VIDEO: Jimmy Eat World praznujejo 20. obletnico albuma ‘Bleed American’

24. July, 2021

Leto 2001 je bilo leto, ko se je emo prebil v mainstream z albumi kot so Full Collapse zasedbe Thursday in The Places You Have Come to Fear zasedbe Dashboard Confessional, ki so žanru pomagali zlesti iz podzemlja. Toda največjo spodbudo za emo leta 2001 je prispevala zasedba Jimmy Eat World, zasedba, ki je že v devetdesetih pomagala določiti drugi val ema in je že mislila, da ne bo več dobila priložnost za preboj v mainstream.

Jimmy Eat World

Zasedba Jimmy Eat World je leta 1995, takrat še kot samosvoja pop punk zasedba, sklenila malo verjeteno pogodbo z založbo Capitol Records in naslednje leto izdala svoj prvi prvenec Static Prevails. Oddaljili so se od svojih korenin in zajeli temnejši, obsežnejši zvok drugovalnih emo bendov, kot so njihovi prijatelji Christie Front Drive, ki so zasedbo Jimmy Eat World pomagali postaviti na glasbeni zemljevid, tako da so leto prej z njimi posneli split album. Prav tako je Tom Lintona vokale prepustil Jimu Adkinsu, ki je do takrat odpel zgolj eno pesem na istoimenskem prvem albumu iz leta 1994. Album Static Prevails ni bil komercialni uspeh in skupina je menila, da na Capitolu ne bo zdržala dolgo, zato so, ko jim je založba namenila proračun za drugi album, izkoristili priložnost in naredili najbolj ambiciozne album, ki bi si ga lahko zamislili. Rezultat je bil album Clarity iz leta 1999, čudovit in zapleten album, ki je umetniško popeljal emo tja, kjer še ni bil. Njegov vpliv na naslednjih 20+ let žanra je izjemen in ostaja eden največjih emo albumov vseh časov. Komercialno gledano pa je imel Clarity manj pravic do hvalisanja. Njegov singl ‘Lucky Denver Mint’ je doživel manjši uspeh, potem ko so ga uporabili v filmu Never Been Kissed z Drew Barrymore, vendar album ni bil hit, zato je založba Capitol Records pogodbo z Jimmy Eat World prekinila.
Da bi sami financirali svojo naslednjo ploščo, so Jimmy Eat World leta 2000 pri mali neodvisni založbi Big Wheel Recreation izdali kompilacijo neobjavljenih pesmi, imenovano Singles, nato pa so še istega leta z zasedbo Jebediah izdali tri nove pesmi na skupnem albumu.
Kmalu po izidu albuma Singles so Jimmy Eat World začeli snemati svoj naslednji album s producentom Markom Trombinom (bobnarjem zasedbe Drive Like Jehu), ki je prav tako bdel nad Static Prevails in Clarity. Trombino se je strinjal, da bo delal brezplačno, ker je tako močno verjel v njihov nov glasbeni material. Zasedba je sicer še ohranjala svoje punk in emo korenine, vendar so se usmerili v drugo smer. “Zanimali smo se za glasbenike, kot sta Tom Petty in Bruce Springsteen, ki sta pisala res odlične, velike ameriške rock pesmi,” je za medije povedal bobnar Zach Lind. Kljub vsemu so Jimmy Eat World te vplive umestili tako kot znajo samo oni. Kot je napovedal Mark Trombino, so bile “velike ameriške rock pesmi” tudi komercialno privlačne. Velike založbe so sčasoma ujele nov material, tako da je zasedba Jimmy Eat World na koncu podpisala pogodbo z DreamWorks in 24. julija 2001 so svetu predstavili album Bleed American.

Največja ironija je, da so napisali svoj najboljši album, ko končno niso imeli pritiska večje založbe, kar kaže tudi na to, kako čisti so bili motivi skupine. Jimmy Eat World nikoli zares niso naredili tistega, kar se je od njih pričakovalo, ampak so pisali pesmi, ki so jih želeli napisati. Zasedba si ni mislila, da jih bo Bleed American spremenil v poznano ime in zagotovo si niso mislili, da bo pesem ‘The Middle’ postala tako popularna. “Nekaj ​​časa sem mislil, da je ‘The Middle’ šala,” je dejal Jim. “Bil je tako jasen in enostaven komad, da nisem veliko razmišljal o njem.” ‘The Middle’ je izšel kot singl novembra 2001 in je do leta 2002 dosegel peto mesto na Billboardovi lestvici najboljših 100. ‘The Middle’ je resnično jasna in enostavna, zato ne čudi, da se je prijela toliko ljudi, ki sicer ne bi poslušali emo banda, vendar meče tudi nekoliko nepravične sence ne samo na ta album, ampak tudi na preostalo kariero. Jimmy Eat World namreč niso muha enodnevnica, toda ‘The Middle’ je večji kot Jimmy Eat World. Je dobra pesem, vendar le namiguje na vse, česar je zasedba Jimmy Eat World zmožna. Še zdaleč ni najboljša pesem skupine, niti ni ena najboljših pesmi albuma Bleed American.
Prva izbira skupine za glavni singl je bila uvodna pesem ‘Bleed American’, vendar je mogoče bila malo preveč agresivna, da bi navdušila toliko ljudi kot ‘The Middle’. Zaradi naslova so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 z radia umaknili skladbo ‘Bleed American’, album pa je bil ponovno izdan kot istoimenski album. Kljub vsemu ‘Bleed American‘ ostaja ena najbolj brezčasnih pesmi na albumu.