VIDEO: Katere glasbene izide pričakujemo v letu 2021?

8. februarja, 2021

V duhu domačega kulturnega praznika smo preverili, katere glasbene izide lahko pričakujemo v letošnjem letu. Človeštvo brez kulture ne more preživeti, sploh v današnjem času, ko še edino kultura zna družbi nastaviti ogledalo in predstaviti kritičen pogled na svet.

Tako so tudi glasbeniki, kljub epidemiji, ki je naše življenje obrnila na glavo, ustvarjali, kritično gledali na svet in hranili izgubljene in odtujene duše sveta. In ustvarjali bodo še naprej, tudi letos, čeprav je težko natančno napovedati, kaj lahko pričakujemo, je v letu 2020 kar nekaj glasbenikov nakazalo, da pripravljajo novo glasbo, nekateri so bili celo tik pred izdajo, pa jim je pandemija to preprečila. Zato upamo, da jim letošnje leto ne bo nastavilo toliko ovir.

3OH!3 so se vrnili že v letu 2020, zato upamo, da bodo v letu 2021 izdali tudi nov album. Dvojec Nathaniel Motte in Sean Foreman je oboževalcem že ponudil kratek predogled prihajajočega albuma v obliki skladbe ‘Lonely Machines feat. 100 gecs’. Glasbeno se vračata v obdobje njunega drugega albuma ‘Want’, vendar s povsem novim pristopom. Nov album naj bi izdala letos pri založbi Photo Finish Records s katero sta v preteklosti že sodelovala.

Tretji album zasedbe ’68 je bil žrtev pandemije koronavirusa. Vendar obljubljajo, da eno leto čakanja v peči rock’n’rolla ni ohladilo Josha Scogina in Nikka Yamade. Pod produkcija Nicka Raskulinecza je glasba zasedbe ’68 postala bolj linearna in neustrašna in včasih oboje hkrati, kar kaže skladba ‘Nickels And Diamonds’. Zasedba je tako navdušila oboževalce hard cora in alt-rocka, kljub temu pa ni razočarala lastnih oboževalcev. Novi album ‘Give One, Take One’, bo tako potrebno poslušati glasno!

Kljub temu, da zasedba Angels & Airwaves, ki velja za stranski projekt Toma DeLongea, kitarista zasedbe Blink 182, že štiri leta ni izdala albuma, je s skladbama ‘Rebel Girl’ in ‘Kiss & Tell’, pokazala da misli resno. Tik pred pandemijo je Tom DeLonge razkril, da skupina snema novo glasbo. Večkrat je potrdil, da je na poti nova plošča. Z do zdaj izdanimi singli je jasno, da lahko oboževalci od divje ustvarjalnega žanrskega velikana pričakujejo nekaj več.

Že odkar so leta 2014 izdali album ‘Lost Forever/Lost Together’ so Architects v ospredju mainstreamovskega metalcora, ki so mu utirali pot do kinematografskega žanrskega preobrata. Njihov najdaljši premor med izdanimi albumi bo letos prav gotovo prekinil izid že devetega albuma ‘For Those That Wish To Exist’, ki je napovedan za 26. februar 2021. Po travmatičnem letu se bodo Architects vrnili, da nas opomnijo na vse ostale katastrofe, od katerih nas je leta 2020, zaradi pandemije, odvrnilo. Predjed novega albuma so servirali že v letu 2020 s skladbo ‘Animals’.

Če vam zasanjana skladba ‘Daisy’ zveni znano, prav gotovo raperko Ashnikko. Potem ko je pridobil veliko novih oboževalcev, večino prav gotovo zanima, kaj ima še pripravljeno. Novi album ‘Demidevil’ je bilo mogoče nekoliko okusiti s skladbo ‘Cry’ pri kateri sodeluje tudi Grimes, in velja za edinstvena kombinacija Ashnikkinega melodičnega vokala, žilavega rapa in Grimesovega nebesnega glasu. Ashnikkin prvi album je bil predviden novembra 2020, vendar je bil izid, zaradi pandemije, prestavljen v letošnje leto.

Billie Eilish je letos ponudila nekaj utrinkov s svojega prihodnjega albuma, na katerem je delala med pandemijo, z introspektivnimi skladbami, kot sta ‘My Future’ in ‘Therefore I Am’. Morda bo minilo še nekaj časa, preden ga bomo slišali v celoti, saj ga pevka ne namerava izdati med pandemijo in ga bo predstavila, ko bo pravi čas. Upajmo, da bo to v letošnjem letu, sa je Eilisheva razkrila, da ima napisanih 16 pesmi. Oboževalci po vsem svetu tako nestrpno pričakujejo, kako bo 18-letna umetnica nadaljevala svoj prvenec ‘When we all fall asleep, where do we go?’.

