VIDEO: My Chemical Romance slavijo album ‘The Black Parade’

25. October, 2021

Album The Black Parade je izšel 24. oktobra 2006 in je danes splošno sprejet kot klasika svojega obdobja. Njegov pomen se je z leti le še poglobil in 15. obletnica albuma je prav gotovo priložnost za praznovanje in poglobljeno analizo albuma, ki je emo dvignil na novo raven.

“Prav neverjetno je videti, da album z leti pridobiva na pomenu,” za medije pove basist Mikey Way. “Z leti sem opazil, da se ljudje ob spominjanju na tisto obdobje v glasbi, vedno spomnijo tudi na album The Black Parade kot enega ključnih zapisov tistega obdobja. To je noro videti, da se pojavlja skozi umetnost in skozi pisanje ljudi. Neverjetno je, da ima album še danes takšen pomen.”
Lahko bi celo trdili, da emo rock ne bo nikoli več doživel ničesar podobnega, kot je The Black Parade. Tretji album zasedbe My Chemical Romance mnogi cenijo in ga smatrajo za največjo emo ploščo vseh časov. In medtem ko so nekateri oboževalci kritizirali njegovo komercialno privlačnost in pretirano teatralnost, odziv na nedavno ponovno združenje skupine kaže, da se je zapuščina My Chemical Romance od njihovega razhoda leta 2013, le še okrepila. Pravzaprav je zasedba še pred izidom albuma The Black Parade na rockerski sceni veljala za “vročo” robo. Že njihov drugi album, Three Cheers for Sweet Revenge, je navdušil na turneji Warped Tour in dokazal nagnjenost skupine k veliki teatralnosti (‘Helena’, ‘The Ghost of You’) in skladbam, ki gredo hitro v uho (‘I’m Not Okay’).

Z nekoliko spremenjeno in posledično “trdno” zasedbo (Bob Bryar je na bobnih zamenjal Matta Pelissierja na začetku kampanje za album Three Cheers…) in podporo velike založbe (Warner imprint Reprise Records) so se bobnar Bob Bryar, vokalist Gerard Way, kitarista Ray Toro in Frank Iero ter basist Mikey Way zaprli v studio The Paramour, razvpiti snemalni studio v Burbanku v Kaliforniji, in začel delati na albumu, ki bo opredeljeval tako njihovo skupino kot celo generacijo mladih oboževalcev emo rocka.
Kljub vsem pritiskom se je zasedba My Chemical Romance pojavila z divje ambicioznim konceptualnim albumom, ki je presegel vsa pričakovanja. 23. oktobra 2006 so končno izdali album The Black Parade.

Zasedba My Chemical Romance

Morda največji dosežek albuma The Black Parade je, čeprav se njegova precej morbidna zgodba vrti okoli umirajočega bolnika z rakom, da v 14 pesmih sije pristen občutek upanja. Skladba ‘Welcome to the Black Parade’ in njen ikoničen vokalni refren “We’ll carry on” sta utelešenje moči v soočenju s težavnimi skladbami ‘Dead!’ in ‘Teenagers’, ki sta kot britev ostri punk-pop divjakinji, ki jih je pravo veselje poslušati, potem so tu še pesmi, kot je ‘Mama’, v kateri je od vseh možnih ljudi Liza Minnelli.

Album The Black Parade ni bil podoben ničemur, kar smo slišali prej s čimer se strinjajo tudi oboževalci. Album je bil prodan v več kot 4.000.000 izvodih po vsem svetu, ob izidu je dosegel 2. mesto na lestvici albumov v ZDA in Združenem kraljestvu, ter se v prvem tednu po izidu prodal v več kot 240.000 enotah.
The Black Parade je zasedbo My Chemical Romance zasluženo postavil kot največjo emo rock skupina na svetu. Štirinajst let po izidu ostaja dokončni album emo generacije.