VIDEO: Fiasco Champ & Thomas March Collective s komadom ‘Štrik bika’

15. marca, 2021
Tomaž Marič, foto: Piqant photography

Skladba letošnjega cikla Thomas March Collective “Štrik bika (#Nebuloze)” nagovarja trenutno koronsko dogajanje in različne interpretacije iste realnosti. Moči je s Tomažem združil Jernej Šavel, kitarist nekega drugega slovitega kolektiva.

Thomas March je umetniško ime Tomaža Mariča, ki je gonilna sila kolektivov. Ti nastajajo glede na sodelujoče glasbenike in imajo vsakič različno ime, odvisno od tematike projekta ali spremljajočega dogajanja: “The Boy Collective” je ime dobil, ko se je Tomažu rodil sin. “Lost n Found Collective” je nastal, ko je virus zakriptiral glavni računalnik, izgubljene posnetke pa so napaberkovali iz različnih varnostnih kopij, studijskih računalnikov in od prijateljev, ki jim je pred tem poslal neobdelane verzije projekta. Še najbolj očitna sta “The Snail Collective” za projekt “Burning”, kjer v glavni vlogi nastopa polž in pa “Je T’aime Collective” za ljubezensko pesem ženi.

Thomas March Collective je zgrajen na sodelovanju različnih glasbenikov in tokratni “nosilec projekta” je Fiasco Champ, alter ego kitarista nekega drugega kolektiva.

Fiasco Champ

Fiasco Champ je sodelovanje opisal: “Obronki prestolnice, tam kjer se slišijo žalostni azijski levi, stoji Hemingvejka, delavnica Tomaža Mariča oziroma Thomasa Marcha. Ta ni zgolj studio, je prostor, pod katerim se mešajo čarne vode, te pa se praviloma manifestirajo skozi Marcheve kolektive. A ker je Hemingvejka dobra hiša, vanjo sprejme tudi kakšnega glasbenika, ki se je na poti ustavil v Ljubljani. Njen redni gost je tudi Jernej Šavel, ki sicer guli strune pri nekoliko bolj razvpitem kolektivu, kar pa ni toliko pomembno dejstvo, kot je pomembno to, da Šavel in Marič vedno pogosteje v Hemingvejki kakšno ušpičita.”

Tokrat sta se jima pri projektu pridružila (in zapela) še Urban Lutman ter Matija Koritnik iz Batista Cadillac.

Skladba ‘Štrik bika (#Nebuloze)’, ki jo lahko slišite na Altr radiu, je že 19. samostojno izdana pesem in 18. videoprojekt Thomas March Collective.

Video simbolizira koronsko dogajanje, kjer se nam nekje iz ozadja nasmiha neka konkretna rešitev, pa jo vedno znova zakrije umazana stvarnost. Čakamo konkretne premike, a v resnici stopicamo na mestu. Besedilo govori o različnih oz. nasprotujočih si pogledih na isto realnost, iz tega izhajajočih konfliktih in sledenju parcialnim interesom, za katere se zdi, da so žal edino vodilo pri iskanju rešitev. Na isti kocki, dva opazovalca hkrati vidita različne stvari: eden šest, drugi ena. A skupni seštevek nasprotnih ploskev je vedno sedem. Na Rubikovi si nasproti stojijo pari različnih barv, ki se nikoli ne srečajo v celoti. Vsak vleče tja, kamor ga mika; meče polena in skače čez polena drugih.

Kompozicija, libreto in produkcija: Jernej Šavel, Tomaž Marič
Vokali: Fiasco Champ, Urban Lutman, Matija Koritnik, Nino Koritnik, Tomaž Marič
Kitare: Jernej Šavel, Tadej Košir
Bas: Tomaž Marič
Klaviature: Jernej Šavel, Tomaž Marič
Tolkala: Tomaž Marič, Matija Koritnik
Posneto v studiu “Hemingvejka” 2020
Mix in mastering: Roberto Bulešić, “Beartracks Recording Studio”

VIDEO:
Bik: Tornado Bokrački
Kamera: Jože Glažar – Dodo
Editing: Tomaž Marič, Jure Matoz
Maska: obvezna
Coloring: Jure Matoz
Po tonskem zapisu prevedla: Angelca Lapajne Buh
Posebna zahvala Turistični kmetiji Tremel