Preden je zasedba Blink 182 avgusta objavila svoj presenetljivi singel ‘Quarantine’, je bobnar Travis Barker razkril, da skupina načrtuje izdajo celotnega EP-ja kasneje poleti. Očitno se to ni nikoli zgodilo. Kljub vsemu je izdaja EP-ja še vedno aktualna, morda celo kot album. Stilsko pa naj bi se naslanjal na albuma ‘Enema Of The State’ iz leta 1999 in ‘Take Off Your Pants And Jacket’ iz leta 2001. Če bo to vse dejansko res, potem bo leto 2021, odlično leto!

Black Veil Brides so obljubili izdajo novega konceptnega albuma ‘The Phanotom Tomorrow’. Skupina je nazadnje konceptni album izdala leta 2013, ki je nosil naslov ‘Wretched And Divine’. Prvič so na pripravo novega albuma opozorili s skladbo ‘Scarlet Cross’ lanskega novembra, ko so oboževalcem ponudili prvi vpogled v prihajajoči album.

Maja lansko leto so Chunk! No, Captain Chunk!, razkril, da pripravljajo novo glasba. Kot vsem ostalim, je tudi njim postopek zavlekla pandemija, kljub vsemu pa je dobra novica, da bodo francoski ljubitelji post-hardcorea v letošnjem letu le izdali obljubljeno novo glasbo v obliki albuma. To bo njihiova prva izdaja od izdaje skladbe ‘Blame It On This Song’, leta 2016.

Konsistentno izdajanje singlov ‘Degenerates’, ‘Resentment’ in ‘Mindreader’ je nekoliko zadovoljilo divje oboževalce zasedbe A Day To Remember, ki si predvsem želijo prvega albuma po skoraj petih letih. Čakanja bo letos konec. Skupina je namreč pred kratkim izdala single ‘Brick Wall’ in napovedala, da bo novi album ‘You’re Welcome’ izdan meseca marca, kar bo ena prvih večjih izdaj leta 2021.

The Dirty Nil so svoje oboževalce že razveselili z novim albumom ‘Fuck Art’, ki so ga izdali takoj na začetku leta 2021. K ažurnosti je prav gotovo pripomoglo dejstvo, da člani zasedbe živijo v isti hiši, kar jim je precej olajšalo ustvarjalni proces.

Medtem, ko so se po albumu ‘Neon’ leta 2018 povzpeli na greben kitarskega vala, ki jih je popeljal na nove karierne višine, se je zasedba ERRA pridružila založbi UNFD, da bi izdala nov slušni napad, ki bi metalske obraze pustil stopljene na pločniku. Raziskal bo nove zorne kote čistih vokalov, ki bodo na površje raznesli njihove uničujoče pripovedi in “Tool-ovsko” instrumentalno vibriranje. Če gre sklepati po singlih ‘Snowblood’ in ‘House Of Glass’, bo peta inkarnacija zasedbe ERRA zagotovo prevladovala v polju progresivnega metalcora v leta 2021.

Brezkompromisnost je tisto, kar najbolj pričakujemo na novem, petem albumu, zasedbe Evanescence, ki bo nosil naslov ‘The Bitter Truth’. Prvotno pričakovan leta 2020, bo album iz katerega je zasedba že izdala štiri single, zasedbo potisnili preko svojih prejšnjih omejitev. Po oblikovanju na temeljih eskapizma je jasno, da so Evanescence zgradili platformo za krepitev moči in so odločeni, da jo bodo v letu 2021, razširili na svojo bazo oboževalcev.

Nekaj let po izdaji svojega splošno priznanega osmega albuma, ‘Low Teens’, zasedba Every Time I Die drzno verjame, da bo njihova prihajajoča plošča še boljša in večja. Skupina je pravkar, s skladbama ‘A Colossal Wreck’ in ‘Desperate Pleasures’, dala prvi predogled tega, kar imajo v glasbenem skladišču. Če se ti dve skladbi ujemata s preostalim delom albuma, bo daleč presegel pričakovanja, ki se gradijo že več kot leto dni.

Težko je verjeti, da zasedba Foo Fighters nenehno izdaja albume že od leta 1995. Ustavila jih ni niti pandemija, saj so pred dnevi, 5. februarja 2021, izdali že svoj 10. album z naslovom ‘Medicine At Midnight’.

