VIDEO: Album ‘Ten’ praznuje 30 let

29. August, 2021

Ten je debitantski studijski album ameriške grunge/rock zasedbe Pearl Jam, ki je izšel 27. avgusta 1991 pri založbi Epic Records. Po razpadu prejšnje skupine Mother Love Bone leta 1990 sta basist Jeff Ament in kitarist Stone Gossard začela vaditi s kitaristom Mikeom McCreadyjem. Skupina je posnela instrumentalni demo s petimi pesmimi z Mattom Cameronom na bobnih. Kopije demo posnetkov sta na koncu dobila bobnar Dave Krusen in vokalist Eddie Vedder, ki sta bila povabljena na avdicijo skupine v Seattlu. Mnoge pesmi na albumu Ten so bile namreč instrumentalne ali predelane pesmi zasedbe Mother Love Bone za katere je Vedder sestavil nove melodije in besedila.

Kljub temu, da slovi kot najpomembnejša grunge plošča, je album Ten znan po tem, da kaže močnejši vpliv klasičnega rocka kot druge sodobne izdaje grungea. Steve Huey v recenziji za AllMusic trdi, da ima album “zapleteno razporejene kitarske teksture in obsežen harmoničen besednjak, ki spominjajo na Jimija Hendrixa in Led Zeppelin.”

Album Ten ni takoj uspel, vendar je do konca leta 1992 vseeno dosegel drugo mesto na lestvici Billboard 200. Album je izdal tri uspešnice: ‘Alive’, ‘Even Flow’ in ‘Jeremy’. Skladba ‘Jeremy’ je postala ena izmed najbolj znanih pesmi zasedbe Pearl Jam, ki je na 35. podelitvi nagrad Grammy zanjo prejela nominacije za najboljšo rock pesem in najboljšo izvedbo hard rocka. Videospot za skladbo ‘Jeremy’ je prejel štiri nagrade na MTV Video Music Awards leta 1993, vključno z “video leta” in “najboljši video gčasbene skupine”.

Poleg svoje vloge pri utrjevanju glavnega uspeha grunge rocka v zgodnjih devetdesetih letih velja, da je Ten na splošno vplival na vzpon in prevlado alternativnega rocka skozi celo desetletje. Album je od takrat več publikacij uvrstilo med največje albume vseh časov. Do februarja 2013 je bil v ZDA prodan v 13 milijonih izvodov, zato ga je ameriško združenje snemalne industrije (RIAA) certificiralo 13 × platinasto. Ten ostaja komercialno najuspešnejši album zasedbe Pearl Jam.

Zasedba Pearl Jam

V zvezi z besedili na albumu je Vedder dejal: “V vse, kar resnično verjamem je ta prekleti trenutek. In o tem pravzaprav govori celoten album.” Vedderjeva besedila na albumu Ten obravnavajo teme, kot so depresija, samomor, osamljenost in umor. Album obravnava tudi socialne težave, kot so brezdomstvo (‘Even Flow’) in smiselnost psihiatričnih bolnišnic (‘Why Go’). Pesem ‘Jeremy’ in njen videospot sta bila navdihnjena z resnično zgodbo, v kateri se je srednješolec ustrelil pred sošolci. Številni oboževalci so skladbo ‘Alive’ interpretirali kot navdihujočo himno zaradi izrazito vznemirljivih inštrumentov in refrena. Vedder je od takrat razkril, da pesem pripoveduje polavtobiografsko zgodbo o sinu, ki je odkril, da je njegov oče pravzaprav njegov očim (njegov pravi oče je že dolgo umrl), medtem ko se materina žalost obrne k spolnemu objemu svojega sina, ki je zelo podoben biološkemu očetu.