladbo ‘He Who Laughts Last …’, ki sta ga režirala Darren Doane in Ken Daurio. Na začetek skladbe je dodan izsek iz filma Goodfellas. Skladbi ‘Cruise Control’ in ‘Love Is a Many Splendored Thing’ sta bili uporabljeni v neodvisnem filmu Mary Jane’s Not a Virgin Anymore leta 1996, ki je bil prvič prikazan leta 1997, kjer v majhni vlogi lahko opazimo tudi vokalista zasedbe Afi, Daveya Havoka. Starejši albumi zasedbe AFI so zanimivi tudi zaradi precej drugačnega glasbenega stila, ki smo ga od njih vajeni v zadnjem obdobju. Zasedba AFI je namreč svojo glasbeno pot začela v hardcore punk vodah.