VIDEO: Legendarna albuma ‘The Downward Spiral’ in ‘Superunknown’ praznujeta 27 let

8. marca, 2021
‘The Downward Spiral’ in ‘Superunknown’

V zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja so zasedbe Nirvana, Pearl Jam in Alice In Chains postavile temelje za prodiranje alternative v mainstream. In sredi devetdestih, natančneje, 8. marca 1994 sta na isti dan izšla, za alternativno sceno, zelo pomembna albuma. Nine Inch Nails so izdali album ‘The Downward Spiral’, zasedba Soundgarden pa ‘Superunknown’.

‘Superunknown’ je četrti albuma zasedbe Soundgarden, kjer je razviden razvoj prejšnjega heavy metal/grunge zvoka, tako iz glasbe kot tudi iz besedil. Ti elementi ostajajo osrednji del zvoka albuma, vendar je tu nov, bolj psihedeličen zvok, ki raziskuje znane teme smrti, obupa in razočaranja. Pesmi na albumu so bolj eksperimentalne in raznolike, nekatere imajo bližnjevzhodni ali indijski priokus (skladba ‘Half’), druge pa kažejo celo vpliv Beatlov, na primer ‘Head Down’ in ‘Black Hole Sun’. Superunknown je prepričal kritike, dosegel komercialni uspeh in postal prebojni album skupine.

‘The Downward Spiral’ pa je drugi studijski album ameriške industrial rock skupine Nine Inch Nails. Gre za konceptualni album, ki podrobno opisuje uničenje človeka od začetka njegove “spirale navzdol” do njegovega samomora. ‘Downward Spiral’ vsebuje elemente industrial rock, tehno in heavy metal glasbe, za razliko od prvega albuma ‘Pretty Hate Machine’ iz leta 1989, ki je bila precej pod vplivom synthpopa. Album sta producirala frontman skupine Nine Inch Nails, Trent Reznor in Flood. Album vsebuje najbolj kontroverzni singel ‘Closer’. Album je dosegel komercialni uspeh in zasedbo Nine Inch Nails ustoličil kot ugledno silo na glasbeni sceni, saj je bil njihov zvok široko imitiran, Reznor pa je bil deležen medijske pozornosti in večkratnih priznanj, hkrati pa je padel v zlorabo mamil in depresijo.