VIDEO: Ministry danes praznujejo 29 let od izida albuma ‘Psalm 69’

14. July, 2021

Psalm 69: The Way to Succeed and Way to Suck Eggs ali preprosto Psalm 69 je peti studijski album ameriške industrial metal zasedbe Ministry, ki je bil izdan 14. julija 1992 pri založbi Sire Records.

Ministry – Psalm 69

Producirala sta ga frontman Al Jourgensen in basist Paul Barker, snemali pa so ga od marca 1991 do maja 1992 v Chicagu v Illinoisu in na Ženevskem jezeru v Wisconsinu. Naslov albuma, ki je bil sprva The Tapes of Wrath, je na koncu zamenjal naslov Psalm 69, ki je izhajal iz knjige The Book of Lies pisatelja Aleistera Crowleya.

Al Jourgensen

Album Psalm 69 vsebuje elemente speed metala, rockabillyja in psychobillyja, besedila pa raziskujejo družbene, politične in verske teme. Z velikim pričakovanjemjavnosti, po uspehu prejšnjega albuma The Mind Is a Terrible Thing to Taste (1989), naj bi bili pritiski na skupino visoki, poleg vse večje zlorabe opojnih substanc večih članov in poslabšanja odnosov med njimi. Psalm 69 je tudi album na katerem je prvič pomembno sodeloval Mike Scaccia, ki se je zasedbi pridružil na turenji za promocijo albuma The Mind Is a Terrible Thing to Taste.

Ministry

Z vodilnim singlom ‘Jesus Built My Hotrod’ je album Psalm 69 dosegel tudi komercialni uspeh, saj se je zavihtel na 27. mesto ameriške Billbord lestvice in 33. mesto britanske lestvice albumov. Psalm 69 velja za najuspešnejši album zasedbe Ministry, saj je v Kanadi in Avstraliji certificiran z zlato naklado in v ZDA s platinasto. Ko je v začetku avgusta 1991 prva turneja Lollapalooza prispela v Chicago se je Jourgensen odpravil na koncert skupine Butthole Surfers. Po koncertu je povabil njihovega pevca Gibbyja Haynesa, da za skladbo ‘Jesus Built My Hotrod’ posname vokale in izgovorjene besede.