Pereče vprašanje za leto 2021: Ali lahko zasedba Ghost morda nadigra zadnji album ‘Prequelle’? Po treh letih satanistične panike od njihovega zadnjega albuma, ikonična zasedba daje svoj maksimum po vstopu v studio med pandemijo in načrtuje izdajo naslednjega albuma sredi letošnjega leta. V prihajajočem obdobju, ki ga vodi skrivnostna inkarnacija alter ega vokalista Tobiasa Forgeja, kardinala Copia, ki je danes znan kot Papa Emeritus IV, lahko pričakujemo marsikaj.

Djent metalcore hrupneži Jinjer so s svojim albumom ‘Macro’ iz leta 2019 močno navdušili metalski svet in se bodo z naslednjo izdajo zagotovo še izboljšali in pustili dodaten pečat. Lačni so šli v leto 2020, da bi pokazali, česa so sposobni, napisali začetne faze naslednjega albuma, zdaj pa so končno pripravljeni dokazati, kaj so vredni.

‘Little Oblivions’, posnet v njenem rodnem mestu Memphis, bo že tretji album Julien Baker. Tokrat se je Bakerjeva odločila za polnejši zvok, saj je klaviaturam in kitari dodala še bas, bobne, bendžo in mandolino. Še več, večino teh inštrumentov igra sama in se ponaša tudi s producentskim podpisom. Vse to je razvidno že v glavnem singlu ‘Faith Healer’, ki je metafora o moči razvad in o tem, kako se križajo z našim življenjem.

MOD SUN že približno desetletje predstavlja edinstveno blagovno znamko hip-hopa, napolnjenega z raznimi vibracijami. Če se je pred tem glasbenik osredotočil na mešanje hip-hopa z elektronskimi in alternativnimi zvoki, se je zdaj podal v popolnoma novo smer. V sodelovanju z Johnom Feldmannom je izdal single ‘Karma’, ki ga poganja pop-punk, kjer je glasbenik nekoč že igral bobne pri zasedbah Four Letter Lie in Scary Kids Scaring Kids. Skladba bo del njegove prve izdaje pri založbi Big Noise, ki bo izšla v začetku leta 2021.

Fat Mike, frontman zasedbe NOFX, nikdar ni bil sramežljiv, ko je bilo govora o njegovih težavah z alkoholom in drogami ter o njegovi spolnosti. Kljub vsemu pa v novem singlu ‘Fuck Euphemism’, svojo iskrenost dvigne na povsem novo raven. Kljub vsemu, nekako pričakovana vsebina novega singla, ‘Fuck Euphemism’, saj je del njihovega prihajajočega albuma ‘Single Album’, ki naj bi izšel 26. februarja 2021 in velja za njihov najtemnejši in najbolj oseben material, ki ga je skupina do sedaj izdala.

Kljub zamudam pri izidu prihajajočega albuma ‘Death By Rock And Roll’, Pretty Reckless izid napovedujejo v prvi polovici letošnjega leta. To bo prvi album skupine po več kot štirih letih. Od izdaje naslovne skladbe maja lani je skupina pred kratkim delila skladbi ’25’ in ‘Broomsticks‘, ki bosta tudi na albumu. Kim Thayil in Matt Cameron iz zasedbe Soundgardena se bosta pridružila pri skladbi ‘Only Love Can Save Me Now’, Tom Morello iz Rage Against the Machine pa pri skladbi za ‘And So It Went’.

Skoraj pet let je minilo od zadnjega albuma mojstra šok-rocka, Roba Zombija, a kot kaže se čakanje izteka. Zombie je konec oktobra izdal skladbo ‘Triumph Of King Freak (Crypt Of Preservation And Superstition)’, katere ton bo navdušil oboževalce, ki želijo še več klasike večstranskega izvajalca. Oboževalci lahko pričakujejo veliko bluesovskih, industrijskega groove metala in čudnih glasbenih vzorcev. Nov album naj bi izšel 15. marca 2021.

Indie-punkerji Tigers Jaw bodo 5. marca 2021 pri založbi Hopeless Records izdali svoj šesti album z naslovom ‘I Won’t Care How You Remember Me’. Oktobra, lansko leto, izdani single ‘Cat’s Cradle’, odraža nenehno predanost prisrčnim besedilom in smisel za povezovanje z občinstvom na globoko osebni ravni.

Sicer pa se pričakuje, da bodo v letu 2021 novi album izdali tudi metalski prvokategorniki Slipknot, pa rockerji Paramore, konec januarja so novi album ‘OK Human’ izdali alternativni rockerji Weezer, nov material pa naj bi izdal tudi dvojec Twenty one pilots. Kaže, da bo leto 2021 precej produktivno!