VIDEO: Buraza z novim albumom ‘Živali’

20. oktobra, 2020

Buraza je zelo poseben glasbeni projekt. Duet namreč sestavljata polbrata brez obsežnega glasbenega ozadja, ki ustvarjata onkrajžanrske pesmi. Dovoljujeta si zelo direkten, hudomušen in eksperimentalen pristop k pisanju glasbe, kot ga vsaj v domačem prostoru še nismo videli. V mešanico techna, turbofolka, repa in metala sta vedno vstopala s sinkopiranimi dekonstruiranimi verzi, ki so absolutno nasprotje izumetničenega. Sicer pa zase pravita, da sta punk, pussy punk. Buraza pred ljudi tokrat stopata z novim albumom ‘Živali’, katerega uvodna skladba nosi pomenljiv naslov ‘Ofce’ in jo lahko slišite tudi na Altr radiu.

Ob izidu novega albuma in komada ‘Ofce’, pri katerem sodeluje tudi štajerska naveza OYGN, ki jo sestavljata raper Mito ter glasbeni producent YNGFirefly, sta nam Buraza povedala, da je buraz pravzaprav “naivno, navidez enostavno, a zares kompleksno bitje, working class slehernik-ca, ki skuša integrirati svojo nebogljenost in primitivnost med plutjem po morju sodobnosti.”

In v čem sta Buraza najboljša?

“V iskanju presečišča med zabavnim in družben okritičnim, med banalnostjo in kompliciranostjo.”

Kdo so ofce?

“Vsi smo ofce, tudi pastirji so ofce samim sebi. V času, ko pravih pastirjev zmanjkuje, se skušamo zanašati na umetno inteligenco, ki pa ji ni zares mar za naše težave.”

Kako gledata na trenutno situacijo, kjer se strokovnjaki prepirajo z estradniki o nošenju mask in smislenosti ostalih ukrepov, zaradi koronavirusa?

“Šov mora bit, v takšnem nesigurnem času se ljudje morajo z nečem zaposlit, pa naj bodo uporniki. Dvom še ni nikoli škodoval.”

Je pomembno, da prepoznavni obrazi to izkoristijo in družbi ter politiki nastavijo ogledalo?

“Seveda, dokler se to počne na vseh nivojih komuniciranje, ne zgolj na nekem površinskem moraliziranju. Ravno s plato ‘ŽIVALI’ sva želela postavit neko zrcalo današnjim generacijam in se izognit puhlicam, ker ni ravno tako, da je bilo pred virusom vse v najlepšem redu – kvečjemu je virus zopet pokazal na prave in pozabljene vrednote.”

Kdo so ZEK crew in kaj je pravzaprav primarna agenda crew-ja?

“ZEK Crew je nastal leta 2001 iz uporniške grafiterske street kulture, povezane s takratšnjim duhom časa in s hiphopom, potem pa se je nekako ustalil predvsem v subverzivni kritiki umetne sodobne umetnosti. Vedno smo se imeli za ousiderje in smo želeli postavljat ogledalo vedno bolj prazni institucionalni umetnosti. Pri Burazih si s bratom upava lotevati se pomembnih tem veliko bolj neposredno.”

Bog ali znanost?

“Kot bi rekel Alan Watts, oba ta pogleda na svet sta zgrešena – prvi, ko je Bog kreator, je preveč absolutističen in pokoren, drugi pa nas ima za prazna, izgubljena in ponesrečena bitja v ogromnem vesolju, ki nima pomena.”

Kaj je najbolj neuporaben talent ki ga imata?

“Oba sva zelo spektakularno zabijala žogo v koš.”

Brez česa ne bi mogla živeti?

“Brez umetnosti.”

Česa se v življenju najbolj bojita?

“Smrti. Ne zgolj lastne.”

Tudi raper Mito, s katerim sta Buraza, pri uvodnem komadu ‘Ofce’, združila moči, vidi, da so estradniki novi strokovnjaki in strokovnjaki so novi estradniki. “Pričakovan rezultat sistema, ki že dolgo ne temelji več na strokovnih kompetencah. V bistvu nikoli ni, če se poglobimo,” še doda Mito.

Kako gledaš na vladne ukrepe, predvsem zadnje o zapiranju mnogih dejavnosti?

“Tudi normalna reakcija skrajno desno usmerjene stranke. Če bo pomagalo, ne ve, ne Švedska, niti papež. Jaz vem samo to, da morn vedno bolj delat na svoji “družbenoomrežni” pismenosti. Aja, vladni ukrepi so najverjetneje takšni tudi zato, ker dejansko ne vedo kaj bi naredili. Načeloma nezavidljiva situacija, katera je en čas pustila teči vodo na njihov mlin, zdaj pa je potok usahnil. Ker so ga ljudje spili, če se metaforično izrazim.”

Zakaj misliš, da ljudje niso bolj proaktivni in zakaj mislijo, da so vsi politiki enaki?

“Po mojem zato, ker je beseda “proaktivnost” v tem času narobe mišljena kot šibkost, nepomembnost, nelukrativnost (z vsem spoštovanjem do folka/raje/ljudi), ljudje niso dovolj pismeni in enostavno ne razumejo, kaj ta beseda pomeni (podobno kot ne razumejo drugih besed in besednih fraz kot so npr: prostovoljstvo, dobrota, antifašizem, pacifizem, geopolitične težnje, solidarnost..). Če bi po desničarskem vzoru iskal krivca, bi tukaj izpostavil zapostavljanje izobraževalnih dejavnosti v državi oz. nasploh odklonilni odnos do znanja kot najlukrativnejše dobrine, recimo. In zakaj mislijo, da so vsi politiki enaki? Ker je posploševanje novi “times new roman” za izražanje svojega mnenja na internetu. Ljudje mislijo da so enaki ne samo politiki, ampak tudi vsi zdravniki, učitelji, odvetniki, ustavni sodniki, estradniki, okoljevarstveniki, konec koncev tudi župniki. Ljudje smo zakomplicirana bitja in rak rana naše družbe je posploševanje. S vsakim človekom je treba delat, vodit komplicirane dialoge, da se zraven zašvicaš.”