VIDEO: Album ‘Punk in Drublic’ danes praznuje 27 let!

19. July, 2021

Punk in Drublic je peti studijski album ameriške punk rock zasedbe NOFX, ki je izšel 19. julija 1994 pri založbi Epitaph Records.

Album je produciral Ryan Greene iz založbe Epitaph, ki je poskrbel za bolj izpiljen izdelek od njihovih predhodnih izdaj, ki jih je produciral lastnik založbe Brett Gurewitz, sicer kitarist pri zasedbi Bad Religion. Greene je zasedbo NOFX spodbudil tudi k eksperimentiranju, najvidnejši rezultat česar je skladba ‘My Heart Is Yearning’ s pridihom calypsa. Sicer pa se Punk in Drublic po slogu ne razlikuje bistveno od prejšnjih izdaj zasedbe NOFX. Kasneje je frontman Fat Mike pojasnil, da je na zvok in vsebino albuma močno vplival album How To Clean Everything zasedbe Propagandhi, ki je izšel eno leto pred Punk in Drublic.

NOFX

Med gosti na albumu sta Chris Dowd iz skupine Fishbone v skladbi ‘Dig’ in Kim Shattuck iz skupine The Muffs, ki je prispevala ženski vokal v skladbi ‘Lori Meyers’.

Naslov albuma Punk in Drublic je spunerizem stavka “Drunk in public”.

Album je skupini prinesel mednarodno slavo, saj nastal je v obdobju zatona grunge in vzponu punk rock scene sredine 90ih let prejšnjega stoletja, ki so jih zaznamovale skupine, kot sta Green Day z albumom Dookie in The Offspring z albumom Smash. A je Punk in Drublic s svojim melodičnim hardcore punkom in inteligentnimi besedili po mnenju večine kritikov najpomembnejši punk album leta 1994, s katerim je skupina zares pokazala, kaj zmore. Leta 2000 je album prejel zlato certifikacijo za več kot pol milijona prodanih izvodov, kljub temu, da skupina ni dovolila predvajanja na kanalu MTV in komercialnih radisjkih postajah, čeprav so za skladbo ‘Leave It Alone’ posneli videospot. Po besedah Fat Mikea naj bi bilo skupno število prodanih izvodov po vsem svetu okoli milijona.