VIDEO: Danes mineva 28 let od izida albuma ‘In Utero’

13. September, 2021

In Utero je tretji in zadnji studijski album ameriške alternativne rock/grunge zasedbe Nirvana, ki je bil izdan 13. septembra 1993 pri založbi DGC Records. Nirvana je z albumom želela odstopiti od nekoliko bolj uglajenega zvoka prejšnjega albuma Nevermind (1991) z večjo paleto zvokov in razpoloženja.

Za snemanje tršega in bolj naravnega zvoka so februarja 1993 v studiu Pachyderm v Cannon Falls v Minnesoti najeli producenta Steva Albinija. Besedila na albumu predstavljajo pogled vokalista Kurta Cobaina na njegovo osebno življenje in slavo zasedbe Nirvana. Kmalu po koncu snemanja so se pojavile govorice, da založba DGC ne bo izdala albuma In Utero, saj se jim je zdelo, da komercialno ne bo uspešen. Čeprav je zasedba Nirvana to javno zanikala, so se dogovorili, da bodo nekatere pesmi remiksali. Ko Albini ni hotel spreminjati zvoka albuma je Nirvana najela producenta zasedbe R.E.M., Scotta Litta, da je prilagodil zvok in remiksira singla ‘Heart-Shaped Box’ in ‘All Apologies’.

Kljub pomislekom založbe DGC je bil In Utero komercialno uspešen, saj je dosegel prvo mesto na ameriški lestvici Billboard 200 in UK Albums Chart. Kritiki so pohvalili spremembo zvoka in besedila Cobaina. Singla ‘Heart-Shaped Box’ in ‘All Apologies’ sta dosegla prvo mesto na lestvici Billboard Alternative Songs, album pa se je po vsem svetu prodal v 15 milijonih izvodov.

In Utero je zadnji album Nirvane pred razpadom zaradi samomora Kurta Cobaina leta 1994. Več publikacij ga je označilo za enega največjih albumov vseh časov.
Cobain je album prvotno želel poimenovati I Hate Myself and I Want to Die, fraza, ki je nastala v njegovem dnevniku sredi leta 1992. Takrat je besedno zvezo uporabil kot odziv, kadar ga je nekdo vprašal, kakšno je njegovo počutje. Cobain je naslov albuma videl kot šalo, saj je izjavil, da se je naveličal, da njegovo zasedbo vsi jemljejo tako resno. Basist Krist Novoselic je Cobaina prepričal naj spremeni naslov zaradi strahu, da bi prvotni naslov lahko povzročil tožbo. Skupina je nato razmišljala o uporabi naslova Verse Chorus Verse, vzetega iz pesmi ‘Verse Chorus Verse’ in delovnega naslova Sappy, preden se je na koncu odločila za naslov In Utero. Končni naslov je bil vzet iz pesmi Courtney Love, žene Kurta Cobaina.

Album In Utero naj bi predvsem porvnil Cobainovo “punk etiko”, saj je bil prepričan, da je njihov, komercialno najbolj uspešen album Nevermind, preveč “spoliran”.