VIDEO: NOFX napovedali nov album z naslovom ‘Single Album’

13. januarja, 2021
NOFX, foto: Jonathan Weiner

Legendarni punk rockerji NOFX so napovedali novi album ‘Single Album’ in delili videospot za skladbo ‘Linewleum’.
‘Single Album’, ki bo že 14. album zasedbe NOFX, naj bi izšel 26. februarja 2021 pri njihovi založbi Fat Wreck, kjer že pobirajo prednaročila. Posneli so ga z Billom Stevensonom in Jasonom Livermorejem, naslov pa se nanaša na dejstvo, da je zasedba NOFX prvotno načrtovala izdajo dvojnega albuma že v letu 2020, vendar so se, tako kot marsikaj v letu 2020, ti načrti spremenili.

“Ko ustvarjaš dvojni album, ustvarjaš drugače,” pravi Fat Mike. “Pisal sem res različne pesmi in nekaj zabavnih pesmi, vendar morate narediti dvojni album, ki je dovolj zanimiv, da ga lahko poslušate do konca. Želel sem narediti popoln dvojni album in tega nisem dosegel. Zato sem se odločil samo za en album, od tod tudi naslov,” je še dodal frontman zasedbe NOFX. Fat Mike ga imenuje “temen album”, v sporočilu za javnost pa ga označujejo kot najbolj osebno delo Fat Mikea do zdaj, saj album vključuje šestminutno post-hardcore pesem ‘The Big Drag’, ki je osebna zaobljuba, da izkoristite življenje tudi ko je nedvomno zanič, pa reggae pesem o množičnem streljanju ‘Fish in a Gun Barrel’ in klavirsko balado ‘Your Last Resort’.

Prvi okus albuma je dejansko ponovitev nečesa izpred več kot 25 let. Imenuje se ‘Linewleum’, in kot že naslov pove, gre za predelavo njihove, verjetno najbolj prepoznavne skladbe ‘Linoleum’. Fat Mike pravi, da nima pojma, zakaj je skladbo ‘Linoleum’ predelalo toliko različnih glasbenih skupin, medtem ko druge njihove pesmi ne dobijo skoraj nobene pozornosti. ‘Linoelum’ ni izšel kot single, zanj nismo posneli niti videospota, ni se predvajal na radiu, predvsem pa nima niti refrena! Vse priljubljene pesmi imajo refrene! WTF! Torej, eno noč sem bedel do 4.00 ure zjutraj in na platformi YouTube preverjal vse različice te pesmi. Gledanje stotih skupin iz več kot 28 držav, večinoma iz Indonezije (op.p. med njimi je tudi zasedba Golliwog iz Slovenije, ki se v novem videu pojavi kot prva), ki so priredile pesem ‘Linoleum’, je bila zame ponižujoča izkušnja. Tako sem se odločil, da napišem pesem, ki predstavlja krik vsem tistim, ki so se naučili te štiri akorde in se spomnili besed, ki se ne rimajo. Potem sem prosil največjo zasedbo med vsemi, Avenged Sevenfold, naj odigra nekaj delov pesmi. Potem je njihov frontman M Shadows predlagal, da skupaj posnamemo videospot. Nato sem ugotovil, da bi moral v video dodati vse zasedbe, ki so priredile našo skladbo. No, nisem mogel uvrstiti vseh skupin, vendar sem izbral kopico, ki so se mi zdele kul. Pesem o tem, da ne igramo pesmi, ki ni hit, z videospotom o drugih skupinah, ki so pesem priredile. Zato obožujem punk rock in pišem punk pesmi, kjer pravila puščamo pred vrati!”

Seznam skladb albuma ‘Single Album’:

1. The Big Drag
2. I Love You More Than I Hate Me
3. Fuck Euphemism
4. Fish in a Gun Barrel
5. Birmingham
6. Linewleum
7. My Bro Cancervive Cancer
8. Grieve Soto
9. Doors and Fours
10. Your Last Resort