VIDEO: Ian Curtis bi praznoval 65 let

18. July, 2021

Ian Kevin Curtis, vokalist in tekstopisec legendarne post punk zasedbe Joy Division, se je rodil 15. julija 1956. Curtis je z zasedbo Joy Division posnel dva albuma: Unknown Pleasures (1979) in Closer (1980). Curtis je bil znan po svojem bas-baritonskem glasu, plesnem slogu in pisanju pesmi, navadno napolnjenih s podobami opustošenja, praznine in odtujenosti.

Ian Curtis

Curtis je zbolel za epilepsijo in depresijo, kar je botrovalo, da je 18. maja 1980, pred prvo severnoameriško turnejo in malo pred izidom albuma Closer, storil samomor. Njegova smrt je privedla do razpada skupine in posledičnega oblikovanja zasedbe New Order.

Širša množica zasedbo Joy Division prav gotovo pozna po skladbi ‘Love Will Tear Us Apart’, ki je postala spomin na prehitro preminulega Iana Curtisa. Legendarna pesem namreč pripoveduje resnično zgodbo o izgubljeni ljubezni in tragediji. ‘Love Will Tear Us Apart’ je bila poklon umirajočemu razmerju, preganjanemu pevcu in legendarni skupini, ki je izrazila zmeden občutek, da “nekaj tako dobrega … preprosto ne more več delovati.”

Joy Division

Po tem, ko si je Curtis 18. maja 1980 sam vzel življenje je naslednji mesec skladba izšla kot single. To je bil primeren poklon 23-letniku in karieri manchestrske skupine, ki je bila takrat prekinjena. Skladba, zgrajena okoli hipnotičnega basa Petra Hooka, ki odraža sintetizatorski rif, ki ga je igral Bernard Sumner, je polna obupa in zamere, žalosti in izgub. Pesem je dopolnjena z divjim bobnanjem Stephena Morrisa. In skladba je dejansko prišla iz srca: Ian Curtis se je poleti 1975 poročil s svojo punco Deborah Woodruff, par pa je aprila 1979 dobil hčerko Natalie. Toda na obzorju so se že pojavile težave. Curtisu je bila v začetku tistega leta diagnosticirana epilepsija in stres, ki ga je doživljal zaradi službe in naraščujoče glasbene kariere, ga je pahnil v depresijo. Ianove težave so se še poslabšale, ko je oktobra na koncertu zasedbe Joy Division srečal belgijsko glasbeno promotorko Annik Honoré. Oba sta začela razmerje na daljavo, kar je povzročilo dodatno napetost med Curtisom in njegovo ženo.

Po mnogih letih izogibanja preigravanju pesmi Joy Division, zasedba New Order skladbo ‘Love Will Tear Us Apart’ zdaj redno izvaja kot bis na svojih koncertih. 15. julija 2021 bi bil Curtis star 65 let.