VIDEO: Daft Punk končala glasbeno pot

23. februarja, 2021
Daft Punk

Legendarni pariški duo, odgovoren za nekatere najbolj priljubljene plesne in pop skladbe, Daft Punk, se je 28 let, po ustanovitvi v Parizu, razšel. Novico sta objavila z 8-minutnim videoposnetkom imenovanim ‘Epilog’, ki je pravzaprav odlomek iz njihovega filma ‘Electroma’ iz leta 2006.

Novico, da dua Daft Punk ni več, je potrdila tudi njuna dolgoletna publicistka Kathryn Frazier, ki pa ni navedla razloga za razpad. Thomas Bangalter in Guy-Manuel de Homem-Christo sta leta 1993, v Parizu, ustanovila duo Daft Punk in pomagala opredeliti francoski slog house glasbe. Njun debitantski album ‘Homework’ iz leta 1997, je bil mejnik plesne glasbe, saj se ga najbolj spominjamo po singlih ‘Around the World’ in ‘Da Funk’. Z izdajo albuma ‘Discovery’ leta 2001, se je duo javno predstavil v robotski opremi, ki je postala njun zaščitni znak. Singla ‘One More Time’ in ‘Harder, Better, Faster, Stronger’, sta ju utrdila na podestu globalnih superzvezdnikov. Njun odtis v ljudski percepciji se je še naprej poglabljal z izdajanjem novih albumov, vključno s tretjim albumom ‘Human After All’ in živimi posnetki na albumu ‘Alive 2007’, ter albumom ‘Tron: Legacy soundtrack’.

Dvajset let po formaciji se je duo Daft Punk še enkrat izstrelil v glasbeno orbito s skladbo ‘Get Lucky’, glavnim singlom njunega albuma ‘Random Access Memories’ iz leta 2013. Vseprisotna skladba se je prodala v milijonih izvodov po vsem svetu in z glasbenima gostoma, Nileom Rodgersom ter Pharrellom Williamsom, ki sta nastopila tudi v nadaljnem singlu ‘Lose Yourself to Dance’, osvojila dva grammyja. Album ‘Random Access Memories’ je zasedbi Daft Punk prislužil nadaljnje tri grammyje, vključno za album leta, slovesnost pa je bila ena zadnjih prireditev njunega spektakularnega šova v živo. “Ko veš, kako se izpelje čarovniški trik, je to zelo depresivno,” je Bangalter leta 2013 dejal za revijo Pitchfork. “Osredotočava se na iluzijo, saj izdajanje tega, kako se naredi, takoj ustavi občutek navdušenja in nedolžnosti,” je takrat še dodal Bangalter.

V letu izdaje albuma ‘Random Access Memories’ sta bila Daft Punk zaslužna tudi za koprodukcijo več skladb Kanyea Westa na albumu ‘Yeezus’, vključno z uvodnim triom ‘On Sight’, ‘Black Skinhead’ in ‘I Am a God’. V nadaljevanju sta sodelovala z Weekndom pri singlu ‘Starboy’ iz leta 2016 kot tudi pri drugem hitu ‘I Feel It Coming’.

Poleg znanih singlov so njuna vizualna identiteta, medzvezdna mistika in zabavno glasbeni etos, navdihovali generacije umetnikov v različnih glasbenih žanrih. Prelomna pesem zasedbe LCD Soundsystem, ‘Daft Punk Is Playing at My House’, je ujela njuno paradoksalno utelešenje hipsterske brezbrižnosti , čeprav so njuni singli prevladovali v etru po vsem svetu. Vzorčili sta jih velikanki R&B-ja, Janet Jackson in Jazmine Sullivan, parodirali v animiranih serijah Family Guy in Powerpuff Girls ter slavili v umetniških galerijah po vsem svetu.