VIDEO: Kultna alter zasedba z novim singlom po dvajsetletnem premoru

11. May, 2022

Zgodovina zasedbe Niowt sega v leto 1992, ko sta bila Mojca in Peter povabljena, da prispevata glasbeno podlago za gledališki projekt, ki ga je pripravljal takrat še študent režije Sebastijan Horvat. Projekt je prerasel v stalno sodelovanje v okviru benda, ki se je za potrebe prvih nastopov l. 1994 poimenoval Niowt, kar naj bi bila domnevna izgovorjava staroegipčanskega hieroglifa za “mesto”.

Dvojec Niowt

Po dvajsetletni kreativni pavzi pa se dvojec Niowt vrača na alternativno glasbeno sceno. Pred kratkim sta namreč izdala singel ‘Lamenting Venus’, ki ga lahko slišite na ALTR radiu in govori o nostalgiji in spominu. Note, ki so neko davno strast zamrznile v času in jo zakodirale v večnost, kot Proustove magdalenice vznemirijo živčne končiče. Za hip se vsi trenutki zlijejo v tistega enega, ki je davno nekoč postal merilo za vse druge. Z učinkom magdalenic se poigrava tudi zvočna podoba skladbe, ki kljub zvočni in produkcijski svežini ter inovativnosti ohranja vse tisto, s čimer so si Niowt na prelomu tisočletja pridobili sloves kultnega alter benda doma in v tujini.

“Skladba ‘Lamenting Venus’ tematizira situacijo, ki jo morda še najlepše ponazarja konec kultnega filma Mož,
ki je padel na Zemljo,”
razloži Mojca. “V njem zunajzemeljsko bitje v iskanju vode, ki je na njegovem planetu praktično ni več, pristane na Zemlji. Privzame človeško podobo in z inovacijami obogati, se pa zaradi niza nesrečnih okoliščin ne more več vrniti na svoj planet in ga rešiti. Ker je komunikacija z domačim planetom mogoča le prek radijskih valov, na koncu postane rokovski zvezdnik in z glasbo, ki jo neumorno vrtijo po radijih, pošilja sporočila ljubljenim, ki jih je moral zapustiti in ki jih najbrž že davno ni več.”

Izid EPja, ki ga pripravljajo in s katerega je tudi prva skladba, ki jo Niowt izdajata po dvajsetletnem premoru, je načrtovan za leto 2023.