Nikolovski in Jadranka Juras odgovarjata na pritiske vlade

10. januarja, 2021
Jadranka Juras in Nikolovski

Nikolovski in Jadranka Juras s singlom ‘Operacija Juriš’ odgovarjata na leto trajajoče pritiske vlade ter njen policijski in vojaški režim.

V družbeno in politično negotovih časih sta svoje ustvarjalne moči združila dva prekaljena glasova slovenske glasbene scene, Jadranka Juras in Nikolovski. S komadom Operacija Juriš, ki ga lahko slišite na Altr radiu, nastavljata ogledalo slovenskemu političnemu vrhu, izpostavljata njegovo netenje sovraštva, samovoljna in neutemeljena izrekanja kazni, groženj s tožbami, odvzemanjem statusa kulturnim ustvarjalcem in kličeta po rešitvi v povezanih kulturnih ustvarjalcih.

Celotna družba je na preizkušnji, a sta bila oba glasbenika v preteklih mesecih tudi sama osebno deležna vladne pozornosti. Nikolovskega je policija oglobila, ker je na Trgu republike bral ustavo, Jadranka Juras pa je bila zaradi izjave v televizijski oddaji Zadnja beseda, v kateri je pojasnila nesmisel in nevarnosti sodelovanja Slovenske vojske v vojaških misijah v tujini,  deležna glasnih napadov s strani zagovornikov oboroževanja in slovenskega sodelovanja v Natu. 

Nikolovski spet v zagonu, “Ker zdaj je pravi čas!
Darko Nikolovski, idejni vodja glasbenega projekta ‘Juriš’, se na sceno vrača po petih letih glasbenega premora. Spomnimo se ga po komadih Sanju sm, Jzzinti, Zlovenija moja dežela’ in Partizan, ki so močno zaznamovali slovensko hip-hop krajino. Po napadu sindikata Slovenske vojske na Jadranko Juras, je Nikolovski v nekaj urah spisal pesem in jo povabil k sodelovanju.

Avtor besedila poudarja: “Če bomo molčali sedaj, nam ni pomoči! Ta vlada svojo nesposobnost skriva z napadi na male ljudi, samo z namenom, da bi jih prestrašila do te mere, da si nihče ne bi upal reči, da je cesar nag.”

“In če ste res mislili, da boste z nami tko pometal, nas ustrahoval, izbrisal in nam slovenstvo odrekal, pol slabo poznate zgodovino ustvarjalcev. Ker narod smo kultura, ne pa sovraštvo!” sporočilo ‘Juriša’ pozitivno zaključi Jadranka Juras in boj za pravice žensk podpiše z izjavo: “Če ste mislili, da bom tih in da se bom u kuhno skrila, pol se vam sploh ne sanja, kaj je moja glavna gonilna sila? Mir, pravica in dobrobit vseh ljudi!”  

Močna glasbena zasedba
Glasbo za pesem “Operacija Juriš”, s katerim sta se Nikolovski in Jadranka Juras poslovila od leta 2020, je napisal Traxsta (Aljaž Grohar). Bas je odigral legendarni Jani Hace, ki ga večina poslušalcev pozna kot člana skupine Siddharta, miks in master pesmi pa je opravil Grega Stopar.

Poslušajte Altr radio in prav gotovo boste slišali tudi single ‘Operacija Juriš’.