VIDEO: Celjski rokerji KLON izdali svoj drugi album ‘Odklon’

19. October, 2022

Celjski rockerji KLON so izdali svoj drugi album ODKLON! Tudi z njim, tako kot s prvencem KLON 1, sporočajo, da jim ni vseeno, v kakšni družbi živimo, zato ostajajo kritični. Po skladbah ‘Tvoja igra, tvoj moment’ in ‘Sladka mala zver’, s katerima so že napovedali izid novega albuma, ob izidu ODKLON-a izpostavljajo skladbo ‘Nazaj’.

KLON

KLON predstavljajo svoj drugi album ODKLON. Tršo glasbo in bolj dodelano zvočno podobo sta že nakazali skladbi ‘Tvoja igra, tvoj moment’ in ‘Sladka mala zver’, ki so ju KLON že izdali, ob izidu albuma pa predstavljajo še tretji single ‘Nazaj’, ki ga lahko slišite na ALTR radiu. Včasih je treba iti nazaj, da lahko greš naprej. Znano? S skladbo nazaj KLON nostalgično gledajo v preteklost, v neke druge čase in v neke druge družbe, ki so se s časom razšle. Vsi se radi spominjamo. Lepo je bilo. Ampak lepo tudi še bo. Za skladbo so KLON posneli videospot z I-rock produkcijo. V njem spremljamo zgodbo štirih prijateljev, ki se vsak zase utaplja v spominih, na koncu pa spomine pustijo za sabo in se srečajo tukaj in zdaj.

Zvočno podobo drugega albuma so KLON iskali kot band. Vseh 10 skladb je nastalo v zadnjih dveh letih, njihovo dinamiko, strukturo in sporočilnost pa so KLON razvijali skupaj. Na albumu ODKLON se band ukvarja, tako kot na prvencu, predvsem z našim vsakdanom, časom, ki ga živimo in družbo, takšno kot je . V besedilih se dotikajo digitalizacije življenja, pretvarjanja in samovšečnosti ali pa se nostalgično vračajo v preteklost, v drugačen svet, v katerem so KLON odraščali. KLON tudi z novim albumom sporočajo, da jim ni vseeno, v kakšni družbi živijo. So se pa tokrat dotaknili tudi malo bolj osebnih tem medsebojnih odnosov – tistih najbližjih, ljubezenskih in prijateljskih.

KLON album ODKLON začenjajo udarno, z eno trših skladb na albumu, skladbo ‘Kloniran svet’, ki nam ponudi pogled v bližnjo prihodnost ali morda že sedanjost – recikliranje dogodkov v svetu brez svobode, kjer so sodobne mesije nič drugega kot sužnjelastniki. Skladba se zlije v naslednjo, ‘Podgane’, ki se množijo in lezejo od vsepovsod, potvarjajo zgodovino in ustvarjajo novo, drugačno sedanjost. Instrumentalno ‘Podgane’ črpajo navdih v zgodovini in v riffih klasičnega rocka. Sledi samorefleksivna ‘Men je vseen’, rahlo komična skladba o rokerju, ki se ne prepusti toku časa in staranju ampak ostaja zvest samemu sebi. Četrta je ‘Nad mestom’, nekakšna oda družbi in prostoru za vaje, kjer so KLON lahko to, kar so. V njej se lahko najde vsak, ki je kadarkoli igral v kakšnem bendu in vadil v zakloniščih, kleteh ali drugih prostorih. Sledi skladba ‘Nazaj’, nov single iz albuma, ki prinaša nostalgičen pogled na preteklost, pretrgane vezi in upanje na vnovična srečanja. ‘Tvoja igra, tvoj moment’, prva skladba, ki je napovedala nov album, popisuje našo novo normalnost; epidemija je našo pasivnost še poglobila in potencirala, ustavila čas in ustvarila zanko, iz katere ne znamo ali nočemo najti izhoda. Budnica za vse nas! S skladbo ‘Sladka mala zver’, ki je prav tako že lep čas zunaj se KLON lotijo ljubezni in strasti. Sledijo še tri nove: ‘Siva pika’ pripoveduje o posebnežih, ki to niso, s skladbo ‘Fejk’ se lotevajo družbenih medijev, z ‘Na robu noči’ pa KLON čustveno dojemajo spreminjanje podobe nekega mesta skozi leta.