VIDEO: Dubioza Kolektiv z Zoranom Predinom odigrali ‘Zarjavele trobente’

30. decembra, 2020
Dubioza Kolektiv in Zoran Predin (v sredini zgoraj)

Dubioza kolektiv v izrednih razmerah ne miruje. Njihov Quarantine Show je bil na sporedu ob ponedeljkih zvečer med karantenskim obdobjem zaradi pandemije koronavirusa od 23. marca 2020 do konca letošnjega decembra. Spletni šov je med pandemijo prav gotovo najboljši izvozni artikel optimizma, nasmehov, in družbene kritike, ki je v teh časih še posebej na mestu. Zasedbi Dubioza Kolektiv je namreč izziv, da poskušajo pisati iz njihovega zornega kota o stvareh, ki se nam trenutno dogajajo. Glasbo dojemamo predvsem kot medij sporočanja in manj kot obliko zabave ali umetnosti, namenjene privilegiranemu številu ljudi. “Estetika nas ne zanima preveč. Veliko bolj nas zanima vsebina. Dober primer so ti trenutno težki časi, ko estetika za ljudi nima nobene vloge. Estetika je lep dekorativni papir, pisana embalaža, okrasje. V težkih časih ljudje potrebujejo tolažbo, upanje in solidarnost. Zdaj nobena dekoracija nikomur nič ne pomaga,” so dejali Dubioza Kolektiv.

Že prvi koronski spletni šov si je v živo ogledalo skoraj 30.000 ljudi, kasneje so številke samo še rastle in se ustavile pri skupno milijon ogledih. Zasedba je spoznala, da je njihov način, kljub socialni izoliranosti, izjemno dobra komunikacija z občinstvom, ki daje občinstvu občutek, da je te pol ure ob ponedeljkih v prvi vrsti na njihovem koncertu. Karantena se je podaljšala, spoznali so, da se počutijo izjemno dobro, zato so delali naprej. Poklicali so kolege glasbenike in z njimi nadaljevali Quarantine Show. Tako je pred nekaj dnevi v njihovem Quarantine Showu gostoval, legendarni slovenski rocker, Zoran Predin, s katerim so skupaj zapeli njegovo legendarno skladbo ‘Zarjavele trobente’.

“Najboljši način za druženje z glasbenimi kolegi je igranje in skupno delo. Pomembno se nam zdi, da sodelovanje izhaja iz poznavanja in medsebojnega razumevanja,” so ob tem dodali Dubioza Kolektiv