VIDEO: Black Sabbath praznujejo 47 let od izida albuma ‘Sabbath Bloody Sabbath’

11. December, 2020

‘Sabbath Bloody Sabbath’ je peti studijski album angleške zasedbe Black Sabbath, ki je izšel decembra 1973. Skupina, ki velja za izumiteljico heavy metala, ga je producirala in posnela v Morgan Studios v Londonu septembra 1973.
Po svetovni turneji skupine Black Sabbath v letih 1972–1973, v podporo njihovemu albumu ‘Vol. 4’, se je skupina vrnila v Los Angeles, da bi začela delati na svojem naslednjem albumu. Zadovoljni z ‘Vol. 4’ so poskušali poustvariti snemalno vzdušje in se vrnili v Record Plant Studios. Skupina je najela hišo v Bel Airu in začela pisati poleti 1973, vendar deloma zaradi zlorabe substanc in utrujenosti ni mogla dokončati nobene pesmi. “Ideje niso prihajale tako kot na ‘Vol. 4’ in res smo bili nezadovoljni,” je dejal kitarist in tekstopisec Tony Iommi. “Vsi so sedeli in čakali, da si nekaj izmislim. Preprosto nisem imel idej,” je zaključil Iommi.

Po enem mesecu brez rezultatov se je skupina odločila za vrnitev v Veliko Britanijo, kjer so najeli grad Clearwell v gozdu Dean v Gloucestershireu v Angliji, v katerem so ustvarjali tudi Led Zeppelin, Mott the Hoople in Deep Purple. Srednjeveška okolica je glasbeno oživila skupino, a tudi pustila zlovešč vtis. “Tam smo vadili v orožarni in neke noči sem hodil po hodniku z Ozzyjem in videl to podobo v črnem plašču. Sledila sva ji nazaj v orožarno in tam ni bilo nikogar. Kdor koli je bil, je izginil v zrak! Ljudje, ki so bili lastniki gradu, so mi povedali, da je to pač grajski duh. Jaz sem samo debelo gledal,” je spomine na album obujal Iommi. Med ustvarjanjem v grajski orožarni je Iommi naletel na glavni kitarski rif za uvodno skladbo ‘Sabbath Bloody Sabbath’, ki je dala ton novemu materialu.

Kritiki album navajajo kot “mojstrovino, ki je bistvenega pomena za katero koli heavy metalsko kolekcijo”, hkrati pa kaže “nov občutek za finost in zrelost”.
Pesem ‘Sabbath Bloody Sabbath’ hvalijo mnogi hard rock in heavy metal kitaristi. “Izhodni del skladbe ‘Sabbath Bloody Sabbath’ je najtežji zvok, ki sem ga slišal v življenju. Do danes še nisem slišal ničesar tako težkega, kar bi imelo toliko duše,” je leta 2008 dejal Slash iz zasedbe Guns n’Roses. Brent Hinds iz zasedbe Mastodon se strinja: “Sanje se spremenijo v nočne more, nebesa se na koncu te pesmi spremenijo v peklenski riff.” Kirk Hammett iz Metallice pa kot svojo najljubšo pesem iz albuma navaja ‘Killing Yourself to Live’. “Veliko ljudi gravitira k naslovni skladbi albuma, toda zame je to izstopajoča skladba na albumu.”

Uredništva Altr radia pa je izbralo: