VIDEO: Katalena z novim singlom ‘Ah, le kaj ti povem’

9. June, 2021

Ah, le kaj ti povem‘ je prvi singel s prihajajočega devetega albuma skupine Katalena, ki bo pod naslovom Kužne pesmi izšel pri Založbi Pivec 18. junija.

‘Ah, le kaj ti povem’, foto: Vanja Djuran in Polona Janežič

Precej znan in po celi Sloveniji razširjen pesemski motiv samskega fanta, ki v svoji kajži čaka na ljubezen, je v preteklosti priredilo že mnogo zasedb, od Vaških fantov iz Ključarovec, Ansambla bratov Avsenik do Miha Dovžana, pred kratkim pa ga je pod naslovom V Šmihev pa ‘no kajžico ‘mam izdal koroški kantavtor Milan Kamnik. Katalena so za osnovo vzeli verzijo s tolminskega konca, ji prilagodili besedilo, jo pretvorili v duet in uglasbili povsem na novo. Nastala je pesem, v kateri Vesna Zornik in Boštjan Gombač na sproščen način spregovorita o osamljenosti in izolaciji, ki ju je v dobrem letu epidemije, v teh »kužnih časih«, izkusil marsikdo. Ljudskemu besedilu je verze dodal Boštjan Narat, glasbo pa je napisal Tibor Mihelič Syed.  

SingleAh, le kaj ti povem, ki ga lahko slišite na Altr radiu, je bil posnet v studiu Metro v Ljubljani pod taktirko Jerneja Kržiča, za mastering pa je poskrbel Marko Turel. Za singel, ki je nastal v zadnjem letu, polnem negotovosti, odtujenosti, strahov, rutin in osamljenosti, pa tudi prerojenosti, borb, poguma, ustvarjalnosti in ljubezni, pa je nastal tudi videospot. 

Idejno zasnovo zanj je prispevala Vanja Djuran, ki se skupaj s Polono Janežič podpisuje še pod fotografijo, scenarij in režijo videospota. Klaviaturistka Katalene – Polona Janežič, pa je spot tudi zmontirala.

Kataleno, ki letos obeležuje 20. obletnico svojega delovanja, čaka koncertno pestro poletje. Igrali bodo cca 20 koncertov od Bele krajine do Mosta na Soči ter od Maribora do Kopra. Skupina bo koncertno promocijo novega albuma začela 25. junija v Črnomlju. Tam torej, kjer se je vse skupaj začelo – v Beli krajini. Svoj rojstni dan bodo praznovali 1. julija na Festivalu Lent. V Ljubljani bodo Kužne pesmi premierno predstavili  7. julija na festivalu Druga godba. Dobra dva tedna kasneje bodo  v prestolnici nastopili s predstavo Enci benci Katalenci, konec avgusta pa bodo godli skupaj s Slovenskim mladinskim nacionalnim orkestrom pod taktirko Žive Ploj Peršuh na Kongresnem trgu.