VIDEO: Danes praznuje Jello Biafra!

17. June, 2021

Na današnji dan leta 1958 se je rodil Eric Reed Boucher alias Jello Biafra, nekdanji vokalist in tekstopisec legendarne ameriške punk rock zasedbe Dead Kennedys iz San Francisca. Skupina je bila ena prvih ameriških punk zasedb, ki je pomembno vplivala na sceno v Veliki Britaniji.

Dead Kennedys, sprva aktivni od leta 1979 do 1986, so bili znani po hitri glasbi, ki so jo dopolnjevala posmehljivo cinična Biafrova besedila in zagrizeni socialni komentarji zapeti ali povedani skozi njegov markatni vokal. Ko se je skupina leta 1986 razšla je Biafra prevzel vplivno neodvisno založbo Alternative Tentacles, ki jo je leta 1979 ustanovil z East Bay Rayem, prav tako članom Dead Kennedys. V tožbi iz leta 2000, ki jo je leta 2003 potrdilo vrhovno sodišče Kalifornije je bil Biafra spoznan za krivega goljufije in zlonamernosti, ko je bivšim članom zasedbe Dead Kennedys zadržal avtorski honorar in mu naložil plačilo nad 200.000 ameriških dolarjev odškodnine. Skupina se je nato preoblikovala brez Biafre. Čeprav se je Biafra nato osredotočil predvsem na nastope z govorjeno besedo, je kot glasbenik sodeloval s številnimi drugimi zasedbami, med drugim z Melvins, Primus in NoMeansNo. Občasno je nastopal tudi v komičnih vlogah v filmih. Leta 2008 pa je osnoval punkersko zasedbo Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine s katero je leta 2009 uzdal prvenec The Audacity of Hype.

Biafra je tudi aktiven na političnem parketu, saj je stranke zelenih. Na predsedniških volitvah leta 2000 je kandidiral za predsedniško nominacijo stranke in zasedel drugo mesto. Leta 1979 je kandidiral za župana San Francisca v Kaliforniji.