VIDEO: Alo!Stari in Emkej svetu in avtoritetam pokazali sredinec!

5. October, 2022

Mariborski punkrockerji Alo!Stari predstavljajo novo skladbo ‘Nea guši’, ki je nastala v sodelovanju s še enim glasbenikom, ki se izraža skozi mariborski urbani sleng, reperjem Emkejem.

Emkej in Alo!Stari, foto: Luka Hernet

Skladba ‘Nea guši’, ki jo lahko slišite na ALTR radiu, je plod sodelovanja dveh izvajalcev in dveh glasbenih scen. Skejtpankerji Alo!Stari in reper Emkej se z njo soočajo s časom, v katerem živimo. S časom, kjer se vse bolj zdi, da se vračamo nazaj v zgodovino in kot človeštvo ne napredujemo nikamor. Na eni in na drugi strani se razraščajo ekstremi in dolgoročno to ne obeta nič dobrega. Nea guši je mariborska fraza, ki se uporablja izključno takrat, ko imaš res že vsega dovolj, ko je že vse šlo predaleč. Je tisti prvinski afekt, ki pride na plano, ko razum odpove.

Za skladbo ‘Nea guši’ so Alo!Stari naravno zavezništvo sklenili s še enim Mariborčanom, ki se izraža v narečju – z raperjem Emkejem. Korenine je skladba začela poganjati pred dvema letoma, kmalu zatem, ko so Alo!Stari prileteli na našo glasbeno sceno. Začeli so se pogovarjati, da bi bil čas, da naredijo en dober, mariborski collab z nekom, ki, tako kot sami, poje v njim domačem narečju. Valda, brez debate je padlo eno ime – Emkej. Čeprav niso ravno iz iste scene, so se pa poznali. In tako je naneslo, da so imeli Alo!Stari zametke skladbe, v katero bi res pasalo rapanje. Dve leti je sicer trajalo, da so se planeti poravnali ampak so se. Tematsko so Alo!Stari in Emkej ostali zvesti koreninam muzike, ki jo sicer vsak zase ustvarja – uporniški punk so združili z (pogosto) družbeno-kritičnim hip hopom.

Alo!Stari, foto: Luka Hernet

Vizualizacijo kritike modernemu svetu so Alo!Stari postavili v ruralno okolje. Videospot je poln simbolike – od bojevanja z mlini na veter sredi kupa gnoja do Sizifovega dela in lova na čarovnice, ki se konča z zažigom protagonista na grmadi. Drzno? Da. Ampak svet ni vedno lep, ljudje niso vedno prijazni in ekstremi se razraščajo po vseh sporah družbe. A kljub temu, da nam gredo ljudje, svet, situacije in dejanja okoli nas (pre)večkrat na živce, pravzaprav radi … živimo.

Alo!Stari tokrat spota niso posneli sami (vse ostale namreč so). Spot je nastal v sodelovanju z ekipo Film Factory, režiserjem Miho Šubicem in DoP-jem Mitjo Mlakarjem.

Alo!Stari novembra z dvema ‘Pune vrei špilom’-a

V treh letih so nastopili že marsikje in čas je, da tudi sami pripravijo ‘Pune vrei špil’-a. Ljubljana, Maribor pozor – prihajajo Alo!Stari; v Ljubljani bodo koncertirali v Kinu Šiška (10. 11), v Mariboru pa na ŠTUK-u (25.11.).. Kaj pričakovati? Alo!Stari so v tej muziki od trinajstega leta. In vedo, kaj se gredo. Priite!
 
Alo!Stari: Pune vrei špil, 10.11.2022 @ Kino Šiška, Ljubljana
Vstopnice: Eventim.si in prodajna mesta sistema Eventim
Spletna prodaja: https://www.eventim.si/si/vstopnice/alo-stari-ljubljana-kino-siska-590947/event.html
 
Alo!Stari: Pune vrei špil, 25.11.2022 @ ŠTUK, Maribor
Vstopnice: ŠTUK (Gosposvetska c. 83, Maribor) ter Eventim.si in prodajna mesta sistema Eventim
Spletna prodaja: https://www.eventim.si/si/vstopnice/koncert-alo-stari-maribor-klub-stuk-592691/event.html